Διαρροές αργύρου σε ποτά και τρόφιμα από πλαστικές συσκευασίες - Νέα έρευνα

Διαρροές αργύρου σε ποτά και τρόφιμα από πλαστικές συσκευασίες - Νέα έρευνα Facebook Twitter
Getty Images - Φωτογραφία Αρχείου
0

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως ο άργυρος που βρίσκεται σε αντιμικροβιακά πλαστικά, που χρησιμοποιούνται συχνά σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών, θα μπορούσε να διαρρεύσει από τη συσκευασία και να εισέλθει στο περιεχόμενό, ειδικά σε γλυκά και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Η αντιμικροβιακή πλαστική συσκευασία εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων στο περιεχόμενό της. Χρησιμοποιείται ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής των τροφίμων και να είναι περισσότερο ασφαλή, ενώ τα πολυμερή από τα οποία αποτελείται περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου. Χάρη σε αυτά τα υλικά καθυστερούν τόσο η αλλοίωση των τροφίμων όσο και η ανάπτυξη μεταδοτικών ασθενειών. 

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ένα μέρος από τα ενσωματωμένα στα πολυμερή νανοσωματίδια «χάνουν» χημικές ουσίες, διαλυμένους οργανικούς άνθρακες και φορτισμένα σωματίδια σε τρόφιμα που έχουν ως βάση το νερό. Ωστόσο δεν έχει μελετηθεί αρκετά για το πώς η αντιμικροβιακή συσκευασία επηρεάζει πραγματικά τα τρόφιμα και τα ποτά. Οι ενώσεις ζάχαρης, ένα κοινό συστατικό τροφίμων και ποτών, μετατρέπουν ιόντα αργύρου σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, ειδικά για ανθρώπους.

Το γεγονός αυτός ώθησε τον Timothy V. Duncan, από το Κέντρο για την Ασφάλεια Τροφίμων και την Εφαρμοσμένη Διατροφή του FDA, να εξετάσει, μαζί με συναδέλφους του, να εξετάσει το πώς οι σύνθετες χημικές ενώσεις στα τρόφιμα και στα ποτά, επηρεάζουν τον σχηματισμό αυτών των δυνητικά επιβλαβών νανοσωματιδίων αργύρου. Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο την άμεση έκθεση σε άργυρο όσο και την αποθήκευση τροφίμων σε αντιμικροβιακή συσκευασία που περιέχει σωματίδια αργύρου.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές 

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στα ζαχαρούχα υγρά που περιέχουν άμυλο, κιτρικό και λίπη παρουσιάζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση νανοσωματιδίων αργύρου ενώ τα όξινα υγρά σχηματίζουν αρχικά συσσωματώματα αργύρου τα οποία όμως διαλύονται από το υγρό.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα ακόμη πείραμα όπου αποθήκευσαν νερό και κάποια ζαχαρούχα υγρά σε μικρά πακέτα πολυμερούς πολυαιθυλενίου με σωματίδια αργύρου. Τήρησαν τις ίδιες ρυθμίσεις θερμοκρασίας για 15 ημέρες. Αν και ο άργυρος διέρρευσε από τα πολυμερή, μόνο τα ζαχαρούχα διαλύματα έδειξαν μεγαλύτερη διαρροή και συσσώρευση νανοσωματιδίων αργύρου.

Έτσι, συμπέραναν ότι η έκθεση σε νανοσωματίδια αργύρου αποτελεί αυξημένο κίνδυνο κυρίως στα ζαχαρούχα τρόφιμα και στα ποτά που συσκευάζονται σε αντιμικροβιακά υλικά κάτω από τυπικές συνθήκες μακροχρόνιας αποθήκευσης.

Με πληροφορίες από sciencetimes.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM