Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Άγκνες Κέλετι, η παλαιότερη εν ζωή χρυσή Ολυμπιονίκης

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Άγκνες Κέλετι, η παλαιότερη εν ζωή χρυσή Ολυμπιονίκης Facebook Twitter
Agnes Keleti/ Φωτ.: EPA
0

Η Ουγγαρέζα Άγκνες Κέλετι, πέντε φορές χρυσή Ολυμπιονίκης στη γυμναστική και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών, όπως ανακοίνωσε η Ουγγρική Ολυμπιακή Επιτροπή (HOC).

Γεννημένη ως Άγκνες Κλάιν στη Βουδαπέστη στις 9 Ιανουαρίου 1921, η Κέλετι ξεκίνησε τη γυμναστική το 1938 και κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο το 1940. Ωστόσο, το ίδιο έτος της απαγορεύτηκε η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες λόγω της εβραϊκής της καταγωγής.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) την περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη γυμνάστρια που ανέδειξε η Ουγγαρία, με μια ζωή και καριέρα στενά συνδεδεμένη με την πολιτική και τη θρησκεία της».

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Άγκνες Κέλετι, η παλαιότερη εν ζωή χρυσή Ολυμπιονίκης Facebook Twitter
Agnes Keleti/ Φωτ.: EPA

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Κέλετι απέφυγε τη μεταφορά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και κρυβόμενη σε ένα χωριό νότια της Βουδαπέστης. Ο πατέρας της και πολλοί συγγενείς της σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς.

Η Κέλετι κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, σε ηλικία 31 ετών. Στους Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας της, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια και έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία γυμνάστρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο.

Ένα χρόνο αργότερα, η Κέλετι εγκαταστάθηκε στο Ισραήλ, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Άγκνες Κέλετι, η παλαιότερη εν ζωή χρυσή Ολυμπιονίκης Facebook Twitter
Agnes Keleti/ Φωτ.: EPA

Με συνολικά 10 Ολυμπιακά μετάλλια (πέντε χρυσά), η Κέλετι είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη Ολυμπιονίκης στην ιστορία της Ουγγαρίας.

Η Κέλετι τιμήθηκε με πολλά βραβεία από το ουγγρικό κράτος, ενώ το 2021, όταν γιόρτασε τα 100 της χρόνια, δέχθηκε παγκόσμιες αναφορές για τη μοναδική της ιστορία και την αντοχή της απέναντι στις αντιξοότητες.

 
 


 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανοί ποδηλάτες πίστας υπέστησαν πολλαπλά κατάγματα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Αθλητισμός / Γερμανοί ποδηλάτες πίστας υπέστησαν πολλαπλά κατάγματα μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, το ατύχημα σημειώθηκε τη Δευτέρα, καθώς οι ποδηλάτες, ανάμεσά τους οι κάτοχοι μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας 2024, Μπέντζαμιν Μπους και Μπρούνο Κέσλερ, ξεκινούσαν προπόνηση από ξενοδοχείο στην Πάλμα
LIFO NEWSROOM
Μίμης Δομάζος: Στη Μητρόπολη το τελευταίο αντίο στον «Στρατηγό» του Παναθηναϊκού

Αθλητισμός / Μίμης Δομάζος: Στη Μητρόπολη το τελευταίο αντίο στον «Στρατηγό» του Παναθηναϊκού

Από τις 9 το πρωί της Δευτέρας η σορός του Μίμη Δομάζου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα με εκατοντάδες ανθρώπους να περνούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αρχηγό του Παναθηναϊκού
LIFO NEWSROOM