Αναβάλλεται λόγω πολέμου η κοινή αποστολή Ευρώπης- Ρωσίας στον Άρη

Αναβάλλεται λόγω πολέμου η κοινή αποστολή Ευρώπης- Ρωσίας στον Άρη Facebook Twitter
Φωτ.: ESA
0

Η εκτόξευση κοινής αποστολής Ευρώπης-Ρωσίας στον Άρη φέτος είναι πλέον «πολύ απίθανη» λόγω των κυρώσεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

«Οι κυρώσεις και το ευρύτερο πλαίσιο καθιστούν πολύ απίθανη μια εκτόξευση το 2022», για την κοινή  αποστολή Ευρώπης- Ρωσίας, του ρόβερ ExoMars, ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωσή της.

Η εκτόξευση είχε ήδη αναβληθεί από το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και τεχνικών προβλημάτων.

Επρόκειτο να γίνει από το διαστημόπλοιο Baikonur στο Καζακστάν τον Σεπτέμβριο χρησιμοποιώντας ρωσικό πύραυλο Proton. Η αναβολή μιας εκτόξευσης σημαίνει συχνά αναμονή για μήνες ή χρόνια μέχρι να ανοίξει ένα άλλο «διαστημικό παράθυρο» όταν οι πλανήτες βρεθούν στη σωστή ευθυγράμμιση.

Ο στόχος είναι να τοποθετηθεί το πρώτο ρόβερ της Ευρώπης στον Άρη προκειμένου να συμβάλλει στην έρευνα για το εάν υπήρξε ποτέ ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

Ένα δοκιμαστικό ρόβερ που εκτοξεύτηκε το 2016 προσέκρουσε στον Άρη, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία να προσεδαφιστεί ένα διαστημόπλοιο στον πλανήτη.

Παράλληλα, το Σάββατο, η Roscosmos ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προσωπικό της από το ευρωπαϊκό διαστημικό «λιμάνι» στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Τονίζεται δε, ότι αρκετοί ευρωπαϊκοί δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί με ρωσικούς πυραύλους από εκεί και ακόμη περισσότεροι ήταν προγραμματισμένοι για τον επόμενο χρόνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πριν από λίγο καιρό, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πιο τολμηρή διαστημική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι διακυβεύεται η κυριαρχία της εάν μείνει πίσω από αντίπαλες δυνάμεις σε έναν βασικό τομέα για την τεχνολογία, την επιστήμη και τη στρατιωτική ανταγωνιστικότητα.

Ενώ η Ευρώπη έχει τους δικούς της πυραύλους ώστε να βάλει δορυφόρους σε τροχιά, βασίζεται σε Ρώσους και Αμερικανούς εταίρους για να στείλει αστροναύτες στο διάστημα.

Η επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων της NASA δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο οργανισμός λειτουργεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη ρωσική υποστήριξη και συμβολή, ως συνήθως.

Οι ομάδες ελέγχου πτήσης εξακολουθούν να επικοινωνούν, να εκπαιδεύονται, να συνεργάζονται, όπως τόνισε η Kathy Luenders.

«Προφανώς, κατανοούμε την παγκόσμια κατάσταση, αλλά ως κοινό γκρουπ, αυτές οι ομάδες λειτουργούν μαζί», είπε.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι βασικοί χειριστές του διαστημικού σταθμού, μια συνεργασία συνολικά πέντε διαστημικών υπηρεσιών. Στον σταθμό βρίσκονται αυτή τη στιγμή τέσσερις Αμερικανοί, δύο Ρώσοι και ένας Γερμανός.

«Έχουμε λειτουργήσει υπό τέτοιες καταστάσεις και στο παρελθόν. Και οι δύο πλευρές λειτουργούσαν πάντα πολύ επαγγελματικά», είπε η Lueders.

Ο αστροναύτης της NASA Mark Vande Hei αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στα τέλη Μαρτίου με δύο Ρώσους σε μια κάψουλα Soyuz.

Οι κάψουλες της Ρωσίας ήταν ο μόνος τρόπος από και προς το διάστημα μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων της NASA το 2011 και μέχρι την πρώτη πτήση πληρώματος του SpaceX το 2020.

Με πληροφορίες του AP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM