Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι αρχαίοι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν μίας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης που σημειώθηκε πριν από 74.000 χρόνια.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επιστήμονες πίστευαν ότι η τέφρα από την έκρηξη του Όρους Τόμπα προκλήθηκε στην Γη ένας «ηφαιστειακός χειμώνας» που απείλησε την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έκρηξη ήταν περίπου 5.000 ισχυρότερη από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης (Mount St. Helens) το 1980. Νέα ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Ινδία, στην περιοχή της Dhaba, η οποία καλύφθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα, υποδηλώνουν ότι η έκρηξη είχε υπερεκτιμηθεί και ότι τα αρχαία ανθρωποειδή αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικά ώστε κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο Nature Communications, εξετάζει την εξέλιξη των λίθινων εργαλείων που κατασκευάστηκαν 25.000 έως 80.000 χρόνια πριν και βρέθηκαν στην κοιλάδα Middle Son. Η έρευνα στηρίζεται σε παλαιότερη εργασία που πραγματοποιήθηκε το 2007 σε διαφορετικό αρχαιολογικό χώρο, στη νότια Ινδία, όπου οι ίδιοι αρχαιολόγοι βρήκαν εργαλεία πριν και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Σύμφωνα με δηλώσεις του ανθρωπολόγου Michael Petraglia στο National Geographic, η θεωρία προτείνει ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα οδήγησε σε έναν ηφαιστειακό χειμώνα και παγετούς που αναδιαμόρφωσε τα οικοσυστήματα προκαλώντας τεράστιες αλλαγές στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.
«Αλλά η περιοχή της Dhaba δεν μας δίνει ενδείξεις για τέτοιες επιπτώσεις», υπογραμμίζει ο ανθρωπολόγος του ινστιτούτου Max Planck προσθέτοντας ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες μπόρεσαν να προσαρμοστούν στις κλιματικές μεταβολές που ακολούθησαν μετά την έκρηξη. Η ομάδα των αρχαιολόγων δεν βρήκε ανθρώπινους σκελετούς στη θέση Dhaba, αλλά υπολείμματα αρχαίων κατοικιών οι οποίες δημιουργήθηκαν από αιχμηρά εργαλεία. Η ηλικία των εργαλείων κυμαίνεται από 48.000 έως 80.000 έτη και είναι παρεμφερή με εργαλεία που βρέθηκαν στην Αυστραλία και την Αραβική Χερσόνησο.
Η έρευνα αποδεικνύει ότι η κοινότητα αυτή επέζησε της έκρηξης έζησε στην περιοχή για άλλα 50.000 χρόνια, αλλά και ότι οι πρώτοι άνθρωποι μετανάστευσαν από την Αφρική νωρίτερα από τις γενικά αποδεκτές εκτιμήσεις. «Αυτή η έρευνα συνδέει τελικά τις κουκκίδες της σύγχρονης ανθρώπινης διασποράς μεταξύ Ινδίας, Νοτιοανατολικής Ασίας και Αυστραλίας» αναφέρει η Kira Westaway ο γεωχρονολόγος του Πανεπιστημίου Macquarie, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Από την πλευρά του ο Stanley Ambrose, που ασκεί κριτική στην έρευνα, αναφέρει στο National Geographic ότι η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των συναδέλφων του δεν τον έχουν πείσει. Σχετικά με την περιοχή της Dhaba αναφέρει ότι δεν πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο αλλά για μία περιοχή γεωλογικού ενδιαφέροντος που εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα. Παράλληλα υποστηρίζει πως τα εργαλεία ίσως μεταφέρθηκαν στην περιοχή μέσω του ποταμού Son.
Με πληροφορίες από smithsonianmag.com
σχόλια