Βρέθηκαν οι πρώτες γεωλογικές ενδείξεις ότι ήταν πραγματική η μυθική "Μεγάλη Πλημμύρα"

Βρέθηκαν οι πρώτες γεωλογικές ενδείξεις ότι ήταν πραγματική η μυθική "Μεγάλη Πλημμύρα" Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν γεωλογικές ενδείξεις ότι η μυθική «Μεγάλη Πλημμύρα», ένα κατακλυσμικό καταστροφικό γεγονός πριν περίπου 4.000 χρόνια, από το οποίο γεννήθηκε η ιδρυτική δυναστεία Σία της Κίνας, τελικά πιθανώς αποτελεί πραγματικό γεγονός και όχι αυτοκρατορική προπαγάνδα.

 Σύμφωνα με τον μύθο, ο αυτοκράτορας Γιου «δάμασε» τον πλημμυρισμένο Κίτρινο Ποταμό -με τη βοήθεια μερικών δρακόντων που έσκαβαν!- εκβαθύνοντας και ανακατευθύνοντας τα κανάλια του, θέτοντας έτσι τα θεμέλια της πρώτης δυναστείας Σία και του ίδιου του κινεζικού πολιτισμού.

 Έως τώρα δεν υπήρχαν καθόλου επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε ποτέ μια τέτοια πλημμύρα. Τώρα όμως, μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής κινέζους ερευνητές, ανακάλυψαν ότι μια τεράστια κατολίσθηση, πιθανώς μετά από σεισμό, είχε δημιουργήσει ένα φυσικό φράγμα στη ροή του Κίτρινου ποταμού στο Φαράγγι Τζίσι.

Αυτό είχε ως συνέπεια να μπλοκαρισθεί ο μεγάλος ποταμός για έξι έως εννέα μήνες και τελικά να πλημμυρίσει, όταν το φυσικό φράγμα έσπασε. Έως 17 κυβικά χιλιόμετρα νερού ξεχύθηκαν στις γύρω περιοχές, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και προκαλώντας λιμό. Τα νερά εκτιμάται ότι έφθασαν 38 μέτρα ψηλότερα από τη σημερινή στάθμη του ποταμού. Η πλημμύρα πιστεύεται ότι υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες στη Γη κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια.

 Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Γου Τσινγκλόνγκ του Πανεπιστημίου της Νανκίνγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", χρονολογούν το εν λόγω συμβάν περί το 1922 π.Χ. (συν/πλην 28 χρόνια), πιο πρόσφατα σε σχέση με την εποχή που παραδοσιακά θεωρείται ότι ιδρύθηκε η πρώτη κινεζική δυναστεία. Αυτό σημαίνει ότι είτε η ιδρυτική δυναστεία ξεκίνησε αργότερα (γύρω στο 1900 - 1914 π.Χ.) από ό,τι πίστευαν οι κινέζοι ιστορικοί (2070 π.Χ.), είτε το συμβάν που ανακαλύφθηκε, δεν σχετίζεται με τη «Μεγάλη Πλημμύρα».

 Η ιστορία του αυτοκράτορα Γιου βασίσθηκε σε προφορική παράδοση και η πρώτη γραπτή καταγραφή της έγινε περίπου το 1000 π.Χ., συνεπώς είναι δύσκολο να θεωρηθεί ακριβής χρονολογικά. Η ίδρυση της πρώτης κινεζικής δυναστείας των Σία συνέπεσε με τη μετάβαση της χώρας από την Λίθινη Εποχή στην Εποχή του Χαλκού.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM