100 και πλέον εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Internet μεταξύ των οποίων το Twitter, το Facebook, το eBay, η Yahoo, η Microsoft και η Amazon, συνυπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, απαιτώντας να διατηρηθεί ανέπαφη μια από τις βασικές αρχές του Internet που είναι η Διαδικτυακή Ουδετερότητα.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την αρχή της δικτυακής ουδετερότητας οι πάροχοι υπηρεσιών Internet δεν επιτρέπεται:
1. να παρεμποδίζουν ή να υποβαθμίζουν το επίπεδο πρόσβασης στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου σε κανένα χρήστη,
2. να παρέχουν προνομιακή πρόσβαση σε επιλεγμένες εφαρμογές του Διαδικτύου.
Όπως αναφέρει το BBC, αλλά και το σύνολο των site που καλύπτουν θέματα τεχνολογίας, η επιτροπή έχει έτοιμη προς ψήφισμα μια πρόταση νόμου που θα επιτρέπει στους παρόχους internet να υπερχρεώνουν τις εταιρείες που προσφέρουν online περιεχόμενο (όπως το netflix) προκειμένου να δίνουν προτεραιότητα στις υπηρεσίες τους (οι οποίες απαιτούν περισσότερο bandwidth δηλαδή μεγαλύτερη ροή δεδομένων). Κάτι το οποίο σύμφωνα με την επιστολή τους, θα δημιουργήσει το λεγόμενο internet "δύο ταχυτήτων" και θα καταπατήσει μια παό τις θεμέλιες λίθους του Διαδικτύου, που είναι η ουδετερότητα.
"Αντί να επιτρέπει τις μεμονωμένες διαπραγματεύσεις και τις διακρίσεις, η επιτροπή θα πρέπει να προστατέψει χρήστες και διαδικτυακές εταιρείες τόσο σε σταθερές όσο και φορητές πλατφόρμες, από τον αποκλεισμό, τις διακρίσεις και την επί πληρωμή ιεράρχηση". Και η επιστολή καταλήγει τονίζοντας "πάρτε τα αναγκαία μέτρα, που θα εξασφαλίσουν ότι το internet θα παραμείνει μια ανοικτή πλατφόρμα".
Τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στο διαδίκτυο, ώστε να αποτραπεί το ψήφισμα του εν λόγω νομοσχεδίου από την αμερικανική Επιτροπή Επικοινωνιών, ενώ έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Επιτροπής στην Washington, στις 15 Μαϊου. Ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία.
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής, βρίσκετια σε αυτό το σύνδεσμο.
Δείτε τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα του Net Neutrality και διαχείρισης του Web Traffic, εδώ.
σχόλια