Δείτε για πρώτη φορά τον Ήλιο σε «εξαιρετικά υψηλή ανάλυση»

Δείτε για πρώτη φορά τον Ήλιο σε «εξαιρετικά υψηλή ανάλυση» Facebook Twitter
0

Για πρώτη φορά στην ιστορία η ατμόσφαιρα του Ήλιου αποτυπώθηκε σε «εξαιρετικά υψηλή ανάλυση». 

  

Οι εικόνες, που έλαβαν εμπειρογνώμονες της NASA και του Πανεπιστημίου του Central Lancashire, αποκαλύπτουν άγνωστα, έως πρόσφατα, χαρακτηριστικά του Ήλιου, ανάμεσά στα οποία και χιλιάδες «λεπτά νήματα» με καυτό μαγνητισμένο πλάσμα που εκρήγνυται από την επιφάνεια του. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από επιστήμονες που προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα άλυτο αστρονομικό ερώτημα: γιατί στην επιφάνεια του Ήλιου η θερμοκρασία είναι 6.000 βαθμοί Κελσίου ενώ στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, γνωστή και ως «ηλιακό στέμμα», φθάνει το ένα εκατομμύριο βαθμούς.

«Καθώς απομακρύνεστε από ένα ζεστό αντικείμενο, η θερμοκρασία πρέπει να πέφτει. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Ήλιο», ανέφερε ο Robert Walsh, καθηγητής Ηλιακής Φυσικής στο Central Lancashire. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι The Times, η κατανόηση αυτού του φαινομένου θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες ώστε να κατανοήσουν καλύτερα ζητήματα σχετικά με τον διαστημικό καιρό, τα μαγνητικά παιδιά, την ακτινοβολία και την ύλη που απελευθερώνονται από την μαγνητική έλξη του Ήλιου και διοχετεύονται στο διάστημα. Σε ακραίες διαστημικές καιρικές συνθήκες ο Ήλιος μπορεί να απολέσει τεράστιες μάζες μαγνητισμένου πλάσματος.

Δείτε για πρώτη φορά τον Ήλιο σε «εξαιρετικά υψηλή ανάλυση» Facebook Twitter

Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «στεμματική εκπομπή μάζας» μπορεί να απορυθμίσει τα ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη, να απενεργοποιήσει τους δορυφόρους αλλά και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των αστροναυτών. Η κατανόηση του τις προκαλεί τη στεμματική εκπομπή μάζας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα είναι το κλειδί για την οικοδόμηση μιας «οικονομίας του Διαστήματος». Οι νέες εικόνες λήφθηκαν από το υψηλής ανάλυσης  τηλεσκόπιο Corason Imager της NASA που εκτοξεύτηκε, πάνω σε έναν πύραυλο, από το White Sands στο Νέο Μεξικό. Το τηλεσκόπιο ταξίδεψε σε ύψος 135 χιλιομέτρων και είχε περίπου πέντε λεπτά στη διάθεσή του για να τραβήξει τις εικόνες του Ήλιου. Το τηλεσκόπιο συνέλεξε τις υψηλότερης ανάλυσης εικόνες που έχουν ληφθεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Walsh, οι επιστήμονες πλέον έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν για πρώτη φορά σε «υψηλής ευκρίνειας εικόνες» ένα κομμάτι της επιφάνειας του Ήλιου. «Σκεφτείτε το ως εξής: εάν βλέπετε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα σε τυπική ανάλυση στην τηλεόραση, το γήπεδο φαίνεται πράσινο και ομοιόμορφο. Αν δείτε το ίδιο παιχνίδι σε υψηλή ανάλυση θα διαπιστώσετε πως τα μεμονωμένα στοιχεία του χλοοτάπητα - και αυτό μπορούμε να δούμε στις εικόνες, τα συστατικά μέρη που συνθέτουν την ατμόσφαιρα του ήλιου».

Δείτε για πρώτη φορά τον Ήλιο σε «εξαιρετικά υψηλή ανάλυση» Facebook Twitter
Το τηλεσκόπιο μπορεί να εντοπίζει εντοπίζει περιοχές στην ατμόσφαιρα του ήλιου

Από την πλευρά του, ο Tom Williams, μεταδιδακτορικός ερευνητής έκανε λόγο για μια συναρπαστική ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της ροής της ενέργειας που τελικά καταλήγει στη Γη. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν θέλουμε να μοντελοποιήσουμε και να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του αστεριού μας που δίνει ζωή», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από Τhe Times 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM