Αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία για τον μεγαλύτερο γνωστό σεισμό στην ανθρώπινη ιστορία, μια τρομακτική σεισμική δόνηση της τάξης των 9,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βόρεια Χιλή πριν από περίπου 3.800 χρόνια.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σεισμός πέραν της καταστροφικότητάς του δημιούργησε και τσουνάμι. Οι τοπικοί πληθυσμοί εγκατέλειψαν τις ακτές που επλήγησαν από το φαινόμενο για περίπου 1.000 χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σεισμός δημιούργησε κύματα ύψους έως και 20 μέτρων με το τσουνάμι να φτάνει μέχρι την άλλη πλευρά του Ειρηνικού στη Νέα Ζηλανδία.
Ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα, ήταν της Βαλδίβια που έπληξε τη νότια Χιλή το 1960. Ο σεισμός αυτό είχε μέγεθος μεταξύ 9,4 και 9,6 Ρίχτερ και σκότωσε έως και 6.000 ανθρώπους. Αλλά, όπως περιγράφουν οι επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances», ο αρχαίος αυτός μεγασεισμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος, προερχόμενος από ένα ρήγμα μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων.
Στοιχεία για τον γιγαντιαίο αρχαίο αυτό σεισμό βρέθηκαν σε θαλάσσια και παράκτια αντικείμενα -όπως παραθαλάσσιες αποθέσεις (ογκόλιθοι, βότσαλα και άμμος εγγενής σε παράκτιες περιοχές), θαλάσσιους βράχους, κοχύλια και θαλάσσια ζωή- που οι ερευνητές ανακάλυψαν εκτοπισμένα μακριά στην ενδοχώρα στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.
«Βρήκαμε στοιχεία από θαλάσσια ιζήματα και πολλά πλάσματα που θα ζούσαν ήσυχα στη θάλασσα πριν εκτοπιστούν στην ενδοχώρα», δήλωσε ο Τζέιμς Γκοφ, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. «Και τα βρήκαμε όλα αυτά πολύ ψηλά και πολύ μακριά στην ενδοχώρα, οπότε δεν μπορεί να τα παρέσυρε κάποια καταιγίδα».
Για να κατανοήσουν καλύτερα τι έφερε αυτές τις αποθέσεις τόσο μακριά από τη θάλασσα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ραδιοχρονολόγηση. Αφού χρονολόγησαν 17 αποθέσεις σε επτά διαφορετικές θέσεις ανασκαφών σε μήκος 600 χλμ. της βόρειας ακτής της Χιλής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικίες του παράκτιου υλικού έδειχναν ότι έφτασε στην ενδοχώρα πριν από περίπου 3.800 χρόνια.
«Ο τοπικός πληθυσμός εκεί έμεινε χωρίς τίποτα», είπε ο Γκοφ. «Η αρχαιολογική μας μελέτη διαπίστωσε ότι ακολούθησε μια τεράστια κοινωνική αναταραχή καθώς οι κοινότητες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα πέρα από την εμβέλεια του τσουνάμι. Πέρασαν πάνω από 1.000 χρόνια πριν οι άνθρωποι επιστρέψουν για να ζήσουν ξανά στην ακτή, το οποίο είναι εκπληκτικό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι βασίζονταν στη θάλασσα για φαγητό», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από Live Science