Μια νέα μελέτη για τα ταμπόν έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International, ανακαλύφθηκαν στοιχεία από 16 διαφορετικά μέταλλα σε μια μεγάλη γκάμα ταμπόν που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Τις τελευταίες ημέρες από τότε που δημοσιεύθηκαν τα νέα της μελέτης, οι γυναίκες έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα ευρήματα. «Πολύ ωραίο εκ μέρους τους να μας ενημερώσουν ότι βρήκαν μόλυβδο και αρσενικό στα ταμπόν μας 20 χρόνια αφού άρχισα να έχω περίοδο», ανέφερε μια χρήστης στο TikTok.
@kriselise_ Heres poison and disease … hope this helps! #tampons #lead #arsenic #poison #kesha #joyride #period #periods #menstralcycle #hormones #femalerage #playtex #always ♬ JOYRIDE - Kesha
Ωστόσο, παρόλο που αυτά τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά, αρκετοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους επιστήμονες που ηγήθηκαν της έρευνας, είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού ούτε άμεσης διακοπής της χρήσης ταμπόν.
Τα επίπεδα των τοξικών χημικών που ανιχνεύθηκαν, συμπεριλαμβανομένων του αρσενικού και του μολύβδου, ήταν πολύ χαμηλά και δύο προηγούμενες μελέτες από την ίδια ομάδα ερευνητών δεν βρήκαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μετάλλων στο αίμα των γυναικών που χρησιμοποιούν ταμπόν σε σύγκριση με αυτές που δεν χρησιμοποιούν.
«Υπάρχουν μικρές ποσότητες αυτών των μετάλλων, πραγματικά, παντού», δήλωσε η Δρ. Bethany Samuelson Bannow, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής με ειδίκευση στην αιματολογία στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Θα ανησυχούσα λιγότερο για την παρουσία αυτών των μετάλλων στα ταμπόν παρά για την παρουσία τους στο φαγητό ή το νερό».
Τα συμπεράσματα της μελέτης για τα ταμπόν
Οι ερευνητές ανέλυσαν 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες για αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, υδράργυρο, νικέλιο, μόλυβδο, σελήνιο, στροντίουμ, βανάδιο και ψευδάργυρο.
Δώδεκα από τα μέταλλα ήταν παρόντα σε όλα τα ταμπόν που δοκιμάστηκαν, ο υδράργυρος και το χρώμιο ανιχνεύθηκαν στον μικρότερο αριθμό δειγμάτων. Σε όλα τα ταμπόν, τα επίπεδα ήταν υψηλότερα για τον ψευδάργυρο και το ασβέστιο και χαμηλότερα για το αρσενικό.
«Πραγματικά εκπλαγήκαμε από τα αποτελέσματα», δήλωσε η Μαριάνθη - Άννα Κιουμουρτζόγλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μία από τις συγγραφείς της μελέτης.
Συγκρίνοντας διαφορετικές ποικιλίες ταμπόν, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές στις συγκεντρώσεις μετάλλων μεταξύ ταμπόν με ή χωρίς εφαρμοστή. Τα μη οργανικά ταμπόν είχαν υψηλότερα επίπεδα μολύβδου, αλλά τα οργανικά είχαν υψηλότερα επίπεδα αρσενικού. Τα προϊόντα επώνυμων και καταστημάτων είχαν διαφορετικές ποσότητες μερικών από τα μέταλλα, αλλά κανένα είδος ή μάρκα από αυτά δεν είχε σταθερά χαμηλότερα επίπεδα όλων ή των περισσότερων μετάλλων.
Η μελέτη δεν αναφέρει συγκεκριμένες μάρκες ταμπόν, διότι οι επιστήμονες πίστευαν ότι κάτι τέτοιο θα «απομάκρυνε από τα ευρήματα», δήλωσε η Δρ. Κιουμουρτζόγλου. «Το γεγονός ότι βρέθηκε στο 100% των δειγμάτων μας, είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από οποιαδήποτε μεμονωμένη μάρκα».
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς τα μέταλλα μπήκαν στα ταμπόν, αλλά έχουν μερικές θεωρίες. Μία είναι ότι το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους, το οποίο μπορεί να έχει εκτεθεί σε μέταλλα μέσω των φυτοφαρμάκων, ή μέσω του αέρα, του εδάφους ή του νερού. Οι ρυπαντές μπορούν επίσης να συλληφθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, ή κάποια μέταλλα μπορεί να προστεθούν σκόπιμα στα ταμπόν. Ο ψευδάργυρος, για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργήσει ως αντιμικροβιακό, δήλωσε η Δρ. Κιουμορτζόγλου.
Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς
Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το πιο σημαντικό ανοικτό ερώτημα είναι αν τα μέταλλα στα ταμπόν μπορούν να απορροφηθούν στο σώμα μέσω του κόλπου — κάτι για το οποίο υπάρχει λίγη έρευνα.
«Τα ταμπόν προορίζονται να απορροφούνται από εμάς», δήλωσε η Δρ. Bannow, η οποία έχει μελετήσει την απορρόφηση των ταμπόν. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια απόδειξη, αναγκαστικά, ότι το σώμα απορροφά κάτι από αυτά».
Αρκετά από τα μέταλλα που βρέθηκαν είναι πραγματικά ευεργετικά για το σώμα, δήλωσε η Δρ. Bannow. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου, ψευδαργύρου ή ασβεστίου, για παράδειγμα.
Όσο για τα τοξικά μέταλλα, τα ανιχνευμένα ποσά ήταν πολύ χαμηλά, δήλωσε η Δρ. Jennifer Lincoln, γυναικολόγος με έδρα το Πόρτλαντ, Όρεγκον. Η Δρ. Lincoln έκανε ένα βίντεο στο TikTok παρέχοντας το πλαίσιο των ευρημάτων αφού οι ακολούθοι της την επισήμαναν σε βίντεο ανθρώπων που είχαν αναστατωθεί από την έρευνα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι γυναίκες «σε αναπαραγωγική ηλικία» θα πρέπει να έχουν επίπεδα μολύβδου στο αίμα κάτω από 8,8 μικρογραμμάρια μολύβδου ανά δεκατόλιτρο αίματος. Η μελέτη ανίχνευσε κατά μέσο όρο 0,12 μικρογραμμάρια μολύβδου στα ταμπόν.
@drjenniferlincoln Metals in tampons? #OBGYN reviews 5 things to know and what she would do. #tampons #periodcheck #periodtips #breakingnews #letstalkabout #healthclass ♬ original sound - Dr. Jennifer Lincoln
Τα επίπεδα αρσενικού που βρέθηκαν στη μελέτη δεν θα πρέπει να είναι αιτία ανησυχίας επίσης, πρόσθεσε η Δρ. Lincoln. «Οι άνθρωποι πιθανότατα εκτίθενται σε περισσότερο αρσενικό όταν τρώνε ρύζι».
Ωστόσο, η Δρ. Shruthi Mahalingaiah, γυναικολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής, αναπαραγωγικής και γυναικείας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι δεδομένου ότι πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν ταμπόν αρκετές ημέρες το μήνα για δεκαετίες, η αθροιστική έκθεση θα μπορούσε να είναι αιτία ανησυχίας. «Σε μια στιγμή μπορείς να πεις, ‘Ω, αυτά είναι όλα κάτω από το όριο,’» είπε. «Αλλά αν μια νέα γυναίκα τα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της ζωής της, θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει ένα αθροιστικό φορτίο στο σώμα.»
Προς το παρόν, η Δρ. Κιουμουρτζόγλου δήλωσε, «αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι λόγος πανικού.»«Τα πράγματα που τραβούν την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται γρήγορα viral παρά τις πιο λεπτομερείς συζητήσεις», πρόσθεσε η Δρ. Lincoln. «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από την φαντασία».
Με πληροφορίες από New York Times