Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου Facebook Twitter
0

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει πλέον στην προκατασκευαστική φάση του Ευρωπαϊκού Ηλιακού Τηλεσκοπίου (European Solar Telescope-EST).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο τηλεσκόπιο, ανοίγματος τεσσάρων μέτρων, το οποίο έχει σχεδιαστεί με σκοπό να μελετήσει το πιο κοντινό μας άστρο, τον Ήλιο, με μία χωρίς προηγούμενο χρονική και χωρική ανάλυση.

Θα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα όργανα και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα μαγνητικά φαινόμενα της ηλιακής ατμόσφαιρας. Το τηλεσκόπιο θα εγκατασταθεί στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και η έναρξη της λειτουργίας του προγραμματίζεται για το 2027.

Η κατασκευή και λειτουργία του τηλεσκοπίου αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ηλιακά Τηλεσκόπια (European Association for Solar Telescopes), η οποία ιδρύθηκε το 2006. Η Ένωση αποτελείται από ηλιακούς φυσικούς 17 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ μέλος της έγινε πρόσφατα και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εθνικός εκπρόσωπος στην Ένωση είναι η δρ Γεωργία Τσιροπούλα, διευθύντρια ερευνών στο ΙΑΑΔΕΤ, η οποία είναι και μέλος του Συμβουλίου που επιβλέπει τις εργασίες για την προκατασκευαστική φάση του τηλεσκοπίου.

Η προκατασκευαστική φάση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέσσερα έτη (2017-2020) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» και από εθνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM