Η κυβέρνηση του Κατάρ αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, ότι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι στη χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022 παγιδεύτηκαν και τους εκμεταλλεύτηκαν.
Μια έκθεση 48 σελίδων της Διεθνούς Αμνηστίας (Amnesty, Reality Check 2021), ανέφερε ότι πρακτικές όπως η παρακράτηση μισθών και ο εξαναγκασμός των εργαζομένων για να μην αλλάξουν δουλειά, εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες, παρά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του 2014, ενώ η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Μουντιάλ ποδοσφαίρου του επόμενου έτους.
«Η φαινομενική αυταρέσκεια των αρχών αφήνει χιλιάδες εργαζομένους σε συνεχή κίνδυνο εκμετάλλευσης από αδίστακτους εργοδότες, με πολλούς να μην μπορούν να αλλάξουν δουλειά και να αντιμετωπίζουν κλοπή μισθών», δήλωσε ο Μαρκ Ντάμεντ, διευθυντής προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με τον «The Guardian».
«Έχουν ελάχιστες ελπίδες για θεραπεία, αποζημίωση ή δικαιοσύνη. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η τύχη των εργαζομένων που παραμένουν στο Κατάρ θα είναι ακόμη πιο αβέβαιη», πρόσθεσε.
Με μια δήλωση, το Γραφείο Επικοινωνίας της Κυβέρνησης του Κατάρ απέρριψε τους ισχυρισμούς, ότι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις δεν άλλαξαν τα πράγματα για χιλιάδες μετανάστες εργαζομένους.
«Η Διεθνής Αμνηστία δεν καταγράφει ούτε μια ιστορία μεταξύ των 242.870 εργαζομένων που άλλαξαν επιτυχώς δουλειά από τότε που καταργήθηκαν τα εμπόδια τον Σεπτέμβριο του 2020 ή από τους περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους που επωφελήθηκαν άμεσα από τον νέο κατώτατο μισθό μέσω αυξήσεων μισθών και άλλων οικονομικών κινήτρων», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Το Κατάρ δεν απέφυγε ποτέ να αναγνωρίσει ότι το εργατικό του σύστημα είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί εποικοδομητικά με διεθνείς εταίρους και επικριτές για την περαιτέρω βελτίωση των προτύπων για όλους τους μετανάστες εργαζόμενους στο Κατάρ».
Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχουν 32 ομάδες. Θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ