Στο Τόκιο θα διεξαχθούν οι Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας του 2020. Η 125η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας της ιαπωνικής πρωτεύουσας, η οποία πλέον εισέρχεται στο «κλαμπ» των πόλεων που έχουν διοργανώσει δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα 1896 και 2004, Παρίσι 1900 και 1924 και Λος Άντζελες 1932 και 1984).
Την ανακοίνωση από τον απερχόμενο πρόεδρο της ΔΟΕ Δρα. Ζακ Ρογκ ακολούθησαν ξέφρενοι πανηγυρισμοί τόσο από την ιαπωνική αντιπροσωπεία που ήταν παρούσα όσο και από τους Ιάπωνες πολίτες με επίκεντρο το κλειστό γυμναστήριο Κομαζάουα του Τόκιο.
Την πρώτη φορά που ανατέθηκαν στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες το ημερολόγιο έδειχνε 1940. Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έστειλε τη διοργάνωση αρχικά στο Ελσίνκι, πριν αυτή ματαιωθεί οριστικά. Το 1964 το Τόκιο διοργάνωσε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που μεταδόθηκαν μέσω δορυφόρου και σε επτά χρόνια καλείται και πάλι να δικαιώσει το προφίλ της high tech πόλης που προέβαλε στην υποψηφιότητά του.
Η υποψηφιότητα της ιαπωνικής πρωτεύουσας υπεβλήθη υπό τη σκιά της καταστροφής στο πυρηνικό εργοστάσιο Ντάι-ίτσι της Φουκουσίμα το 2011 και πιο πρόσφατα των ευρημάτων υψηλής ραδιενεργού ακτινοβολίας στην ιαπωνική θάλασσα. Ωστόσο, σε μια ένθερμη ομιλία ενώπιον της συνόδου της ΔΟΕ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας, διασκέδασε τις όποιες επιφυλάξεις κι έπεισε την πλειοψηφία των «Αθανάτων» ότι το Τόκιο ήταν η ασφαλής επιλογή.
Οι άλλες δύο πόλεις που έθεσαν υποψηφιότητα ήταν η Κωνσταντινούπολη και η Μαδρίτη. Η ισπανική πρωτεύουσα για τρίτη συνεχή φορά δεν κατάφερε να αναλάβει τη διοργάνωση. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας οι δύο πόλεις ισοψήφησαν μεταξύ τους, με το Τόκιο να παίρνει τις περισσότερες ψήφους – αλλά όχι την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, ακολούθησε ψηφοφορία με αντιπάλους την Κωνσταντινούπολη και τη Μαδρίτη, με την ισπανική πρωτεύουσα να εξέρχεται της διαδικασίας.
Όσον αφορά την τουρκική μητρόπολη, η οποία βάσισε την υποψηφιότητά της στη μοναδικότητά της να «πατάει» σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, δεν κατάφερε να πείσει για την καταλληλότητά της ούτε την πέμπτη φορά που έθεσε υποψηφιότητα. --Πηγή: Εuronews
σχόλια