Αποδέκτης έντονων επικρίσεων έγινε ο CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για τη στάση του απέναντι στην άρνηση του Ολοκαυτώματος από χρήστες της δημοφιλέστερης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.
Ο συνιδρυτής του Facebook προκάλεσε την έντονη αντίδραση εβραϊκών συλλόγων και αντιρατσιστικών ομάδων σε όλον τον κόσμο, για τη αντιμετώπιση όσων αρνούνται το ολοκαύτωμα στα προφίλ ή της ομάδες που έχουν δημιουργήσει.
Σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, η άρνηση του ολοκαυτώματος θα πρέπει να επιτρέπεται στο Facebook, επειδή σε κάποιο επίπεδο μπορεί να είναι ακούσια.
Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Ζούκερμπεργκ παραδέχθηκε πως η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι «βαθιά προσβλητική» προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν πιστεύω ότι η πλατφόρμα μας θα πρέπει να κατεβάσει (τέτοιες απόψεις) γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν πράγματα που διαφορετικοί άνθρωποι παρεξηγούν. Δεν πιστεύω ότι το κάνουν σκόπιμα (...) Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το κίνητρο».
Μετά τον αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Εβραίος και ο ίδιος, διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπερασπιστεί όσους αρνούνται ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη.
Όμως οι επικριτές του δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τις διευκρινίσεις του Ζούκερμπεργκ, που κατηγόρησαν τον ιδρυτή του Facebook ότι επιτρέπει τέτοιες ιδέες να «ευδοκιμούν» στο δίκτυό του.
«Τα σχόλια του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι βαθιά ανεύθυνα», δήλωσε ο διευθυντής της καμπάνιας κατά του αντισημιτισμού, Στίβεν Σίλβερμαν.
«Δεν υπάρχει "αγαθή" άρνηση του Ολοκαυτώματος (...) Ο Ζούκερμπεργκ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την εκδίωξη τέτοιων απόψεων από το Facebook».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Λίγκας αντι-δυσφήμισης στις ΗΠΑ, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, τόνισε από την πλευρά του ότι η άρνηση του Ολοκαυτώματος είναι μία «σκόπιμη και μακροχρόνια τακτική παραπληροφόρησης από αντισημίτες, που είναι επίπονη και απειλητική για τους Εβραίους».
«Το Facebook έχει την ηθική υποχρέωση να μην επιτρέψει αυτή τη διασπορά (ψευδών πληροφοριών)», πρόσθεσε.
Βάσει των νέων κανονισμών του Facebook, που κοινοποιήθηκαν τον Απρίλιο, ο δικτυακός κολοσσός απαγορεύει τη γλώσσα μίσους καθώς, όπως εξηγεί, «δημιουργεί κλίμα εκφοβισμού και αποκλεισμού, προωθώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τη βία».
Όμως ο ορισμός που δίνει η εταιρεία στην «γλώσσα μίσους» είναι «ο βίαιος ή απάνθρωπος λόγος, δηλώσεις περί κατωτερότητας ή εκκλήσεις σε αποκλεισμό ή και διαχωρισμό», χωρίς να καλύπτεται συγκεκριμένα το ζήτημα του Ολοκαυτώματος.
Για την ώρα, το Facebook αφαιρεί τα σχόλια ή τα άρθρα που αρνούνται το Ολοκαύτωμα μόνο σε κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, όπου τέτοιες απόψεις είναι παράνομες.
Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Πολιτικής του Facebook εξήγησε την επίμαχη διάκριση τον Μάιο, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
«Κάτι μπορεί να είναι παράνομο σε 10 κράτη, αλλά μόνο αν κάποια από αυτά πουν "είναι σημαντικό για εμάς, είναι παράνομο, αφαιρέστε το", θα το κάνουμε. Αν τα υπόλοιπα κράτη δεν πράξουν αναλόγως δεν θα το κάνουμε».
«Ως δικηγόρος, σας λέω ότι μερικές χώρες έχουν νόμους "στα χαρτιά" που είναι πραγματικά απαρχαιωμένοι και δεν εφαρμόζονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να υποβάλλουν κάποιο σχετικό αίτημα».
σχόλια