AstraZeneca: Αποτελεσματικό σε ενήλικες 60 και 70 ετών το εμβόλιο της Οξφόρδης

AstraZeneca: Αποτελεσματικό σε ενήλικες 60 και 70 ετών το εμβόλιο της Οξφόρδης Facebook Twitter
AstraZeneca: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙ του εμβολίου (Pixabay)
0

Ένα ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό της AstraZeneca που παρασκευάζει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εμφανίζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ενήλικες 60 και 70 ετών, δίνοντας ελπίδα ότι μπορεί να προστατεύσει μερικούς από αυτούς, που είναι πιο ευάλωτοι στην ασθένεια, σύμφωνα με στοιχεία από δοκιμές της Φάσης ΙΙ (μεσαίου σταδίου).

Τα δεδομένα, που αναφέρθηκαν εν μέρει τον περασμένο μήνα, αλλά δημοσιεύτηκαν πλήρως στο ιατρικό περιοδικό The Lancet την Πέμπτη, υποδηλώνουν ότι όσοι είναι άνω των 70 ετών, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από το COVID-19, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρή ανοσία στην πανδημία, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα ισχυρά αντισώματα και οι αποκρίσεις Τ-κυττάρων που παρατηρήθηκαν σε ηλικιωμένους στη μελέτη μας είναι ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Maheshi Ramasamy, σύμβουλος και συν-επικεφαλής ερευνητής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης.

«Οι πληθυσμοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 περιλαμβάνουν άτομα με υπάρχουσες παθήσεις και ηλικιωμένους. Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα πριν αυτό να είναι σίγουρο».

Σε μετέπειτα στάδιο ή στη Φάση III, διεξάγονται δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, ανέφεραν οι ερευνητές, προκειμένου να ελέγξουν εάν το εμβόλιο προστατεύει ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, από τη μόλυνση με SARS-CoV-2.

Τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα στις δοκιμές της Φάσης III είναι «πιθανόν να υπάρξουν τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε η έκθεση Lancet.

Το υποψήφιο εμβόλιο Oxford-AstraZeneca COVID-19, που ονομάζεται AZD1222 ή ChAdOx1 nCoV-19, ήταν μεταξύ των πρωτοπόρων στις παγκόσμιες προσπάθειες στη μάχη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όμως, οι αντίπαλες φαρμακοβιομηχανίες Pfizer Inc- BioNTech και Moderna Inc έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες, ένα βήμα πιο πέρα δημοσιοποιώντας δεδομένα από δοκιμές εμβολίων COVID-19 σε επόμενο στάδιο που δείχνουν να είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό σχεδόν 95%.

Σε αντίθεση με τις Pfizer-BioNTech και Moderna, που και οι δύο χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA (mRNA), το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca είναι εμβολικού ιικού φορέα που παράγεται από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που εντοπίζεται στους χιμπατζήδες.

Η δοκιμή Φάσης II περιελάμβανε συνολικά 560 υγιείς εθελοντές, με τους 160 να είναι ηλικίας 18-55 ετών, άλλους 160 επίσης 56-69 ετών και τους υπόλοιπους 240 εθελοντές, ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο AZD1222, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η AstraZeneca έχει υπογράψει αρκετές συμφωνίες για προμήθεια και παραγωγή του εμβολίου με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες του Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM