Αλμυρό νερό στον Άρη θα μπορούσε να συντηρεί ζωή μέχρι σήμερα

Αλμυρό νερό στον Άρη θα μπορούσε να συντηρεί ζωή μέχρι σήμερα Facebook Twitter
EPA
0

Νερό με άλατα, σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, θα μπορούσε να απελευθερώνει αρκετό οξυγόνο για την ανάπτυξη μικροβίων και άλλων μορφών ζωής, όπως εξωγήινα «σφουγγάρια», σύμφωνα με μία νέα έρευνα. 

«Ζούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες εποχές», λέει ο ερευνητής της NASA, Βλάντα Σταμένκοβιτς, επικεφαλής της ομάδας του εργαστηρίου JPL (Jet Propulsion Laboratory) που υπογράφει την έρευνα. 

«Υπάρχει τόση δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες για κατοίκηση του κόκκινου πλανήτη. Ελπίζω (σ.σ η έρευνα) να εντείνει τον ενθουσιασμό της επιστημονικής κοινότητας και του υπόλοιπου κόσμου, ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται τον Άρη ως ένα μέρος όπου είναι δυνατή η ύπαρξη ζωής ακόμα και σήμερα». 

Νερό στο υπέδαφος

Αναλύοντας τα δεδομένα από τις διαστημικές αποστολές της NASA στον πλανήτη (Viking, Mars Reconnaissance Orbiter, Curiosity, Spirit και Opportunity) oι επιστήμονες εκτιμούν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, νερό διέτρεχε την κόκκινη επιφάνεια του Άρη. 

Μάλιστα αρκετοί θεωρούν ότι υπήρχαν ακόμα και Ωκεανοί. Όμως στην συνέχεια το νερό υποχώρησε, ο πλανήτης έχασε μέρος της ατμόσφαιράς του, η θερμοκρασία έπεσε κατακόρυφα και ο Άρης μετατράπηκε σε έναν «ξηρό» πλανήτη. 

Ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπέδαφος διατηρεί, σε κάποιες περιοχές, νερό με άλατα που μπορεί να παραμείνει σε υγρή μορφή σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες, αποδίδοντας σε αυτόν τον μηχανισμό την εποχική εμφάνιση σκουρόχρωμων ραβδώσεων. 

Ο Σταμένκοβιτς και οι συνάδελφοι του έχουν δημιουργήσει επιστημονικά μοντέλα, υπολογίζοντας τις πιθανές ποσότητες οξυγόνου που ενδέχεται να απελευθερώνονται από τη διαδικασία, σε διάφορες περιοχές του Άρη. 

«Υπάρχουν τόσοι αβιοτικοί τρόποι για τη δημιουργία επαρκών ποσοτήτων οξυγόνων που, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία αλυσιδωτή εξέλιξη με διαφορετικό τρόπο από αυτόν στη Γη. Προς το παρόν παραμένει υπόθεση, αλλά αξίζει να την ερευνήσουμε». 

Με πληροφορίες από Space.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ