Ο ήρεμος πρόεδρος του Χάρβαρντ που έγινε το πρόσωπο της αντίστασης στον Τραμπ

Ο ήρεμος πρόεδρος του Χάρβαρντ που έγινε το πρόσωπο της αντίστασης στον Τραμπ Facebook Twitter
φωτ.: Harvard
0

Ο Άλαν Γκάρμπερ, τότε υπηρεσιακός πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δεν περίμενε ότι θα δεχόταν… βροχή από χρυσόσκονη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αυλή του πανεπιστημίου τον Μάιο.

Μια διαδηλώτρια επιτέθηκε στον πρόεδρο του Χάρβαρντ φωνάζοντας για την απελευθέρωση πειραματόζωων από τα εργαστήρια του Χάρβαρντ. Ήρεμος, με το πρόσωπό του ακόμα να αστράφτει, ο Γκάρμπερ γύρισε στο μικρόφωνο και δήλωσε: «Ελπίζω το Χάρβαρντ να παραμείνει πάντα χώρος ελευθερίας του λόγου».

Αυτή η ψυχραιμία είναι πλέον σήμα κατατεθέν του. Ο 69χρονος γιατρός και οικονομολόγος ανέλαβε προσωρινά την ηγεσία του πανεπιστημίου τον Ιανουάριο 2024, έπειτα από την παραίτηση της Κλοντίν Γκέι υπό το βάρος κατηγοριών για λογοκλοπή και έντονης κριτικής για τη διαχείριση φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.

Ρήξη του προέδρου του Χάρβαρντ με την Ουάσινγκτον

Ο Γκάρμπερ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο τη Δευτέρα, όταν απέρριψε επίσημα τις απαιτήσεις της κυβέρνησης Τραμπ να ελέγξει τις διαδικασίες εισαγωγής φοιτητών, προσλήψεων και εκφραζόμενων απόψεων εντός του Χάρβαρντ. «Το πανεπιστήμιο δεν θα παραδώσει την ανεξαρτησία του, ούτε θα παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση δεν άργησε: η κυβέρνηση πάγωσε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακά κονδύλια, απείλησε με άρση της φοροαπαλλαγής και ζήτησε στοιχεία για ξένες χρηματοδοτήσεις του πανεπιστημίου.

Παρά τον κίνδυνο, η στάση του Γκάρμπερ προκάλεσε κύμα υποστήριξης στην πανεπιστημιακή κοινότητα. «Συνδυάζει τη λογική του οικονομολόγου με την ενσυναίσθηση του γιατρού», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ, Λόρενς Μπάκοου.

Ο προσωπικός του αγώνας ενάντια στον αντισημιτισμό

Ως μέλος της εβραϊκής κοινότητας, ο Γκάρμπερ έχει μιλήσει ανοιχτά για το πώς έχει βιώσει προσωπικά τον αντισημιτισμό. Έχει απομακρύνει αμφιλεγόμενους επικεφαλής από το Κέντρο Μεσανατολικών Σπουδών, έχει περιορίσει ακαδημαϊκές συνεργασίες με πανεπιστήμια της Δυτικής Όχθης και έχει θεσπίσει οδηγίες για ενίσχυση της πνευματικής πολυφωνίας.

Κάποιοι θεωρούν πως ενέδωσε στις πιέσεις του Τραμπ, ενώ άλλοι, όπως ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Ράιαν Ίνος, εκτιμούν τη στάση του: «Ηθικά, έκανε το σωστό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις».

Ο ραβίνος Χίρσι Ζάρτσι, ιδρυτής της Harvard Chabad, παρότι προσωπικός φίλος του Γκάρμπερ, ζητά αυστηρότερα μέτρα: «Αν χρειαστεί να απομακρύνει πρόσωπα από θέσεις εξουσίας, τότε θα φανεί πραγματικά πόσο ενωμένοι είμαστε».

Μια ζωή στο Χάρβαρντ – και πέρα από αυτό

Ο Γκάρμπερ έχει στενούς δεσμούς με το Χάρβαρντ για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Ξεκίνησε ως προπτυχιακός φοιτητής το 1973, σπούδασε οικονομικά και ιατρική, και διετέλεσε πρύτανης για 13 χρόνια. Είναι γνωστός για τις διεπιστημονικές του πρωτοβουλίες, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ηγήθηκε της επιτροπής Covid-19 του πανεπιστημίου.

Μεταξύ τρεξίματος για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης και διαχείρισης κρίσεων, ο Γκάρμπερ καλείται να υπερασπιστεί την ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης ενάντια σε μια κυβέρνηση που απειλεί ακόμα και τη βάση της πανεπιστημιακής ανεξαρτησίας.

«Το Χάρβαρντ είναι κάτι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε από εμάς», είχε δηλώσει μετά την επίθεση με χρυσόσκονη. «Είμαστε όλοι Χάρβαρντ. Και το Χάρβαρντ είναι ο καθένας από εμάς».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM
«Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Διεθνή / «Μη δέχεσαι ποτέ το “όχι” ως απάντηση»: Αποτροπιασμός για το video game που βάζει τον παίκτη στη θέση του βιαστή

Το «No Mercy» δίνει στους παίκτες τον έλεγχο ενός χαρακτήρα που βιάζει, βασανίζει και σκοτώνει γυναίκες, ανάμεσά τους και συγγενικά πρόσωπα, παρουσιάζοντας τις ενέργειες αυτές ως «τιμωρία»
LIFO NEWSROOM