Οι πρώτοι νόμοι για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης ψηφίστηκαν σήμερα σε μία ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ, ύστερα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων διάρκειας 37 ωρών.
Η εν λόγω συμφωνία φέρνει την ΕΕ μπροστά από τις ΗΠΑ, την Κϊνα και τη Βρετανία, στον «αγώνα δρόμου» για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και την προστασία του κοινού από κινδύνους που περιλαμβάνουν πιθανή απειλή για τη ζωή. Σημειώνεται βέβαια ότι οι νόμοι που έχουν ενταχθεί στη συμφωνία θα τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο το 2025.
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τον Τιερί Μπρετόν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο που είναι αρμόδιος για μια σειρά νόμων στην Ευρώπη που θα διέπει επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης, καλύπτοντας κολοσσούς όπως το X, το TikTok και η Google. Ο Μπρετόν δήλωσε ότι 100 άτομα ήταν σε ένα δωμάτιο για σχεδόν τρεις ημέρες για να σφραγίσουν τη συμφωνία. Είπε ότι «άξιζε τις λίγες ώρες ύπνου για να γίνει η ιστορική συμφωνία».
Τι προβλέπει η συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη
Κοινό σημείο στις συζητήσεις πάντως υπήρξε η αξιοποίηση και η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στο έργο της Αστυνομίας, όσο και για τους εργοδότες και τους πωλητές, ωστέ να μπορούν να καταγράφουν τον αριθμό των πελατών σε πραγματικό χρόνο, καθώς και το συναισθηματικό στρες των εργαζομένων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε απαγόρευση της χρήσης επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο με βιομετρικά συστήματα που στοχεύουν στην αυτόματη ταυτοποίηση και/ή αυθεντικοποίηση ενός φυσικού προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής αναγνώρισης, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον Μπρετόν. Αυτό θα σήμαινε ότι η Αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μόνο σε περίπτωση απροσδόκητης απειλής τρομοκρατικής επίθεσης, ανάγκης αναζήτησης θυμάτων και δίωξης σοβαρών εγκλημάτων.
Τα συστήματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου θα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν πριν από την είσοδό τους στην αγορά της Ε.Ε. και καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους εντός της, ενώ θα πρέπει να προχωρούν σε τακτική επικαιροποίηση. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει εφαρμογές που έχουν άμεσο και δυνητικά μεταβαλλόμενο αντίκτυπο στους πολίτες, όπως, παραδείγματος χάρη, ένα λογισμικό ταξινόμησης βιογραφικών για συνεντεύξεις εργασίας, μια χειρουργική επέμβαση με χρήση ρομπότ, προγράμματα βαθμολόγησης εξετάσεων στα πανεπιστήμια κ.ά.
Τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική αξιολόγηση, να καταχωρούνται σε βάση δεδομένων της Ε.Ε., να υπογράφουν δήλωση «συμμόρφωσης» και να φέρουν τη σήμανση CE – όλα αυτά, πριν φτάσουν στους καταναλωτές. Μόλις καταστούν διαθέσιμα, θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των εθνικών αρχών, με τη βοήθεια ειδικού γραφείου τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 35 εκατομμυρίων ευρώ, ή 7% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters