Για το σημερινό ματς της εθνικής ομάδας κόντρα στην Ουκρανία, στο Eurobasket, αλλά και τις δηλώσεις του Νέβεν Σπάχια, για τους γηγενείς παίκτες- τις οποίες χαρακτήρισε γελοιότητες- μίλησε ο Παναγιώτης Φασούλας.
«Συμμετείχαν στη Eurovision, δεν θα συμμετάσχουν στο Eurobasket;», σχολίασε ο Παναγιώτης Φασούλας αναφορικά με την παρουσία των Ουκρανών στη διοργάνωση.
«Οι Ρώσοι κάνουν μπάνια στη Κριμαία την ώρα που βομβαρδίζεται η περιοχή. Αδιανόητα πράγματα για εμάς. Για αυτούς είναι κάτι φυσιολογικό. Αν εμείς έχουμε, χτύπα ξύλο, οσμή θερμού επεισοδίου, όχι μπάνια δεν θα κάνουμε, θα γυρίσουμε από τις παραλίες και θα τρέχουμε σε σούπερ μάρκετ. Αυτοί είναι διαφορετικοί. Έχουν συνηθίσει αυτή την κατάσταση αναταραχής», συμπλήρωσε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα».
Ως παράδειγμα ανέφερε το γεγονός ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, η εθνική Σερβίας έπαιζε κανονικά, ενώ βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι. Πάντως, σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι ομάδα που μπορεί να απειλήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, «αν σταθούμε έστω στον μέσο όρο της απόδοσής μας».
Ο Παναγιώτης Φασούλας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Νέβεν Σπάχια. «Διάβασα κάτι γελοιότητες- είναι και φίλος ο Σπάχια- ο οποίος έλεγε ότι οι εθνικές πρέπει να δείχνουν το μπάσκετ που παίζεται στη χώρα και μόνο με γηγενείς παίκτες», σχολίασε αρχικά.
«Κατά την άποψή μου δεν μιλά για τον Αντετοκούνμπο, γιατί προφανώς είναι γηγενής παίκτης, ο οποίος έχει μάθει και το μπάσκετ στην Ελλάδα. Μιλάει ενδεχομένως για τον Καλάθη και τον Ντόρσεϊ. Όμως, τι να κάνουμε, οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλη ομογένεια», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, αναφερόμενος στον Ντόρσεϊ σημείωσε: «Αν μπορεί κάποιος έχει πρόσβαση στο δημοτολόγιο της Αθήνας, θα βρει τον παππού τον Ντόρσεϊ. Νομίζω λέγεται Κωνσταντινίδης και έχει οικογενειακή μερίδα στην Αθήνα. Είναι και με τον τύπο των φασιστοειδών Έλληνας, με την έννοια ότι είναι Έλληνας εξ αίματος».
Ερωτηθείς αν η εθνική ομάδα διεκδικεί ένα μετάλλιο στο Eurobasket, απάντησε: «Το μομέντουμ αυτής της ομάδας, οι παίκτες που έχει είναι παίκτες που θα έλεγε κανείς ότι πρέπει να πάρουν μετάλλιο. Αλλά το μετάλλιο δεν είναι κάτι που το παίρνεις με συμβόλαιο. Για αυτό αγωνίζονται για να αποδείξουν ότι μπορούν να το κερδίσουν».
Όταν η εθνική ομάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 1987, η Ελλάδα ήταν μια απαξιωμένη μπασκετικά χώρα, σημείωσε. «Δεν είχε καμία βαρύτητα η φανέλα της εθνικής Ελλάδος, ήμασταν σαν την Αγγλία ή την Ουκρανία, άντε λίγο παραπάνω».
Στη συνέχεια, ήρθαν διακρίσεις, συνέχισε, όμως τόνισε ότι δεν είμαστε μια χώρα που μπορεί να διεκδικεί κάθε φορά μετάλλιο. «Δεν έχουμε την παραγωγή παικτών που έχουν οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ούτε την παραγωγή της Ισπανίας», υπογράμμισε.