ΑΙ: «Προσέξτε τι ρωτάτε το ChatGPT – Μη λέτε τα μυστικά σας στα ChatBots»

ΑΙ: «Προσέξτε τι ρωτάτε το ChatGPT – Μη λέτε τα μυστικά σας στα ChatBots» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Λίγο σαν παιχνίδι και λίγο σαν βοήθημα εργασίας το ChatGPT αναδεικνύεται σε κορυφαίο μυστικοσύμβουλο μας. Όμως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η «σχέση» που εδώ και καιρό αναπτύσσεται ανάμεσα σε ανθρώπους και chatbots θα μπορούσε να αποβεί επιβλαβής για τους πρώτους.

Ο Mike Wooldridge, καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι το να μοιράζεσαι προσωπικές πληροφορίες ή να έχεις «στενές» επαφές με ένα chatbot θα ήταν «εξαιρετικά απερίσκεπτο», καθώς οτιδήποτε αποκαλύπτεται βοηθά στην εκπαίδευση μελλοντικών εκδόσεων των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι χρήστες δεν θα πρέπει επίσης να περιμένουν μια ισορροπημένη απάντηση στις ερωτήσεις τους, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία «σας λέει αυτό που θέλετε να ακούσετε».

Ο Wooldridge διερευνά το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης στις φετινές χριστουγεννιάτικες διαλέξεις του Royal Institution. Θα εξετάσει τα «μεγάλα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και θα ξεδιαλύνει τους μύθους σχετικά με το πώς λειτουργεί πραγματικά αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία», σύμφωνα με το ίδρυμα.

Το πώς μια μηχανή μπορεί να διδαχθεί να μεταφράζει από τη μία γλώσσα στην άλλη και πώς λειτουργούν τα chatbots θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτύξει. Θα ασχοληθεί επίσης με το ερώτημα που πλανάται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη: θα μπορέσει ποτέ να γίνει πραγματικά σαν τους ανθρώπους;

Ο Wooldridge δήλωσε στη Daily Mail ότι ενώ οι άνθρωποι προγραμματίστηκαν να αναζητήσουν συνείδηση στην τεχνητή νοημοσύνη, ήταν μια μάταιη προσπάθεια. Η τεχνητή νοημοσύνη, είπε, «δεν έχει καμία ενσυναίσθηση. Δεν τρέφει κανενός είδους συμπάθεια».

«Η τεχνολογία και οποιοδήποτε παράγωγό της δεν έχει βιώσει απολύτως τίποτα. Είναι σχεδιασμένη να προσπαθεί να σας πει αυτό που θέλετε να ακούσετε - αυτό είναι κυριολεκτικά το μόνο που κάνει», επιμένει, επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτή την αλληλεπίδραση ανθρώπων και chatbots.

«Θα πρέπει να υποθέσετε ότι οτιδήποτε πληκτρολογείτε στο ChatGPT απλώς θα τροφοδοτείται απευθείας σε μελλοντικές εκδόσεις του ChatGPT», λέει και εξηγεί ότι ακόμα και αν μετά από σκέψη αποφασίσετε ότι αποκαλύψατε πάρα πολλά στο ChatGPT, η ανάκληση των μυστικών που αποκαλύψατε δεν αποτελεί πραγματικά επιλογή. Σύμφωνα με τον Wooldridge, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας, όταν αυτά μπουν στο σύστημα.

Ένας εκπρόσωπος του OpenAI, του οργανισμού που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, δήλωσε: «Τον Απρίλιο, εισαγάγαμε τη δυνατότητα απενεργοποίησης του ιστορικού συνομιλιών. Οι συνομιλίες που ξεκινούν όταν το ιστορικό συνομιλίας είναι απενεργοποιημένο δεν θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των μοντέλων μας».

Κατά τη διάρκεια της σειράς διαλέξεων, ο Wooldridge θα πλαισιωθεί από σημαντικές προσωπικότητες από τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης. Το Βασιλικό Ίδρυμα αναφέρει ότι θα παρουσιάσει επίσης «μια σειρά από φίλους ρομπότ, οι οποίοι θα δείξουν τι μπορούν να κάνουν τα ρομπότ σήμερα - και τι δεν μπορούν».

Οι χριστουγεννιάτικες διαλέξεις ξεκίνησαν από τον Michael Faraday το 1825 στο Βασιλικό Ίδρυμα του Λονδίνου με στόχο να προσελκύσουν και να εκπαιδεύσουν τους νέους αναφορικά με ζητήματα τεχνολογίας και επιστήμης. Μεταδόθηκαν για πρώτη φορά το 1936, γεγονός που τις καθιστά την παλαιότερη επιστημονική τηλεοπτική σειρά.

Ανάμεσα στους ομιλητές των διαλέξεων περιλαμβάνονται οι νομπελίστες William και Lawrence Bragg, ο Sir David Attenborough, ο Carl Sagan και η Dame Nancy Rothwell.

Με στοιχεία από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίλιαν Μήτρου: Όταν κλικάρετε «συμφωνώ», χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε «πού» συμφωνείτε

Tech & Science / Λίλιαν Μήτρου: «Όταν κλικάρετε "συμφωνώ", χρειάζεστε 25 μέρες για να διαβάσετε πού συμφωνείτε»

Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλάει στη LiFO για το τι πραγματικά κάνει ο «αλγόριθμος» στη ζωή μας και πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματά μας απ’ όσα το αυτοματοποιημένο κράτος και οι ιδιωτικοί φορείς γνωρίζουν για εμάς.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπογράφηκε η πρώτη συνεργασία εκδοτικού οίκου με την OpenAI

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρώτη συνεργασία εκδοτικού ομίλου με την OpenAI είναι γεγονός

Η συνεργασία έγινε γνωστή τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε την Παρασκευή στην πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθεσία για να ρυθμίσει κανονιστικά την τεχνητή νοημοσύνη
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ