Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και μη λευκούς ερευνητές

Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
Η Βρετανίδα φυσικός Δρ. Jessica Wade
0

Η Βρετανίδα φυσικός Δρ. Jessica Wade ανέλαβε να δημιουργήσει πάνω από 1.600 σελίδες της Wikipedia για σημαντικές αλλά παραγνωρισμένες γυναίκες της επιστήμης και μη λευκούς ερευνητές. 

Η Δρ. Wade, που έχει ερευνήσει τη φασματοσκοπία Ραμάν στο εργαστήριο Blackett του Imperial College του Λονδίνου, ανακάλυψε πριν από αρκετά χρόνια ότι μόνο το 20% των σελίδων βιογραφίας της Wikipedia αφορούσε διάσημες γυναίκες.

Ξεκινώντας το 2017 με την Δρ. Kim Cobb, μια Αμερικανίδα επιστήμονα του κλίματος, η Δρ. Wade άρχισε να γράφει σελίδες για τις σημαντικές γυναίκες και μη λευκούς ανθρώπους που έχουν διακριθεί σε επιστημονικούς τομείς όπως τα μαθηματικά και η μηχανικής. 

Μέχρι σήμερα, η Δρ. Wade έχει δημιουργήσει πάνω από 1.600 σελίδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα κυριότερα σημεία για τη Δρ. Ijeoma Uchegbu -μια Νιγηριανοβρετανίδα πρωτοπόρο της νανοτεχνολογίας- και τη Δρ. Sarah Gilbert -μια εμβολιολόγο στην Οξφόρδη που βοήθησε στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19 της Oxford-AstraZeneca και για την οποία η Mattel δημιούργησε μια τιμητική Barbie. 

Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
H Δρ. Ijeoma Uchegbu

Στα λήμματα, προσέθεσε και ανθρώπους που έχουν συμβάλει στην εξέλιξη συσκευών και ιδέες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ζωή μας, όπως για παράδειγμα η Gladys Mae West, που εισήχθη πρόσφατα στο Hall of Fame της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών για το πρωτοποριακό μαθηματικό της έργο που συνέβαλε στη δημιουργία της βάσης για την τεχνολογία GPS.

Αυτή η φυσικός έγραψε 1.600 σελίδες στη Wikipedia για γυναίκες επιστήμονες και ερευνητές από μειονότητες Facebook Twitter
H Δρ. Sarah Gilbert

Εκτός από την έρευνά της, η Δρ Wade έχει αφιερώσει την καριέρα της στην προώθηση των γυναικών στα STEM (στους κλάδους της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών).

Η προσθήκη σελίδων στη Wikipedia είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος, και την ανάδειξη του παραγνωρισμένου έργου των γυναικών επιστημόνων. Καθώς η Wikipedia γράφεται σε μεγάλο βαθμό από εθελοντές, οι οποίοι είναι λευκοί και άνδρες, δεν είναι απαλλαγμένη από προκαταλήψεις.

Η δρ Wade περιέγραψε το τιτάνιο έργο που ανέλαβε στην Wikipedia, γράφοντας στους New York Times το 2019: «Η διαδικασία ξεκινά με το να βρίσκουμε πρώτα ανθρώπους - συνήθως πρόκειται για κάποιο βραβευμένο άτομο, που έχει λάβει υποτροφία, έχει δημοσιεύσει μια πραγματικά σπουδαία εργασία ή κάποιο άτομο που έχει κάνει πρόσφατα μια πολύ καλή ομιλία. Κάθε πρωί, μπαίνω στο Twitter και ψάχνω».

Όταν ανακαλύπτει μία ή έναν υποψήφιο, ελέγχει τις διακρίσεις του με βάση τα κριτήρια της Wikipedia. Αν επαρκούν για τη δημιουργία σελίδας, ερευνά την καριέρα τους για να τους συντάξει της βιογραφία. 

«Συνεργάστηκα με την ηρωική φίλη μου Maryam Zaringhalam, επικοινωνιολόγο της επιστήμης και συνεργάτιδα πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης, για να οργανώσω μαζικές συνεδρίες επεξεργασίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στους Times.

«Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κάνουμε το διαδίκτυο καλύτερο -ιδιαίτερα το περιεχόμενο που βλέπουν και χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην εκπαίδευση- είναι καλό πράγμα». Ακόμη και αν κάθε σελίδα διαβάζεται τελικά από λίγους ανθρώπους, η επίδραση των πιο επιφανών γυναικών επιστημόνων μπορεί να κάνει περισσότερα μικρά κορίτσια να συνειδητοποιήσουν ποιες ακριβώς μπορούν να γίνουν όταν μεγαλώσουν.
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ