Νερό με άλατα, σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, θα μπορούσε να απελευθερώνει αρκετό οξυγόνο για την ανάπτυξη μικροβίων και άλλων μορφών ζωής, όπως εξωγήινα «σφουγγάρια», σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
«Ζούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες εποχές», λέει ο ερευνητής της NASA, Βλάντα Σταμένκοβιτς, επικεφαλής της ομάδας του εργαστηρίου JPL (Jet Propulsion Laboratory) που υπογράφει την έρευνα.
«Υπάρχει τόση δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες για κατοίκηση του κόκκινου πλανήτη. Ελπίζω (σ.σ η έρευνα) να εντείνει τον ενθουσιασμό της επιστημονικής κοινότητας και του υπόλοιπου κόσμου, ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται τον Άρη ως ένα μέρος όπου είναι δυνατή η ύπαρξη ζωής ακόμα και σήμερα».
Νερό στο υπέδαφος
Αναλύοντας τα δεδομένα από τις διαστημικές αποστολές της NASA στον πλανήτη (Viking, Mars Reconnaissance Orbiter, Curiosity, Spirit και Opportunity) oι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, νερό διέτρεχε την κόκκινη επιφάνεια του Άρη.
Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι υπήρχαν ακόμα και Ωκεανοί. Όμως στην συνέχεια το νερό υποχώρησε, ο πλανήτης έχασε μέρος της ατμόσφαιράς του, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα και ο Άρης μετατράπηκε σε έναν «ξηρό» πλανήτη.
Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπέδαφος διατηρεί, σε κάποιες περιοχές, νερό με άλατα που μπορεί να παραμείνει σε υγρή μορφή σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, αποδίδοντας σε αυτόν τον μηχανισμό την εποχική εμφάνιση σκουρόχρωμων ραβδώσεων.
Ο Σταμένκοβιτς και οι συνάδελφοι του έχουν δημιουργήσει επιστημονικά μοντέλα, υπολογίζοντας τις πιθανές ποσότητες οξυγόνου που ενδέχεται να απελευθερώνονται από τη διαδικασία, σε διάφορες περιοχές του Άρη.
«Υπάρχουν τόσοι αβιοτικοί τρόποι για τη δημιουργία επαρκών ποσοτήτων οξυγόνων που, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία αλυσιδωτή εξέλιξη με διαφορετικό τρόπο από αυτόν στη Γη. Προς το παρόν παραμένει υπόθεση, αλλά αξίζει να την ερευνήσουμε».
Με πληροφορίες από Space.com
σχόλια