Η Ναόμι Οσάκα προστέθηκε σε εκείνους που εκφράζουν ανησυχία για την Πενγκ Σουάι, την τενίστρια που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την καταγγελία της ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας.
Η 35χρονη Σουάι- από τις κορυφαίες αθλήτριες της Κίνας- έκανε την καταγγελία με ανάρτηση στο Weibo στις 2 Νοεμβρίου, που διεγράφη έπειτα από περίπου μισή ώρα. Σε αυτή, ανέφερε ότι ο Ζανγκ Γκαολί- που πλέον έχει αποσυρθεί από την πολιτική- της επιτέθηκε σεξουαλικά πριν από περίπου τρία χρόνια.
Η «σιγή» της Κινέζας τενίστριας μετά την καταγγελία, έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς. Η Ναόμι Οσάκα προστέθηκε σε αυτές τις «φωνές», δηλώνοντας σοκαρισμένη με την κατάσταση.
«Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι μία τενίστρια έχει εξαφανιστεί λίγο μετά την αποκάλυψη ότι έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Η λογοκρισία ποτέ δεν είναι ΟΚ με οποιοδήποτε κόστος. Ελπίζω η Πενγκ Σουάι και η οικογένειά της να είναι ασφαλείς και ΟΚ. Είμαι σοκαρισμένη με την τρέχουσα κατάσταση και της στέλνω αγάπη και φως», έγραψε στα social media η Γιαπωνέζα, πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις.
Η Οσάκα συμπλήρωσε στην ανάρτησή της το hashtag #WhereIsPengShuai (Πού είναι η Πενγκ Σουάι) και δημοσίευσε μια φωτογραφία της Κινέζας τενίστριας.
. #WhereIsPengShuai pic.twitter.com/51qcyDtzLq
— NaomiOsaka大坂なおみ (@naomiosaka) November 16, 2021
Την ανησυχία τους έχουν εκφράσεις κορυφαίοι πρώην και νυν τενίστες, αλλά και οι διοργανωτές του ανδρικού και του γυναικείου επαγγελματικού τουρ του αθλήματος (ATP και WTA), που ζήτησαν να διερευνηθεί πλήρως η καταγγελία της 35χρονης αθλήτριας.
«Η Πενγκ Σουάι και όλες οι γυναίκες αξίζουν να ακουστούν, όχι να λογοκρίνονται», τόνισε ο Στιβ Σάιμον, πρόεδρος και CEO του WTA. «Η κατηγορία της για τη συμπεριφορά πρώην Κινέζου ηγέτη, που συμπεριλαμβάνει σεξουαλική επίθεση, πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα», συμπλήρωσε σε δήλωση που έκανε την περασμένη Κυριακή. Συμπλήρωσε ότι παρότι έλαβαν διαβεβαιώσεις πως η Σουάι είναι ασφαλής, δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.
Μία ημέρα αργότερα, η πρόεδρος του ATP, Αντρέα Γκαουντένζι, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την υπόθεση της Κινέζας τενίστριας. Παράλληλα, στήριξε πλήρως την έκκληση του WTA για «πλήρη, δίκαιη και με διαφάνεια έρευνα» για την καταγγελία που έκανε η Σουάι.
Η πρώην πρωταθλήτρια του τένις, Κρις Έβερτ, σε ανάρτησή της, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικές τις καταγγελίες. «Ξέρω την Πενγκ από τα 14 της, όλοι πρέπει να ανησυχήσουμε. Αυτό είναι σοβαρό, πού βρίσκεται; Είναι ασφαλής;», έγραψε.
Yes, these accusations are very disturbing. I’ve known Peng since she was 14; we should all be concerned; this is serious; where is she? Is she safe? Any information would be appreciated.🙏 https://t.co/RH0aYCDqQm
— Chris Evert (@ChrissieEvert) November 14, 2021
Η Μπίλι Τζιν Κινγκ- θρύλος του αθλήματος- σε ανάρτηση πριν από λίγες ημέρες εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί ασφαλής η Πενγκ Σουάι και να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες της.
Hoping that Peng Shuai is found safe and that her accusations are fully investigated. pic.twitter.com/E9z3kjOOgS
— Billie Jean King (@BillieJeanKing) November 14, 2021
Η ανάρτηση της τενίστριας
Στις 2 Νοεμβρίου η Πενγκ Σουάι έκανε μία μακροσκελή ανάρτηση, στην οποία ανέφερε ότι ο Ζανγκ Γκαολί την είχε αναγκάσει να κάνει σεξ μαζί της. Η ανάρτηση διαγράφηκε έπειτα από περίπου μισή ώρα από το Weibo, ενώ όλες οι αναζητήσεις για αυτή, αλλά και τη λέξη «τένις» μπλοκαρίστηκαν.
Η 35χρονη έγραψε ότι είχε σχέση με διαλείμματα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας, κάτι που κράτησε περίπου μία δεκαετία. Πριν από τρία χρόνια ο 75χρονος σήμερα Ζανγκ Γκαολί την κάλεσε να παίξει τένις με τον ίδιο και τη σύζυγό του.
Σύμφωνα με την τενίστρια, ο πολιτικός τη ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του, ενώ η σύζυγός του φυλούσε την πόρτα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Ποτέ δεν συναίνεσα εκείνο το απόγευμα, έκλαιγα διαρκώς», έγραψε.
Στην καριέρα της η Πενγκ Σουάι έχει κατακτήσει 23 τίτλους στο διπλό, μεταξύ άλλων το τρόπαιο στο Γουίμπλεντον το 2013 και το Ρολάν Γκαρός το 2014. Στο ατομικό, έφτασε στα ημιτελικά του Αμερικανού Όπεν το 2014. Επίσης, στο ενεργητικό της έχει τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς αγώνες, το 2008, το 2012 και το 2016.
Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί έως τώρα για τις καταγγελίες της τενίστριας. Τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιγιάν απάντησε «Δεν έχω ακούσει αυτό το ζήτημα, δεν είναι ερώτηση για διπλωματικό θέμα».
Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση της τενίστριας. «Πιστεύετε ότι ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είναι παντοδύναμος; Σας προτείνω να κάνετε στις σχετικές αρχές την ερώτηση», είπε σε ρεπόρτερ.
Με πληροφορίες από AP, Guardian, CNN