Μέγκαν Ραπίνο: Τα transgender παιδιά αξίζουν την ευκαιρία στον αθλητισμό- Όχι στις διακρίσεις στο όνομα των γυναικών

Μέγκαν Ραπίνο: Τα transgender παιδιά αξίζουν την ευκαιρία στον αθλητισμό- Όχι στις διακρίσεις στο όνομα των γυναικών Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι transgender νέοι αξίζουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, τονίζει η Μέγκαν Ραπίνο και λέει «όχι» στις διακρίσεις σε βάρος τους, στο όνομα των γυναικών.

 

Η συναρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, «χρυσή» Ολυμπιονίκης και δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, σε άρθρο της στην Washington Post στρέφεται κατά των νομοσχεδίων που προωθούνται στις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό των transgender παιδιών από τον αθλητισμό.

 

Στο άρθρο της η Ραπίνο απαντά σε όσους υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται για την προστασία των γυναικών και υπογραμμίζει ότι αυτό που απειλεί τον γυναικείο αθλητισμό δεν είναι η συμμετοχή των transgender, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης, η σεξουαλική παρενόχληση αλλά και η ανισότητα στις αμοιβές.

 

Πριν από λίγες ημέρες η Μέγκαν Ραπίνο συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ενώ κατέθεσε και σε επιτροπή της Γερουσίας, για το χάσμα των αμοιβών μεταξύ ανθρώπων και γυναικών.

 

Στο άρθρο της η 36χρονη, που το 2019 αναδείχθηκε η κορυφαία γυναίκα ποδοσφαιριστής σε όλο τον κόσμο, ξεκινά με αναφορά στη δική της πρώτη επαφή με το άθλημα.

 

«Θυμάμαι πώς ένιωσα όταν έπαιξα ποδόσφαιρο για πρώτη φορά. Πολύ πριν τις νίκες σε ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, προσπαθούσα να συναγωνιστώ τον αδελφό μου. Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της ζωής μου από τότε που ήμουν 4 ετών. Περνούσα ώρες έξω, προσπαθώντας να τελειοποιήσω την επόμενη κίνηση. Ήθελα να είμαι η καλύτερη», γράφει.

 

«Το ότι μπορούσα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό ως παιδί διαμόρφωσε το μονοπάτι της ζωής μου. Μου έμαθε πολύ περισσότερα από αυτά που φαίνονται στο γήπεδο και μου έφερε τόση χαρά. Κάθε παιδί αξίζει να έχει αυτή την εμπειρία. Για αυτό πιστεύω πως όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των transgender νέων, πρέπει να μπορούν να μετέχουν στα αθλήματα που αγαπούν», τονίζει η Ραπίνο.

 

Στη συνέχεια, κάνει λόγο για προσπάθεια απαγόρευσης της συμμετοχής των transgender παιδιών στον σχολικό αθλητισμό. «Ήδη φέτος βουλευτές σε πάνω από 25 πολιτείες έχουν εισάγει νομοθεσία για την απαγόρευση transgender νέων από τον αθλητισμό. Στο Μισισιπή ενεργοποιήθηκε νόμος, που απαιτεί από τα σχολεία να σχεδιάζουν ομάδες με βάση το φύλο που αποδίδεται στη γέννηση», αναφέρει ενδεικτικά.

 

Η Ραπίνο χαρακτηρίζει αυτά τα νομοσχέδια την «πιο έντονη πολιτική επίθεση» στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα τελευταία χρόνια. «Ο αθλητισμός έγινε ένας ακόμη δρόμος για την επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων των trans ανθρώπων. Αυτές οι προσπάθειες προκαλούν απίστευτη ζημιά σε trans νέους που- όπως όλα τα παιδιά σε αυτή την πανδημία- αισθάνονται απομονωμένοι και χρειάζονται συμπόνια και υποστήριξη», τονίζει, ενώ σημειώνει ότι- σύμφωνα με έρευνα του 2019- 1 στους 3 transgender νέους ανέφεραν απόπειρα αυτοκτονίας.

 

«Αυτά τα νομοσχέδια επιχειρούν να λύσουν ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει. Τα transgender παιδιά θέλουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τα αθλήματα για τους ίδιους λόγους που θέλουν άλλα παιδιά: για να είναι μέρος μιας ομάδας στην οποία νιώθουν ότι ανήκουν», γράφει η Ραπίνο.

 

Απαντά όμως και στους υποστηρικτές αυτών των νομοσχεδίων που υποστηρίζουν ότι προστατεύουν τις γυναίκες. «Ως γυναίκα που ασχολούμαι με τα σπορ σε όλη μου τη ζωή, ξέρω ότι οι απειλές για τον αθλητισμό γυναικών και κοριτσιών είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, πόρων, κάλυψης από τα ΜΜΕ, η σεξουαλική παρενόχληση και η ανισότητα στις αμοιβές», τονίζει.

 

«Ξέρω πώς είναι να σε ξεχωρίζουν και να σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται άδικα εξαιτίας του ποιος είναι, ιδιαίτερα τα παιδιά», υπογραμμίζει η Ραπίνο.

 

«Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι ένας άνθρωπος στη ζωή σας είναι trans. Μπορεί να μην γνωρίζετε τον πλήρη εαυτό του συναδέλφου σας, του φίλου σας, του συγγενή ή ακόμη και του παιδιού που παίζει στο σαλόνι σας. Οι trans άνθρωποι συνεισφέρουν σημαντικά στην κοινωνία μας: τα σχολεία, τις γειτονιές, τις κοινότητες και τις οικογένειές μας. Οι trans άνθρωποι αξίζουν αξιοπρέπεια, σεβασμό και ευκαιρία», συνεχίζει.

 

«Μπορούμε να τιμήσουμε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες στον αθλητισμό διασφαλίζοντας ότι δεν γίνονται διακρίσεις σε βάρος των trans ανθρώπων. Για αυτό όλες οι γυναίκες πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα και να απαιτήσουμε ο αποκλεισμός να μην γίνει στο όνομά μας», γράφει η Ραπίνο.

 

Τα transgender παιδιά αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες να απολαύσουν τα αθλήματα, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, σεβασμό και ηγετικές ικανότητες και να μάθουν τι σημαίνει να είσαι μέλος μιας ομάδας, συνεχίζει, αναφέροντας τα οφέλη από την ενασχόληση με τον αθλητισμό.

 

«Όταν λέμε σε transgender κορίτσια ότι δεν μπορούν να μετάσχουν σε αθλήματα κοριτσιών και σε transgender αγόρια ότι δεν μπορούν να μετάσχουν σε αθλήματα αγοριών, χάνουν αυτές τις σημαντικές εμπειρίες και ευκαιρίες. Και εμείς χάνουμε το δικαίωμα να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά», γράφει ακόμη και καταλήγει:

 

«Οι διακρίσεις μας πληγώνουν όλους. Είμαστε πιο δυνατοί ως ομάδες και ως χώρα, όταν όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό έχουν μια ευκαιρία να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο, όπως έκανα εγώ. Θέλω κάθε transgender παιδί να ξέρει ότι μπορεί να ζήσει τα όνειρά του και να είναι αληθινό για αυτό που είναι. Για να πραγματοποιήσουν αυτά τα όνειρα, πρέπει να τους επιτραπεί να παίξουν».

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM