Κίμια Αλιζαντέχ: Η μόνη Ολυμπιονίκης του Ιράν αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας στη Γερμανία

Η Κίμια Αλιζαντέχ δαγκώνει μετάλλιο Facebook Twitter
Η Κίμια Αλιζαντέχ (Πηγή φωτό EPA)
0

Η Κίμια Αλιζαντέχ, η μοναδική Ολυμπιονίκης του Ιράν, αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας στη Γερμανία.

 

Πλέον η 22χρονη αθλήτρια του ταε κβον ντο, η οποία εγκατέλειψε το Ιράν τον Ιανουάριο του 2020, θέλει να αγωνιστεί στο Τόκιο με την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων.

 

Η Αλιζαντέχ κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Πέρυσι εγκατέλειψε τη χώρα της και εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, ενώ είχε δεχθεί προσφορές για να εκπροσωπήσει τα χρώματα της Ολλανδίας, του Καναδά, του Βελγίου και της Βουλγαρίας.

 

Η 22χρονη είχε δηλώσει τότε πως έφυγε από το Ιράν επειδή δεν ήθελε να αποτελεί κομμάτι «της υποκρισίας, των ψεμάτων, της αδικίας και της κολακείας», ενώ είχε περιγράψει τον εαυτό της ως «μία από τα εκατομμύρια καταπιεσμένων γυναικών στο Ιράν».

 

Σε αναρτήσεις της στα social media ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φορούσα ό,τι μου έλεγαν, επαναλάμβανα ό,τι διέταζαν. Κάθε πρόταση που διέταζαν, την επαναλάμβανα. Κανένας από εμάς δεν έχει σημασία για αυτούς, είμαστε απλά εργαλεία».

 

Μιλώντας στο Reuters τώρα, η Αλιζαντέχ επανέλαβε ότι εγκατέλειψε την πατρίδα της επειδή κουράστηκε να την χρησιμοποιούν ως εργαλείο προπαγάνδας.

 

«Το τάε κβον ντο άλλαξε τη ζωή μου», δήλωσε. «Όταν κέρδισα το μετάλλιο, ήμουν η πρώτη αθλήτρια στο Ιράν και έπειτα από αυτό όλοι με γνώριζαν και αυτό ήταν δύσκολο», συμπλήρωσε.

 

Η 22χρονη πλέον ζει στην πόλη Ασάφενμπουργκ στη Βαυαρία, προπονείται με τον σύζυγό της και μπορεί να διεκδικήσει ένα «εισιτήριο» για το Τόκιο στο ευρωπαϊκό προολυμπιακό τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί στη Σόφια τον Μάιο.

 

Στόχος της Αλιζαντέχ είναι να ενταχθεί στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, η οποία θα επιλεγεί τον Ιούνιο, από μία ομάδα 55 αθλητών σε 12 αθλήματα.

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM