Την ανησυχία τους για την αύξηση βάρους σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκφράζουν Αμερικανοί παιδίατροι.
Η ανησυχία αυτή εκφράζεται καθώς πλέον πληθαίνουν τα ιατρικά ραντεβού μετά την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Wall Street Journal σε εκτενές της δημοσίευμα, οι γιατροί παρατηρούν ότι παιδιά κανονικού βάρους έγιναν υπέρβαρα ή ακόμη και παχύσαρκα, υπέρβαρα παιδιά έγιναν παχύσαρκα και τέλος τα παχύσαρκα παιδιά πήραν ακόμη περισσότερα κιλά.
Παράλληλα παρατηρούν αύξηση των παθήσεων που συνδέονται με το βάρος όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και λιπώδη ηπατική νόσο, ενώ ορισμένα παιδιά με προδιαβήτη διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2.
Από την πλευρά της, η διευθύντρια του προγράμματος για το υγιές βάρος στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, Rachana Shah, δηλώνει «σοκαρισμένη» από το πόσα παιδιά κανονικού βάρους έγιναν παχύσαρκα «σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Πλέον η κλινική εξετάζει 300 νέα περιστατικά τον μήνα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού έως τον Αύγουστο. Οι παραπομπές διπλασιάστηκαν από την έναρξη της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η παιδική κλινική διαχείρισης βάρους στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων της Ουάσιγκτον, Π.Κ., αναφέρει πως πολλά παχύσαρκα παιδιά πήραν 9 έως 13 κιλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος.
Σημειώνεται πως μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο περιοδικό Pediatrics ανέφερε πως το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 2 έως 17 ετών αυξήθηκε σε 15,4% από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 σε σύγκριση με 13,7% την προηγούμενη περίοδο. Οι ερευνητές στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας ανέλυσαν υπολογισμούς δείκτη μάζας σώματος πριν και κατά την πανδημία περισσότερων από 500.000 επισκέψεων σε ιατρεία το 2019 και το 2020.
«Εντοπίσαμε ραγδαία αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας», αναφέρει ο Brian Jenssen, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και παιδίατρος του νοσοκομείου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών αυξήθηκε σε περίπου 16% από περίπου 14%, αναφέρει ο Jenssen. Τα ποσοστά αυτά ωστόσο δεν δημοσιεύθηκαν στη μελέτη, η οποία επικεντρώθηκε στην παχυσαρκία.
Ο Jenssen αναφέρει πως η μεγαλύτερη αύξηση παχυσαρκίας παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών που είναι πέντε έως εννέα ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όπως και οι Λατίνοι, παρουσίασαν μεγαλύτερες από τη μέση αύξηση. Όπως πολλοί ενήλικες και τα παιδιά έτρωγαν περισσότερα σνακ και κινούνταν λιγότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι γιατροί αποδίδουν την αύξηση βάρους στην απώλεια ρουτίνας κατά την τελευταία χρονιά, ειδικά λόγω της τηλεκπαίδευσης, που έφερε αλλαγές στη διατροφή, στην άσκηση αλλά και στον ύπνο των παιδιών. Πολλές φορές, με τους γονείς να εργάζονται από το σπίτι, τα παιδιά τρώνε χωρίς επίβλεψη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών οι έφηβοι πέφτουν για ύπνο τα ξημερώματα και κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τρώνε τη νύχτα.
Παράλληλα, πολλά παιδιά άρχισαν να παραλείπουν το πρωινό, ξυπνώντας πέντε λεπτά πριν ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση. Το γεύμα έχει μετατεθεί για αργότερα και ενδιάμεσα τρώνε σνακ. Οι γιατροί που μίλησαν στην Wall Street Journal αναφέρουν ότι ακόμα και όταν τα παιδιά επιστρέψουν στις καθιερωμένες ρουτίνες τους και πηγαίνουν στο σχολείο, ασκούνται και τρώνε περισσότερο τακτικά, το βάρος τους δεν θα μειωθεί αυτόματα.
«Είναι ευκολότερη η πρόληψη της παχυσαρκίας σε σχέση με τη θεραπεία της», ανέφερε η Ellen Rome εκ μέρους του Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής του τμήματος Παίδων του νοσοκομείου του Κλίβελαντ.
«Από τη στιγμή που θα πάρουν τα κιλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα αποτρέψουμε από το να παχαίνουν με τον ίδιο ρυθμό και να ψηλώσουν χωρίς να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή προσπαθώντας να χάσουν βάρος.» Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι προσπαθούν να αποφεύγουν να επικεντρώνονται στο βάρος και στις θερμίδες όταν συζητούν με τις οικογένειες.
«Δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη δίαιτα», αναφέρει η Shah. «Εστιάζουμε σε αλλαγές και στόχους. Δεν μιλάμε για δίαιτες και δεν μιλάμε για θερμίδες. Πραγματικά προσπαθούμε σκληρά να μην μιλήσουμε για το βάρος. Μιλάμε για την υγεία και την πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών.»
Οι γιατροί που μίλησαν στην Wall Street Journal συμβουλεύουν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, κατά την τηλεκπαίδευση, να σηκώνονται ακόμα και για πέντε έως δέκα λεπτά για κάθε ώρα που περνάνε μπροστά στην οθόνη και να κινούνται. Παράλληλα να επιδιώκουν να τρώνε τουλάχιστον ένα γεύμα ως οικογένεια την ημέρα.
Επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να υπάρχουν σταθερά ωράρια ύπνου, ενώ τα παιδιά πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι για να ασκούνται, να αναπνέουν καθαρό αέρα και να εκτίθενται στο ηλιακό φως. Ακόμα κάνουν λόγο για σταθερά γεύματα χωρίς ενδιάμεσα σνακ και παροχή υγιεινών εναλλακτικών.
Τέλος πρέπει να μειώσουν τα αναψυκτικά με ζάχαρη ενώ πρέπει να στοχεύουν σε πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών την ημέρα.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal