Ο Ahsan Tahir από το Καράτσι του Πακιστάν, μπορεί να είναι μόλις 13 ετών, όμως, είναι ένας από τους πιο δυνατούς χάκερς που έχει καταφέρει να βάλει τα γυαλιά σε μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη και σε ζητήματα που αφορούν τα κενά ασφαλείας τους.
O Tahir ανήκει στην κατηγορία των «ηθικών χάκερ». Πρόκειται για το γκρουπ επαγγελματιών χάκερ, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες, με ειδικότητα στον τομέα διαχείρισης κινδύνων. Αποστολή τους είναι να γνωρίζουν το σημείο στο οποίο θα επέμβουν, το σημείο στο οποίο θα σταματήσουν για να μην προκληθεί βλάβη στο σύστημα και να διορθώσουν τα ευάλωτα σημεία ενός ιστότοπου, είτε επ' αμοιβή είτε λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα κάποιο πόστο σε κορυφαίο διαδικτυακό οργανισμό.
Το θέμα με τον νεαρό είναι ότι ανέλαβε δράση ακριβώς έναν χρόνο μετά την εκμάθηση των βασικών, τα οποία διδάχθηκε μέσα από βίντεο στο Youtube, μέσα από την ενδελεχή ανάγνωση σχετικών blogs και εφαρμόζοντας ο ίδιος, στην πράξη πια, τις πληροφορίες που συνέλεγε. Ξεκινώντας από εκεί, από το τίποτα πρακτικά, ο 13χρονος έγινε το ανερχόμενο αστέρι σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας, εντοπίζοντας bugs, όχι σε μικρά sites και εταιρείες, αλλά σε τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Microsoft. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε μιλώντας στο NBC, το ταξίδι του στον κόσμο του hacking ξεκίνησε όταν η δική του σελίδα αντιμετώπισε πρόβλημα.
«Αποφάσισα να εντοπίσω τα bugs πρώτα στη δική μου ιστοσελίδα. Για να το κάνω αυτό, αναζήτησα πληροφορίες σε ένα site που τελικά σου έδειχνε πώς να βρίσκεις bugs σε επαγγελματική βάση πια και για λογαριασμό άλλων εταιρειών. Και αυτό ήταν όλο», είπε ο Tahir. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν πλέον στη συγκεκριμένη αγορά εργασίας, ένας καλός χάκερ μπορεί να βγάζει από 50 έως 350.000 δολάρια. Το ποσό εξαρτάται από τα οικονομικά μεγέθη και την αξιοπιστία της εταιρείας, αλλά και από το πόσο σοβαρή είναι η ζημιά που πρέπει να επιδιορθωθεί.
Σύμφωνα με τον Casey Ellis, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της τεχνολογικής εταιρείας "Bugcrowd", «παιδιά σαν τον Ahsan και χάκερς του διαμετρήματος του είναι η επόμενη γενιά προμάχων της κυβερνοασφάλειας», στελέχη με ικανότητες που κάθε επιχείρηση τεχνολογίας θα ήθελε στο δυναμικό της.
Έτσι, ενώ τα περισσότερα παιδιά κάνουν θελήματα και διάφορες δουλειές για να εξοικονομήσουν το χαρτζιλίκι τους, ο Tahir πριν από λίγο καιρό, με τα λεφτά που βγάζει από το χάκινγκ, απέκτησε το τελευταίο μοντέλο του iPhone, ενώ τώρα κάνει οικονομίες για να αγοράσει το δικό του αμάξι - σε μια πενταετία από τώρα και όταν θα έχει ενηλικιωθεί. Όσο για τους γονείς του; Δεν έχουν καμία σχέση με την τεχνολογία, αλλά είναι περήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται.
Μια τυπική μέρα του νεαρού, περιλαμβάνει τα μαθήματα του σχολείου και μετά ένα 6ωρο συστηματικής μελέτης σε συστήματα ασφαλείας και μεθόδους χάκινγκ. Όμως, οι επιδιώξεις του δεν είναι μόνο οικονομικές. Όπως λέει, θέλει να κάνει το διαδίκτυο ένα ασφαλέστερο μέρος, αλλά και ένα μέρος στο οποίο θα μπορούν να διαπρέψουν αυτοδίδακτοι, όπως ο ίδιος. «Όσο περισσότεροι οι χάκερς, τόσο πιο ασφαλείς οι εταιρείες. Είναι απλό», λέει. Για την ώρα, πάντως, εκείνο που τον ενθουσιάζει είναι το ότι τον Ιούλιο γίνεται 14 ετών και ταυτόχρονα είναι και ο μήνας κατά τον οποίο θα πληρωθεί από τη Microsoft το ποσό των 500 δολαρίων, ως αμοιβή για μερικά bugs που εντόπισε στο σύστημα της. Όπως λέει, ειδικά με τη συγκεκριμένη εταιρεία πρέπει να είναι υπομονετικός, καθώς υπάρχει όριο ηλικίας -και αμοιβής- για ανήλικους με εξαιρετικές ικανότητες, όπως εκείνος.
«Είμαι περήφανος που συμβάλλω στην ασφάλεια του διαδικτύου. Άλλωστε, είναι πολύ πιθανό οι επόμενοι πόλεμοι να είναι διαδικτυακοί», λέει κάπως προφητικά ο 13χρονος.
Με στοιχεία από το NBC
σχόλια