ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Ιμάν Κελίφ κινείται νομικά για ισχυρισμούς περί ανδρικών χρωμοσωμάτων

Η Ολυμπιονίκης πυγμάχος Ιμάν Κελίφ κινείται νομικά για ισχυρισμούς περί ανδρικών χρωμοσωμάτων Facebook Twitter
0

Η Ιμάν Κελίφ, η πυγμάχος από την Αλγερία που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, προχωρά σε νομικές ενέργειες κατά μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν, όπως αναφέρει, ευαίσθητα ιατρικά στοιχεία της. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γαλλία, τα οποία επικαλούνται διαρροή ιατρικών εγγράφων, η Ιμάν Κελίφ φέρεται να έχει χρωμοσώματα XY, γεγονός που πυροδότησε νέο κύμα αντιδράσεων.

Η Κελίφ, η οποία στέφθηκε χρυσή Ολυμπιονίκης στην κατηγορία welterweight γυναικών, είχε εμπλακεί σε παρόμοια αντιπαράθεση πέρυσι, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) την απέκλεισε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λόγω "κριτηρίων επιλεξιμότητας φύλου". Παρά τις διαμάχες, η αθλήτρια συνέχισε να αγωνίζεται, υπερασπιζόμενη το δικαίωμά της να συμμετέχει ως γυναίκα.

Σε δήλωσή της μετά τον θρίαμβό της στο Παρίσι, ανέφερε: «Είμαι απόλυτα κατάλληλη να συμμετέχω σε αυτόν τον αγώνα – είμαι γυναίκα. Γεννήθηκα γυναίκα, ζω ως γυναίκα και αγωνίζομαι ως γυναίκα». Ανέφερε, επίσης, ότι οι επιθέσεις που δέχεται της δίνουν μια «ιδιαίτερη γεύση επιτυχίας», καθώς τις βλέπει ως απόδειξη της αποφασιστικότητάς της.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) επιβεβαίωσε την πρόθεση της Khelif να προβεί σε νομικές ενέργειες, αναφέροντας ότι «η Khelif έχει κινηθεί νομικά εναντίον ατόμων που σχολίασαν την κατάστασή της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή σε απάντηση των τελευταίων δημοσιευμάτων». Ο εκπρόσωπος της IOC τόνισε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω σχολιασμός όσο διαρκούν οι νομικές διαδικασίες.

Η IOC υπενθύμισε ότι όλοι οι αθλητές που συμμετείχαν στην πυγμαχική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώθηκαν πλήρως με τους κανονισμούς συμμετοχής και τα ιατρικά κριτήρια που καθορίστηκαν από τη Μονάδα Πυγμαχίας του Παρισιού. Σύμφωνα με τη δήλωση, τα στοιχεία που αφορούν το φύλο και την ηλικία των αθλητών βασίζονται στα διαβατήριά τους.

Η υπόθεση της Imane Khelif αναδεικνύει τα ηθικά και ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητών, με την IOC να υπογραμμίζει ότι δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των αθλητών βάσει του Ολυμπιακού Χάρτη.

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM