Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η τρανς δρομέας Βαλεντίνα Πετρίγιο προκρίθηκε στους ημιτελικούς - «Υλοποίηση της ιστορίας»

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η τρανς δρομέας Βαλεντίνα Πετρίγιο προκρίθηκε στους ημιτελικούς - «Υλοποίηση της ιστορίας» Facebook Twitter
0

Η τρανς Ιταλίδα αθλήτρια Βαλεντίνα Πετρίγιο προκρίθηκε στα ημιτελικά των 400 μέτρων Τ12 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. 

Την πρόκρισή της η τρανς αθλήτρια των Παραολυμπιακών Αγώνων την χαρακτήρισε ως «υλοποίηση της ιστορίας». 

«Για μένα είναι η συνειδητοποίηση της ιστορίας», δήλωσε μετά τον αγώνα της στο Stade de France. «Βρισκόμαστε εδώ σήμερα, στις 2 Σεπτεμβρίου 2024. Ας την καταγράψουμε ως μια ιστορική ημέρα. Από σήμερα δεν θέλω να ξανακούσω να γίνεται λόγος για διακρίσεις ή προκαταλήψεις για τα τρανς άτομα. Τώρα τα κατάφερα, ώστε να τα καταφέρουμε όλοι, αν τα κατάφερα εγώ, έκανα το μικρό μου κομμάτι». 

Η Βαλεντίνα Πετρίλο έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που έλαβε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η αθλητής σπριντ με προβλήματα όρασης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα 200μ και 400μ γυναικών στο Παρίσι.  

Η 50χρονη, που προχώρησε σε φυλομετάβαση το 2019, κέρδισε χάλκινα μετάλλια και στα δύο αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραολυμπιακού Στίβου πέρυσι στο Παρίσι. Πριν τη φυλομετάβαση, η Πετρίλο είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών. 

«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω και παραμένω προσγειωμένη γιατί η ευκαιρία μου να συμμετάσχω στο Τόκιο χάθηκε για λίγο», δήλωσε η Πετρίλο. «Θα αρχίσω να σκέφτομαι τους Αγώνες του Παρισιού μόνο όταν φτάσω στη Γαλλία». 

Διαγνωσμένη με τη νόσο Stargardt στην ηλικία των 14 ετών, οι οπτικές δυνατότητες της Πετρίλο είναι περιορισμένες στο 1/50 της κανονικής εμβέλειας. 

Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο BBC Sport ότι, ενώ η Πετρίλο είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι βάσει των πολιτικών της World Para Athletics, θα ήθελε να δει τον αθλητικό κόσμο να ενώνεται σε μια κοινή πολιτική για τα τρανς άτομα. Οι διοικητικοί φορείς πολλών αθλημάτων, όπως ο στίβος, η ποδηλασία και η κολύμβηση, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τρανς αθλήτριες σε κορυφαίους γυναικείους αγώνες τα τελευταία χρόνια. 

Ωστόσο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει στους διοικητικούς φορείς να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές, και η World Para Athletics επιτρέπει σε άτομα που αναγνωρίζονται νομικά ως γυναίκες να αγωνίζονται. 

Οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ λένε ότι ο αποκλεισμός των τρανς αθλητών ισοδυναμεί με διάκριση και ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για τις επιπτώσεις της φυλομετάβασης στην αθλητική απόδοση.

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατακραυγή για εκδοτικό οίκο: Απέλυσε εργαζόμενη που υπερασπίστηκε δημοσίως τα τρανς άτομα

Διεθνή / Κατακραυγή για αλυσίδα βιβλιοπωλείων: Απέλυσαν εργαζόμενη που υπερασπίστηκε δημοσίως τα τρανς άτομα

«Μόλις με απέλυσαν από τη μοναδική δουλειά που αγάπησα ποτέ, αγάπησα αληθινά, εξαιτίας των πράξεων ενός πραγματικά μισητού ατόμου και συγγραφέα», είπε σε βίντεο η υπάλληλος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM