Διαστημόπλοιο κατέγραψε εντυπωσιακή «πράσινη λάμψη» στον Άρη

Διαστημόπλοιο κατέγραψε εντυπωσιακή «πράσινη λάμψη» στον Άρη Facebook Twitter
ESA
0

Μπορεί να είναι ευρέως γνωστός ως ο «Κόκκινος Πλανήτης» ωστόσο ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο διαπίστωσε ότι μία πράσινη λάμψη φωτίζει την ατμόσφαιρα του Άρη

Στη Γη κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά το πολικό σέλας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο είδος λάμψης καταγράφεται σε κάποιον άλλον πλανήτη. Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του προγράμματος ExoMars Trace Gas Orbiter δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy. Η πράσινη λάμψη στους πόλους της Γης προκύπτει όταν τα ηλεκτρόνια από το διάστημα συγκρούονται με την ανώτερη ατμόσφαιρά του πλανήτη.

Τόσο η ατμόσφαιρα της Γης όσο και του Άρη «λάμπουν» τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη διάρκεια της νύχτας χάρη το ηλιακό φως. Τη νύχτα, η λάμψη δημιουργείται όταν τα μόρια που διαλύθηκαν στην ατμόσφαιρα ενώνονται ξανά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η λάμψη εμφανίζεται όταν το φως του ήλιου ανακινεί ατμοσφαιρικά μόρια και άτομα, όπως το άζωτο και το οξυγόνο.

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λόγω θέσης, μπορούν να διακρίνουν με μεγαλύτερη ευκρίνεια τη πράσινη νυχτερινή λάμψη της Γης. Σημειώνεται ότι η φωτεινή επιφάνεια της Γης μπορεί να «υπεκεράσει» την πράσινη λάμψη της. Το ίδιο ισχύει και για άλλους πλανήτες, και γι αυτόν τον λόγο η ανίχνευση της πράσινης λάμψης γύρω από τον Άρη είναι τόσο συναρπαστική.

«Μία από τις πλέον φωτεινές εκπομπές της Γης προέρχεται από τη νυχτερινή λάμψη, από άτομα οξυγόνου που εκπέμπουν ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ σε έναν άλλο πλανήτη», ανέφερε ο Jean-Claude Gérard, αστρονόμος, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο. 

Το ExoMars Trace Gas Orbiter μελετά τον πλανήτη Άρη από τον Οκτώβριο του 2016. 

Τι είναι η πράσινη λάμψη; 

Συγκρίνοντας τους δύο πλανήτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πράσινη λάμψη του Άρη είναι διαφορετική από αυτή της Γης. Η εκπομπή στον Άρη παράγεται ως διοξείδιο του άνθρακα, και χωρίζεται στα συστατικά μέρη του: μονοξείδιο του άνθρακα και οξυγόνο. Σύμφωνα με τον Gérard «τα άτομα οξυγόνου που προκύπτουν λάμπουν τόσο στο ορατό όσο και στο υπεριώδες φως». Παρότι τα θεωρητικά μοντέλα ήδη υποστήριζαν ότι αυτή η λάμψη θα δημιουργούταν στον Άρη είναι τελικά πολύ ισχυρότερα από την ορατή εκπομπή της Γης. 

Ο Gérard υποστηρίζει πως οι επιστήμονες θα πρέπει να μελετήσουν πώς συμπεριφέρονται τα άτομα οξυγόνου, κομβικό στοιχείο για την ατομική και την κβαντική φυσική. 

Η παρατήρηση της ατμοσφαιρικής λάμψης μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για τη σύνθεση της αλλά και την ενέργεια που λαμβάνει τόσο από το ηλιακό φως όσο και από τον ηλιακό άνεμο, ή από ρεύματα φορτισμένων σωματιδίων που κινούνται στο ηλιακό σύστημα. Ακόμη, μελετώντας την πράσινη λάμψη του Άρη, οι ερευνητές μπορούν να κατανοήσουν τη δομή αυτού του στρώματος της ατμόσφαιρας του πλανήτη, να προσδιορίσουν καλύτερα το υψόμετρό της και ίσως να παρατηρήσουν πιθανές αλλαγές στην αντίδραση στον ήλιο.

Η καλύτερη κατανόηση της ατμόσφαιρας του Άρη σημαίνει ότι οι διαστημικές υπηρεσίες θα μπορούν να προετοιμαστούν για τα σκάφη που μπαίνουν σε τροχιά ή αυτά που αναμένεται να προσεδαφιστούν. Σημειώνεται ότι η ExoMars αναμένεται να στείλει το όχημα Rosalind Franklin στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη το 2022. 


Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM