Αστεροειδής πέρασε κοντά από τη Γη και η NASA τον εντόπισε δύο ημέρες μετά

Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη και η NASA τον εντόπισε δύο ημέρες μετά Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pixabay
0

Ένας μεγάλος αστεροειδής, μεγέθους όσο ένα κτίριο 20 ορόφων, πέρασε δίπλα από τη Γη στις 13 Ιουλίου, με τους επιστήμονες όμως να το αντιλαμβάνονται δύο ημέρες αργότερα.

Ο λόγος για τον αστεροειδή «2023 NT1», ο οποίος πέρασε, την περασμένη Πέμπτη, περίπου 100.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας, δηλαδή περίπου το ένα τέταρτο της απόστασης μεταξύ Γης και Σελήνης.

Αστεροειδής πέρασε ξυστά από τη Γη και η NASA τον εντόπισε δύο ημέρες μετά Facebook Twitter
Φωτ.: Minor Planet Center

Ο εν λόγω διαστημικός βράχος, πλάτους περίπου 60 μέτρων -δηλαδή μεγαλύτερο από τον Πύργο της Πίζας- έγινε αντιληπτός από τη NASA στις 15 Ιουλίου, με τους επιστήμονες να σημειώνουν πως ο αστεροειδής δεν είχε επισημανθεί κυρίως λόγω του ότι ερχόταν από την κατεύθυνση του Ηλίου και είχε καλυφθεί από το φως.

Παράλληλα, ο «2023 NT1» είναι μεγαλύτερος από τον μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, ο οποίος τραυμάτισε περισσότερους από 1.600 ανθρώπους όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης το 2013, ενώ πέρασε από τη «γειτονιά» μας με ταχύτητα 86.000 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της NASA και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο 2023 NT1 έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη στις 13:12 (ώρα Ελλάδας) στις 13 Ιουλίου. Η πρώτη αναφερόμενη παρατήρηση έγινε δύο ημέρες αργότερα και ήταν από το ATLAS South Africa, ένα σύστημα τεσσάρων τηλεσκοπίων με αποκλειστικό αντικείμενο τον εντοπισμό επικίνδυνων αστεροειδών.

Δεν θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής

Παρά τη στενή του προσέγγιση, ο 2023 NT1 δεν είναι αρκετά μεγάλος για να θεωρηθεί «δυνητικά επικίνδυνος». Ένας αστεροειδής ορίζεται ως «δυνητικά επικίνδυνος» εάν βρίσκεται σε απόσταση 0,05 αστρονομικών μονάδων (7.483.449 χιλιόμετρα) από τη Γη και έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 140 μέτρα. Με μέγιστο ύψος 60,96 μέτρων, ο 2023 NT1 πληροί μόνο ένα από αυτά τα κριτήρια.

Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η Γη είναι ασφαλής από αστεροειδείς -τουλάχιστον από αυτούς που έχουν μέγεθος ικανό να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές- για τα επόμενα 1.000 χρόνια.

Ωστόσο, ο Ήλιος παραμένει ένα πολύ γνωστό «τυφλό σημείο» στην αναζήτηση αστεροειδών κοντά στη Γη και ο «2023 NT1» δεν είναι ο πρώτος διαστημικός βράχος που ξεφεύγει από τον εντοπισμό των ειδικών.

Συγκεκριμένα, το 2013, ένας αστεροειδής μήκους περίπου 18 μέτρων ακολούθησε παρόμοια διαδρομή μέσα από τη λάμψη του Ηλίου και δεν εντοπίστηκε, πριν εκραγεί στον ουρανό πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας. Η έκρηξη προκάλεσε ένα ωστικό κύμα που κατέστρεψε κτίρια και έσπασε τζάμια για χιλιόμετρα τριγύρω, τραυματίζοντας τελικά σχεδόν 1.500 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από LiveScience

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM