Creative Commons στα Ελληνικά

Creative Commons στα Ελληνικά Facebook Twitter
0

Απότη στιγμή που ψηφιοποιήθηκε η πολιτιστικήπαραγωγή και, ακόμα περισσότερο, εκτέθηκεδημοσίως στο internet, κάθε πολιτιστικόαγαθό άρχισε, εκτός από το να διατίθεταιελεύθερα στο information highway, να αποτελείβορά στις προθέσεις οποιουδήποτεανέμπνευστου ή κακόβουλου χρήστη.Φωτογραφίες, κείμενα, οπτικοακουστικάαρχεία και λοιπά προϊόντα ατομικού ήσυλλογικού πνευματικού μόχθου, μπορούσαν-και μπορούν- ανά πάσα στιγμή να κλαπούνχωρίς την παραμικρή απόδοση πνευματικώνδικαιωμάτων στον αυθεντικό δημιουργότους. Από την άλλη πλευρά, το πολύπλοκοσύστημα νομικής κατοχύρωσης πνευματικώνδικαιωμάτων του τύπου «all rights reserved»δημιούργησε το πρόβλημα μιας κλειστήςκουλτούρας που τιμωρεί αυστηρά όποιονκαλοπροαίρετο δημιουργό επιθυμεί ναεντάξει ένα έργο -ή τμήμα αυτού- σε κάποιοάλλο, παρεμποδίζοντας έτσι την ελεύθερηροή και μείξη ιδεών και πληροφοριών.

Αυτότο χάσμα κατάφερε να γεφυρώσει οΑμερικανός καθηγητής Νομικής τουΠανεπιστημίου Stanford, κ. Lawrence Lessig, οοποίος δημιούργησε το ίδρυμα CreativeCommons, εμπνεόμενος από τη φράση του ThomasJefferson «Αυτός που λαμβάνει μια ιδέααπό εμένα εμπνέεται χωρίς εγώ να χάνωτην ιδέα. Αυτός που ανάβει το κερί τουαπό το δικό μου, φωτίζεται χωρίς να μεσυσκοτίζει».

Πρακτικάτο σύστημα αδειών Creative Commons διανέμει τακατάλληλα εργαλεία ώστε ο δικαιούχοςπνευματικής ιδιοκτησίας, αν το επιθυμεί,να επιτρέπει ορισμένες λειτουργίες τουέργου του, διατηρώντας όμως ο ίδιοςκάποιες άλλες, συνήθως -και δικαίως- τηνεμπορική του εκμετάλλευση. Σύνθηματου Creative Commons είναιόχι all rights reserved αλλάsome rights reserved. Θερμοίυποστηρικτές τωνCreative Commons παγκοσμίως οDavid Byrne, ο Gilberto Gil, οιPublic Enemy και πολλοίάλλοι. Πρόσφατα ηομάδα εργασίας των CreativeCommons για την Ε.Ε. διαμόρφωσετο περιεχόμενο των αδειών Creative Commons υπότο πρίσμα της ελληνικής έννομης τάξης,λαμβάνοντας υπόψη τόσο το περιεχόμενοτων αντίστοιχων πρωτότυπων αμερικανικώναδειών όσο και τη νομιμοποιητική βάσηαλλά και το σκοπό της πρωτότυπηςδημιουργίας τους.

Εμπρός της γης οιιστολόγοι!

Αν ένα εγχώριο postκαι ένα sms είναι ικανά νασηκώσουν από τον καναπέ μερικές χιλιάδεςμαυροφορεμένους-ες και να τους φέρουνειρηνικά στην Πλατεία Συντάγματος,φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβείεάν 5.709 (τόσα καταμετρώνται μέχρι στιγμής)blogs από όλο τον κόσμοαναφερθούν στο ίδιο θέμα, την ίδια μέρα,με δυνητικούς αποδέκτες πάνω από3.730.510 άτομα!

Το θέμα είναι το περιβάλλον.Χωρίς να είναι περιοριστικό, το κάθεblog θα αναφερθεί στοπεριβάλλον με το δικό του «τόνο φωνής»και ύφος. Η ημερομηνίαείναι η 15η Οκτώβρη τουτρέχοντος. Σκοπός: Να υπάρξει ένα κοινό«μήκος κύματος» στα μυαλά τωνblogger της υφηλίου, σχετικάμε το περιβάλλον. Όλοι οι άνθρωποι (πουέχουν πρόσβαση στο web, ναπροσθέσουμε) να σκεφτούν για μία μέραμόνο το περιβάλλον και τις προοπτικέςγια ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτό είναιεν συντομία το νόημα του επονομαζόμενουBlog ActionDay, που διοργανώνεταιαπό τρεις επιτυχημένους bloggers,τον Collis Ta'eed, τον Cyan Ta'eed και τον Leo Babauta,των οποίων τα κίνητρα γι' αυτή τηνπρωτοβουλία -εκτός από τη σωτηρία τουπεριβάλλοντος, βεβαίως-βεβαίως- παραμένουνασαφή. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε,πληκτρολογήστε http://blogactionday.org/.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM