Είναι η προσφορά που θέλει να ακούσει κάθε λάτρης του ποδοσφαίρου: δωρεάν πτήσεις προς το Κατάρ, εισιτήρια για ματς του Μουντιάλ και παροχή φιλοξενίας. Ακόμη και κάποια χρήματα για ξόδεμα. Όμως, όπως αναμενόταν, στην προσφορά της διοργανώτριας χώρας υπάρχει μια παγίδα.
Οι επιλεγμένοι φίλαθλοι που θα κάνουν αυτό το ταξίδι, με χρηματοδότηση του Κατάρ, θα πρέπει να τηρήσουν συμβόλαια. Αυτά μεταξύ άλλων προβλέπουν όχι μόνο ότι οι ίδιοι δεν θα επικρίνουν τους διοργανωτές στα social media, αλλά και ότι θα αναφέρουν άλλους χρήστες που θα ασκούν κριτική.
Παρά τους κανόνες, εκατοντάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα. Οι προσκλήσεις εστάλησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε κάποιους από τους πιο καλά συνδεδεμένους και γνωστούς φιλάθλους που υποστηρίζουν τις 32 ομάδες οι οποίες θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, Ολλανδός φίλαθλος δήλωσε στο NOS ότι συμφώνησε να τσεκάρει άλλους υποστηρικτές από τη χώρα του.
Φίλαθλοι από όλες τις χώρες έχουν δεχθεί την προσφορά. Δεκάδες έχουν ήδη ταξιδέψει στο Κατάρ τουλάχιστον μία φορά, σε πολυτελείς επισκέψεις πριν από το Μουντιάλ. Και αυτά τα ταξίδια ήταν πληρωμένα από τους διοργανωτές.
Άλλοι αρνήθηκαν. Οι όροι, είπε ένας Γάλλος φίλαθλος στην Le Parisien, φαίνονταν παρατραβηγμένοι. Παρά τη δελεαστική προσφορά, προτίμησε να παραμείνει πιστός στις αξίες του, εξήγησε ο Ζοζέφ Ντελάζ, μέλος συνδέσμου υποστηρικτών της εθνικής Γαλλίας.
Σε αντάλλαγμα για τα προνόμια που θα απολαύσουν στο Μουντιάλ, οι φίλαθλοι- έως και 50 από κάθε χώρα- θα πρέπει να εμφανιστούν σε τελετή πριν από τη σέντρα της διοργάνωσης, στις 20 Νοεμβρίου. Οι διοργανωτές έχουν αφιερώσει πέντε λεπτά αυτής της τελετής στους φιλάθλους, που θα απαιτηθεί να τραγουδήσουν ένα σύνθημα από τη χώρα τους, το οποίο δεν θα το έχουν επιλέξει οι ίδιοι, αλλά οι άνθρωποι του Μουντιάλ 2022.
Οι όροι για τους φιλάθλους
Οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν στην προσφορά. «Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για προώθηση ή για να κάνουν κάτι», υποστήριξαν.
Όμως, μια ματιά στους όρους αποκαλύπτει ότι οι επιλεγμένοι φίλαθλοι ενθαρρύνονται να κάνουν like ή να αναδημοσιεύουν αναρτήσεις που μεταφέρουν το μήνυμα των διοργανωτών. Επίσης, παρότι αναφέρεται ότι δεν ζητείται να γίνουν φερέφωνο του Κατάρ, σημειώνεται ότι δεν θα ήταν σωστό να επικρίνουν την οργανωτική επιτροπή.
«Δεν σας ζητάμε να είστε φερέφωνο του Κατάρ, αλλά προφανώς δεν θα ήταν σωστό να δυσφημήσετε το Κατάρ, την οργανωτική επιτροπή ή το Μουντιάλ του Κατάρ. Ξέρουμε ότι έχετε δικές σας απόψεις και στιλ, οπότε με βάση τα δεδομένα που σας παρουσιάζουμε, μοιραστείτε τα με τον τρόπο που σας ταιριάζει», αναφέρει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως, δεν σταματά εκεί, αφού οι φίλαθλοι θα πρέπει να αναφέρουν τα αρνητικά σχόλια άλλων χρηστών των social media. Μάλιστα, τους ζητούν να στέλνουν και φωτογραφίες αυτών των σχολίων.
«Συμφωνείτε να αναφέρετε στην οργανωτική επιτροπή τυχόν προσβλητικά, υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια και, αν είναι δυνατόν, να βγάλετε ένα screenshot αυτών των σχολίων και στη συνέχεια να τα διαγράψετε αμέσως. Όλα τα άλλα σχόλια, είτε αμφισβήτησης είτε πανηγυρικά για το Μουντιάλ του Κατάρ, μπορούν σαφώς να παραμείνουν δημοσίως ορατά, κατά την κρίση σας».
Εκείνοι που παραβιάζουν τους κανονισμούς προειδοποιούνται ότι θα μπορούσαν να αποβληθούν από το πρόγραμμα.
«Στην καλύτερη περίπτωση είναι εθελοντές στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στη χειρότερη είναι φερέφωνο της οργανωτικής επιτροπής», δήλωσε ο Ρόναν Εβάιν, εκτελεστικός διευθυντής του Football Supporters Europe, μια οργάνωση- ομπρέλα συνδέσμων φιλάθλων, που είναι αναγνωρισμένη από την UEFA.
Το πρόγραμμα για τη στρατολόγηση φιλάθλων ως de facto πρεσβευτών της διοργάνωσης φαίνεται να ξεκίνησε το 2020, όταν η οργανωτική επιτροπή απευθύνθηκε στις εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου και ζήτησε να τη φέρουν σε επαφή με κορυφαίους συνδέσμους, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των επισκεπτών.
Τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα επεκτάθηκε σιωπηλά. Επικεφαλής φιλάθλων ταξίδεψαν στο Κατάρ- σε επισκέψεις μίας εβδομάδας κάθε φορά- για συναντήσεις με τους διοργανωτές. Πολλοί έκαναν αναρτήσεις στα social media, προωθώντας το πρόγραμμα.
Οι διοργανωτές επιμένουν ότι η προσφορά στους φιλάθλους δεν είναι κάτι περισσότερο από μια αναγνώριση του χρόνου που διέθεσαν για να βοηθήσουν το Κατάρ να προετοιμαστεί για μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας εισροή ξένων επισκεπτών.
«Δεν έχουν καμία επίσημη ή συμβατική σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο και δεν είναι πρεσβευτές του. Το μόνο που απαιτείται να κάνουν, είναι να πάρουν τη θέση τους στην τελετή έναρξης», υποστήριξαν οι διοργανωτές.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια διοργανώτρια χώρα πληρώνει έτσι ώστε υποστηρικτές όλων των ομάδων να παρακολουθήσουν από κοντά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ πληρώνει για να γεμίσει τα στάδια με φιλικές φωνές. Το 2019, μετανάστες εργάτες και μαθητές επιστρατεύθηκαν για να γεμίσουν οι άδειες θέσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, που φιλοξενήθηκε στην Ντόχα.
Με πληροφορίες από NYT