Αιγυπτιολόγος αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο μουμιοποίησης των νεκρών - «Δεν ήταν η διατήρηση των χαρακτηριστικών»

Αιγυπτιολόγος αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο μουμιοποίησης των νεκρών - «Δεν ήταν η διατήρηση των χαρακτηριστικών» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι μούμιες της Αιγύπτου, διαχρονικά αντικείμενο θαυμασμού, μυστηρίου και έντονου ενδιαφέροντος, συνδέουν τον σύγχρονο κόσμο με το αρχαίο παρελθόν του μέσω της συντήρησης της διακριτής ανθρώπινης μορφής στους αιώνες. 

Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μεγάλη βρετανική έκθεση, δεν ήταν αυτός ο πραγματικός λόγος για την περίπλοκη αυτή διαδικασία της μουμιοποίησης

Η τεχνική αυτό εφαρμοζόταν ως ένας τρόπος να μετατρέψουν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους νεκρούς σε μια μορφή που θα ήταν αποδεκτή στους θεούς. Συνεπώς, η μουμιοποίηση είχε στόχο όχι να διασφαλίσει τη διατήρηση των επιμέρους χαρακτηριστικών του νεκρού, αλλά να κάνει τον κάτοχο τού τάφου να ταιριάζει με τη θεϊκή μορφή. 

«Η ιδέα που μας κληροδότησαν οι Βικτωριανοί, πως όλα γίνονταν για να συντηρηθεί ένα νεκρό σώμα όπως ακριβώς ήταν εν ζωή, δεν είναι σωστή. Είναι εσφαλμένη, και τώρα πιστεύουμε πως στόχος ήταν να τους οδηγήσει προς τη θεότητα» εξηγεί ο Κάμπελ Πράις, διακεκριμένος Αιγυπτιολόγος, το βιβλίο του οποίου θα συνοδεύει την έκθεση. 

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο ανακαινισμένο μουσείο του Μάντσεστερ από τις 18 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει οκτώ μούμιες και πάνω από 100 αρχαία αντικείμενα. 

Οι μούμιες θα στηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν έμφαση στην ερμηνεία του Πράις για την αρχαία διαδικασία εξαγνισμού, χρίσης και τυλίγματος του νεκρού σώματος. 

«Πρέπει να φανταστούμε μια χρονική περίοδο όπου, όχι μόνο δεν υπήρχαν προφανώς φωτογραφικές εικόνες, αλλά υπήρχαν και ελάχιστοι καθρέπτες, οπότε οι άνθρωποι δεν ήξεραν πώς φαίνονται στην όψη. Το όλο ζήτημα των ατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου δεν ήταν τόσο σημαντικό» σημειώνει ο Πράις, προσθέτοντας: «Οι ιδέες πίσω από την αρχαία προσωπογραφία και την αγαλματοποιία ήταν ως εκ τούτου επίσης πολύ διαφορετικές». 

Η ένταση της εσφαλμένης άποψης, κατά τον Πράις, που είχε επικρατήσει έως σήμερα, εδράζεται στην αποικιοκρατική προσέγγιση των πρώιμων αρχαιολόγων για τη δήθεν αυξημένη σπουδαιότητα της εμφάνισης. «Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν ένα πρόσωπο μέσα σε μούμια και λένε "ω έμοιαζαν με εμάς", πρόκειται για ψευδαίσθηση» σημειώνει. 

Ο Πράις είναι ενεργό μέλος της Εταιρείας Εξερεύνησης της Αιγύπτου (Egypt Exploration Society) η οποία, παρότι ιδρύθηκε το 1882, πλέον αμφισβητεί την παλιά αποικιοκρατική προσέγγιση. 

Ως αναγνώριση της πνευματικής σπουδαιότητας των μουμιών και λογής αντικειμένων των τάφων, στην έκθεση δε θα εμφανιστούν ούτε τομογραφίες ούτε εικόνες αναγνώρισης προσώπου. 

«Όλες οι πιο πρόσφατες σαρώσεις ανάγονται στον Εδουαρδιανό αρχαιολόγο και Αιγυπτιολόγο Φλάιντερς Πίτρι, ο οποίος ενδιαφερόταν στη μέτρηση των κρανίων μέσα στις μούμιες για να διαπιστώσει αν ταίριαζαν στη βρετανική ιδέα τού πώς πρέπει να είναι ένας άνθρωπος. Είναι το μάλλον δυσοίωνο υπόβαθρο της Αιγυπτολογίας από το οποίο πρέπει να απομακρυνθούμε» σημειώνει ο  Πράις. 

Εκτός από τα αμιγώς αρχαιολογικά εκθέματα, θα παρουσιαστούν καταχωρήσεις από ημερολόγια διαπρεπών αρχαιολόγων του παρελθόντος που θα αποκαλύπτουν τα κριτήρια και τις προτεραιότητες των ειδικών της βικτωριανής εποχής, όσον αφορά το φύλο, τη φυλή, την κοινωνική θέση και το θάνατο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM