Αυτοκτόνησε στα 26 του ο πρωτοπόρος προγραμματιστής Aaron Swartz

Αυτοκτόνησε στα 26 του ο πρωτοπόρος προγραμματιστής Aaron Swartz Facebook Twitter
7

Χτες, ο προγραμματιστής και ακτιβιστής Aaron Swartz σε ηλικία μόλις 26 ετών, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει τo Wired,στα δεκατέσσερά του κατάφερε να αναπτύξει το πρότυπο RSS, ενώ ήταν γνωστός για τις ικανότητές του ως χάκερ. Ο ίδιος αγωνίστηκε σκληρά για την διαδικτυακή ελευθερία, αναπτύσσοντας το OpenLibrary.org, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει με όσους επιχείρησαν να βάλουν δεσμά στο Ίντερνετ.

«O Aaron παρέμενε σταθερός στην αφοσίωσή του για την οικοδόμηση ενός καλύτερου και ανοικτού κόσμου» γράφει ο ιδρυτής του Internet Archive, Brewster Kahle. «Είναι ένα από τα καλύτερα πνεύματα της γενιάς του Διαδικτύου. Είμαι συντετριμμένος από την απώλεια του, αλλά θα συνεχίσω να εμπνέομαι από τη δουλειά και την αφοσίωσή του.», συμπληρώνει.

Αυτοκτόνησε στα 26 του ο πρωτοπόρος προγραμματιστής Aaron Swartz Facebook Twitter

Μέσω του JSTOR, από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Ιανουάριο 2011, είχε καταφέρει να αποσπάσει από το campus του MIT, τα αρχεία που κατέβαιναν στο λάπτοπ του με ασταμάτητους ρυθμούς, χάρη σε έναν κώδικα που είχε γράψει ο ίδιος.

Η απάτη αυτή έγινε αντιληπτή από το προσωπικό του ΜΙΤ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο νεαρός χάκερ.

Ο Swartz είχε γνωστοποιήσει ότι υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ κατηγορούνταν για υποκλοπή εκατομμυρίων ακαδημαϊκών ψηφιακών αρχείων, τα οποία σκόπευε και να δημοσιεύσει δωρεάν στο Διαδίκτυο.

Τech & Science
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Καλές οι ταινίες καλή όμως και η πραγματικότητα. Ο επόμενος Swartz θα σκεφθεί δύο φορές αν και όταν πάει να τα βάλει με το κατεστημένο. Σε αφήνουν να μιλάς όσο έχεις ένα μικρό πεδίο επιρροής. Όταν αρχίσεις να γίνεσαι ενοχλητικός θα συμβεί κάποιο ατύχημα, ένα σκάνδαλο (κατα προτίμηση σεξουαλικό) κτλ. Αυτά δεν είναι θεωρίες συνομωσίας,δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα η οποία έρχεται σύντομα στο σινεμαδάκι near you.... ;) Got it?
Εδω εβγαλε ολοκληρη ανακοινωση η οικογενεια του και εσεις οι εξυπνακηδες ελληναραδες επιμενετε οτι τον σκοτωσαν.....πολλες ταινιες ,παρα πολλες.Υπαρχουν πολλοι τροποι να ξεφορτωθεις καποιον και χωρις να τον σκοτωσεις , δεν ειναι χαζες οι υπηρεσιες να τον σκοτωσουν , σταματηστε να βλεπετε κακης ποιοτητας ταινιες.
Δεν παίρνω θέση αν τον σκότωσαν ή όχι αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον καταδίωξαν μπορεί να έσπρωχαν οποιοδήποτε άνθρωπο με κατάθλιξη στα άκρα. Υπήρχε περίπτωση να μπει φυλακή μέχρι και 50 χρόνια για κάτι που σκέφτηκε να κάνει! Το ότι κατέβασε τα αρχεία δεν ήταν παράνομο από μόνο του.
'Ο ίδιος αγωνίστηκε σκληρά για την διαδικτυακή ελευθερία, αναπτύσσοντας το OpenLibrary.org, ενώ δεν δίστασε να τα βάλει με όσους επιχείρησαν να βάλουν δεσμά στο Ίντερνετ...." Αυτοκτόνησε" και καλά. Εντάξει. Το πιστέψαμε. Πάρτε το χαμπάρι υποκείμενα: εχουμε εισέλθει σε άλλους καιρούς και άλλα ήθη.
> «Μέσω του JSTOR, από τον Σεπτέμβριο 2010 μέχρι τον Ιανουάριο 2011, είχε καταφέρει να αποσπάσει από το campus του MIT, τα αρχεία που κατέβαιναν στο λάπτοπ του με ασταμάτητους ρυθμούς, χάρη σε έναν κώδικα που είχε γράψει ο ίδιος».Το MIT, όπως και χιλιάδες άλλα πανεπιστήμια σ' όλον τον κόσμο, πληρώνει συνδρομή στο JSTOR, έτσι ώστε οι καθηγητές, οι ερευνητές κι οι φοιτητές του πανεπιστημίου να μπορούν να κατεβάζουν απ' το JSTOR ό,τι paper θέλουν δωρεάν. (Για τους ιδιώτες χρήστες του JSTOR υπάρχει χρέωση).Ο Swartz λοιπόν πήγε στο campus του MIT, ώστε να μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση στο JSTOR, και μ' ένα σκριπτάκι που είχε γράψει επιχείρησε να κατεβάσει ό̲λ̲α̲ τα papers του JSTOR, με την πρόθεση να τ' ανεβάσει στο Διαδίκτυο ώστε και οι ιδιώτες να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτά. Αυτό είναι όλο.Μ' άλλα λόγια: * δεν «απέσπασε» τίποτα· * τα αρχεία δεν είναι του «campus του MIT», αλλά του JSTOR· * τα αρχεία δεν τα κατέβασε «μέσω του JSTOR», αλλά μέσω του δικτύου του campus του MIT.