Μπέκαμ: Αντιδράσεις για τη «συνεργασία» με το Κατάρ- Τον καλούν να μιλήσει ανοιχτά για ανθρώπινα δικαιώματα

Μπέκαμ: Αντιδράσεις για τη «συνεργασία» με το Κατάρ- Τον καλούν να μιλήσει ανοιχτά για ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ φέρεται να υπέγραψε συμφωνία για την προώθηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022. 

Ο πρώην αρχηγός της εθνικής Αγγλίας φέρεται να υπέγραψε συμφωνία εκατομμυρίων, προκειμένου να είναι ο πρεσβευτής του μεγάλου ραντεβού του ποδοσφαίρου. Πληροφορίες της Sun κάνουν λόγο για δεκαετή συμφωνία με συνολικές απολαβές 150 εκατομμύρια λίρες, για να βοηθήσει ο Μπέκαμ στην προβολή του Κατάρ. 

Αυτά τα δημοσιεύματα αναζωπύρωσαν τις «φωνές» για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, κάτι που αποτελεί επίμαχο ζήτημα από τη στιγμή που η χώρα ανέλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το 2010. 

Τώρα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Μπέκαμ να μιλήσει ανοιχτά για τη «βαθιά ανησυχητική κατάσταση» σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. 

«Το Κατάρ έχει ανησυχητικό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με την μακροχρόνια κακομεταχείριση μεταναστών εργαζομένων, περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και ποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», τόνισε ο Σάσα Ντέσμουκ, επικεφαλής της οργάνωσης στη Βρετανία. 

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θέλει να εμπλακεί σε ένα τόσο σημαντικό ποδοσφαιρικό γεγονός, αλλά θέλουμε να τον καλέσουμε να μάθει για τη βαθιά ανησυχητική κατάσταση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ και να είναι έτοιμος να μιλήσει ανοιχτά για αυτό το θέμα», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς χιλιάδες θάνατοι μεταναστών που εργάζονταν στην κατασκευή υποδομών για το Μουντιάλ. 

Εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Μπέκαμ έκανε μία αόριστη δήλωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για το ποδόσφαιρο ως «μια δύναμη για το καλό» και ένα «σπουδαίο τουρνουά» που ο ποδοσφαιριστής πιστεύει ότι θα διεξαχθεί στο Κατάρ. 

«Ο Ντέιβιντ επισκέπτεται τακτικά το Κατάρ εδώ και πάνω από μία δεκαετία και έπαιξε στην (με ιδιοκτήτη από το Κατάρ) Παρί, οπότε έχει δει το πάθος για το ποδόσφαιρο στη χώρα και τη μακροχρόνια δέσμευση που έχει γίνει για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και για να υπάρχει μια μόνιμη κληρονομιά στην περιοχή», δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος του σταρ του ποδοσφαίρου.   

«Πάντα μιλά για την ισχύ του ποδοσφαίρου ως μία δύναμη για το καλό, σε πολλά επίπεδα. Καθώς πλησιάζουμε τον ένα χρόνο, θα συμπράξει με την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα που ενώνεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και ανυπομονεί για αυτό που πιστεύει ότι θα είναι ένα σπουδαίο τουρνουά», συμπλήρωσε. 

Οι «ανησυχίες για τους γκέι»   

Νωρίτερα φέτος, ποδοσφαιριστές τόσο της Νορβηγίας όσο και της Γερμανίας φόρεσαν μπλουζάκια με μηνύματα υποστήριξης για τους μετανάστες εργαζόμενους στο Κατάρ, πριν από αναμετρήσεις για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Μπέκαμ, ο ίδιος θεωρεί ότι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο σε μια κυρίως μουσουλμανική χώρα θα είναι σημαντικό για την περιοχή και θα εμπνεύσει μια θετική αλλαγή. 

«Σαφώς, ο Ντέιβιντ θέλει να σιγουρευτεί ότι έχει ενημερωθεί για τα δεδομένα και τις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχει για τους ομοφυλόφιλους φίλους του, υποστηρικτές του ποδοσφαίρου και φιλάθλους», ανέφερε η ίδια πηγή που επικαλείται το BBC. 

«Κάποιοι νόμοι και αντιλήψεις στην περιοχή διαφέρουν από τις δικές του, αλλά οι Καταριανοί πάντα λένε ότι ο καθένας θα είναι ασφαλής και ευπρόσδεκτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πιστεύει ότι αυτή η δέσμευση είναι ειλικρινής και έχει δει αποδείξεις ενεργητικής ενασχόλησης με τη διεθνή κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ από τους διοργανωτές», συμπλήρωσε η ίδια πηγή. 

Τον Μάιο, η UEFA συγκρότησε ομάδα εργασίας για συνεργασία με τη FIFA σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Είναι σαφές ότι το Κατάρ έχει κάνει σημαντική θετική πρόοδο με τη νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία τρία χρόνια. Η πρόκληση είναι πως η νομοθεσία δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη καθολικά και υπάρχει ανάγκη για επιπλέον δουλειά», είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο απεσταλμένος της UEFA, Gijs de Jong. 

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση του Κατάρ έχει δεσμευθεί ότι θα συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας «για την προστασία όλων των εργαζομένων και για να διασφαλιστεί ότι οι νέοι νόμοι εφαρμόζονται αποτελεσματικά». 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM