Έχασε το πόδι της από καρχαρία και την επόμενη χρονιά έγινε αργυρή Παραολυμπιονίκης 

Έχασε το πόδι της από καρχαρία και την επόμενη χρονιά έγινε αργυρή Παραολυμπιονίκης  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Μια Αμερικανίδα έχασε το πόδι της σε επίθεση από καρχαρία τον Μάιο του 2023. Τώρα, κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση, στο Παρίσι. 

Η Άλι Τρούιτ από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση 400 μέτρων ελεύθερου γυναικών, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

Μόλις πριν από ένα χρόνο, τον Μάιο του 2023, είχε πάει διακοπές με μια φίλη της για να γιορτάσουν την αποφοίτηση από το κολέγιο, στα Ταρκς και Κάικος, στην Καραϊβική, όταν δέχθηκε επίθεση από έναν καρχαρία. 

«Επέστρεψα [στο νερό] τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς», διηγείται η ίδια στο «Good Morning America». «Μπήκα ξανά με ένα σωσίβιο γιατί δεν ήμασταν σίγουροι πώς θα ανταποκρινόμουν ξανά στο νερό και τώρα συμμετείχα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το να εκπροσωπώ τη χώρα μου είναι απλώς ένα απίστευτο είδος ταξιδιού που με κάνει να νιώθω περήφανη και επίσης πραγματικά ευγνώμων», είπε. 

Πώς έγινε η επίθεση από τον καρχαρία 

Η Άλι Τρούιτ εξιστόρησε τη στιγμή της επίθεσης και όσα ακολούθησαν: Με τη φίλη της κολυμπούσαν με αναπνευστήρα όταν ένας καρχαρίας εμφανίστηκε «φαινομενικά από το πουθενά» και άρχισε να τους επιτίθεται. «Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε, αλλά πολύ γρήγορα ο καρχαρίας είχε το πόδι μου στο στόμα του και το επόμενο πράγμα που κατάλαβα ήταν ότι είχε δαγκώσει το πόδι μου και είχε κόψει μέρος του ποδιού μου», είπε.  

Τα κορίτσια χρειάστηκε να κολυμπήσουν περίπου 70 μέτρα ως το σκάφος που της είχε μεταφέρει ως εκεί για το snorkelling. Μόλις ανέβηκαν στο σκάφος, η Τρούιτ είπε ότι η φίλη της της έδεσε ένα τουρνικέ στο πόδι για να σταματήσει την αιμορραγία. Τελικά μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Μαϊάμι, όπου υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις. 

Αργότερα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης για να είναι πιο κοντά στην οικογένεια και τους φίλους της στο σπίτι, καθώς υποβλήθηκε σε διακνημιαίο ακρωτηριασμό στο αριστερό της πόδι. 

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2023, την ίδια ημέρα με τα 23α γενέθλιά της 

«Ήταν πολύ σκοτεινές εκείνες οι μέρες», λέει για εκείνη την περίοδο της ζωής της. «Αλλά είμαι ζωντανή, και σε αυτό προσπαθώ να επικεντρωθώ και να ζήσω τη ζωή που μου δόθηκε ξανά στο έπακρο». 

Μετά τον ακρωτηριασμό της, ένα προσθετικό πόδι βοήθησε στην καλύτερη κινητικότητα της, αν και όπως λέει, ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσαρμογή στη νέα της καθημερινότητα: «Ξαναμαθαίνω τη ζωή χωρίς πόδι», εξήγησε. «Πρέπει να μάθω πώς να κάθομαι ξανά και να στέκομαι ξανά, να περπατάω ξανά, να τρέχω και πώς να ανεβαίνω σκάλες και όλες τις καθημερινές προκλήσεις». 

«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για μένα και με την εικόνα του σώματός μου… Να μάθω να αγαπώ το νέο μου σώμα και να το αποδέχομαι και να μαθαίνω ότι είναι όμορφο και έτσι», είπε.  

Αφού ξαναβρήκε την αγάπη της για το νερό, η Τρούιτ είπε ότι αποφάσισε να δοκιμάσει την ικανότητά της να φτάσει στο Παρίσι για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες - μια απόφαση, που όπως είπε, ήταν «η πιο θεραπευτική απόφαση που θα μπορούσα να είχα πάρει για την ανάρρωσή μου». 

Εξέφρασε την πρόθεσή της να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς στη μαμά της, η οποία είπε ότι είναι πρώην αρχηγός της ομάδας κολύμβησης του Πανεπιστημίου Γέιλ. Μέσω μιας από τις πρώην συμπαίκτριες της μαμάς της, η Τρούιτ μπήκε στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα κολύμβησης των ΗΠΑ, όπου άρχισε να προπονείται και να αγωνίζεται λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά τον ακρωτηριασμό της. 

«Όταν βρίσκεσαι αληθινά αντιμέτωπος με τον θάνατο και καταλαβαίνεις τι σημαίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, θέλεις να την αξιοποιήσεις στο έπακρο», είπε η Τρούιτ, στο CNN μετά την κατάκτηση του μεταλλίου. 

 

Με πληροφορίες από ABC News, CNN  

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ