Ένα σημαντικό απολίθωμα που διατηρεί το τελευταίο γεύμα ενός νεαρού τυραννόσαυρου ανακαλύφθηκε στον Καναδά.
Το απολίθωμα του νεαρού Gorgosaurus libratus ανακαλύφθηκε στις περιοχές του επαρχιακού πάρκου Dinosaur στον Καναδά, το 2009 από τον Darren Tanke, έναν τεχνικό που εργάζεται στο Βασιλικό Μουσείο Παλαιοντολογίας Tyrrell και θεωρείται ότι χρονολογείται πριν από περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια.
Η ομάδα λέει ότι ο νεαρός τυραννόσαυρος ζύγιζε περίπου 350 κιλά, με την ανάλυση των δακτυλίων ανάπτυξης στα απολιθωμένα οστά να δείχνει ότι πέθανε νέος, σε ηλικία πέντε έως επτά ετών.
Ενώ οι τυραννόσαυροι ήταν από τους πιο τρομακτικούς δεινόσαυρους που περιπλανήθηκαν στον πλανήτη, με τους ενήλικες να έχουν ογκώδη σώματα, τεράστια κεφάλια και δόντια που συνέθλιβαν οστά, οι νεαροί ήταν μάλλον πιο αδύναμοι, με μακριά, αδύνατα πόδια, δόντια σαν λεπίδες και στενά κρανία.
Η μετάλλαξη θεωρείται ότι σχετίζεται με μια αλλαγή στη διατροφή καθώς οι τυραννόσαυροι ωρίμαζαν και απαιτούσαν περισσότερη ενέργεια. Ενώ στοιχεία που περιλαμβάνουν σημάδια δαγκώματος στα οστά υποδηλώνουν ότι οι ενήλικες κυνηγούσαν τεράστια φυτοφάγα ζώα, οι νεαροί δεν είχε την οδοντιατρική συσκευή για να αντιμετωπίσει ένα τέτοια θήραμα.
Τώρα ένα εντυπωσιακό απολίθωμα με το διατηρημένο στομαχικό περιεχόμενο ενός νεαρού τυραννόσαυρου προσφέρει μια σπάνια εικόνα για τη διατροφή του.
«Αυτό είναι πραγματικά το πρώτο στοιχείο που έχουμε για το ποια ήταν η δίαιτα ή η διατροφική συμπεριφορά ενός ανήλικου τυραννόσαυρου», δήλωσε η Δρ Ντάρλα Ζελενίτσκι, συντάκτρια της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.
«Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας στα τέλη του 2010 ο Ντάρεν παρατήρησε μικρά οστά στις αρθρώσεις που προεξείχαν από το πλευρό του τυραννόσαυρου», είπε ο Δρ François Therrien, ο επιμελητής της παλαιοοικολογίας δεινοσαύρων στο Βασιλικό Μουσείο Tyrrell και συν-συντάκτης της έρευνας.
Γράφοντας στο περιοδικό Science Advances, η ομάδα αναφέρει ότι μέσα στο θώρακα ανακάλυψαν τα υπολείμματα δύο ανήλικων πλασμάτων σε μέγεθος γαλοπούλας με κεφάλι σαν παπαγάλο που εικάζεται ότι έτρεχαν γρήγορα.
Οι διαφορές στην έκταση της βλάβης του στομαχικού οξέος υποδηλώνουν ότι τα ζώα καταναλώθηκαν σε δύο ξεχωριστά γεύματα. Ωστόσο, τα υπολείμματα περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στα πίσω πόδια, υποδηλώνοντας ότι ο νεαρός τυραννόσαυρος δεν έτρωγε όλο το θήραμά του.
Για την επιλογή του αυτή εικάζεται ότι μια πιθανότητα είναι ότι τα πόδια ήταν το πιο σαρκώδες μέρος του θηράματος. Ενώ η ομάδα είπε ότι δεν ήταν σαφές πώς πέθανε ο τυραννόσαυρος, υπολογίζεται ότι πέθανε μέσα σε μια εβδομάδα από το τελευταίο γεύμα του.
Η ανακάλυψη είναι αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που βρέθηκε απολίθωμα τυραννόσαυρου με διατηρημένο το περιεχόμενο του στομάχου του. Ο καθηγητής Stephen Brusatte, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος δεν συμμετέχει στην εργασία, είπε ότι το απολίθωμα ήταν άμεση απόδειξη του τι έτρωγε ένας τυραννόσαυρος.
«Δεν πρόκειται για εικασίες ή μια σειρά από υποθέσεις που βασίζονται στην ερμηνεία των σημαδιών από δαγκώματα ή απολιθώματα περιττωμάτων αλλά πραγματικές άμεσες εντερικές ενδείξεις», είπε. «Αυτό είναι το τελευταίο γεύμα ενός τυραννόσαυρου» πρόσθεσε.
Ο Brusatte είπε ότι το απολίθωμα στηρίζει την άποψη οι τυραννόσαυροι άλλαξαν τη διατροφή τους καθώς μεγάλωναν, μεταβαίνοντας από ένα μικρό σε τεράστιο θήραμα. «Οι μικροί τυραννόσαυροι έτρωγαν μικρό θήραμα, επομένως πιθανότατα κυνηγούσαν ενεργά τη δική τους τροφή και άλλαξαν το θήραμα που στόχευαν καθώς μεγάλωναν. Αυτό σημαίνει ότι οι τυραννόσαυροι είχαν διαφορετικούς ρόλους στον τροφικό ιστό καθώς μεγάλωναν, κάτι που είναι αρκετά προσεγμένο».
Με πληροφορίες του Guardian/BBC