Δηλητήριο από μέλισσες «σκοτώνει κύτταρα του καρκίνου του μαστού»

Δηλητήριο από μέλισσες «σκοτώνει κύτταρα του καρκίνου του μαστού» Facebook Twitter
EPA
0

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το δηλητήριο από τις μέλισσες βρέθηκε να καταστρέφει επιθετικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού σε εργαστηριακά πειράματα. 


Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, το δηλητήριο, και μια ένωση που ονομάζεται μελιτίνη, χρησιμοποιήθηκε κατά δύο τύπων καρκίνου που αντιμετωπίζονται δύσκολα: τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και τον HER2-εμπλουτισμένο καρκίνο του μαστού. Αν και η ανακάλυψη περιγράφεται ως «συναρπαστική» οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες χημικές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν λίγες που μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για τον άνθρωπο. Παλαιότερα, επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πως το δηλητήριο της μέλισσας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες για άλλους τύπους καρκίνου, όπως το μελάνωμα. Η μελέτη του Harry Perkins Institute of Medical Research στη Δυτική Αυστραλία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Precision Oncology.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες; 

 

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές με δηλητήριο που προήλθε από μέλισσες και βομβίνους. Τα εκχυλίσματα των μελισσών βρέθηκαν να είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την Ciara Duffy, την 25χρονη διδακτορική φοιτήτρια η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας. Συγκεκριμένα, συγκέντρωση του δηλητηρίου της μέλισσας βρέθηκε να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα μέσα σε μία ώρα προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στα άλλα κύτταρα. Η τοξικότητα ωστόσο αυξήθηκε σε άλλα επίπεδα δοσολογίας.

Παράλληλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η μελιτίνη, ως ουσία από μόνη της, υπήρξε αποτελεσματική στο «κλείσιμο» ή τη διακοπή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να παραχθεί και συνθετικά. Παραδοσιακά, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, ένας από τους πλέον επιθετικούς τύπους, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Αντιπροσωπεύει το 10-15% των καρκίνων του μαστού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον; 

Την Τετάρτη, ο Peter Klinken, ερευνητής, ακαδημαϊκός και Επικεφαλής Επιστήμονας της Δυτικής Αυστραλίας, χαρακτήρισε την έρευνα ως «εξαιρετικά συναρπαστική» αναφέροντας πως καταδεικνύει ότι η μελιτίνη μειώνει την αναπαραγωγή των κυττάρων και «παρέχει ένα άλλο υπέροχο παράδειγμα για το πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικές ενώσεις για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών». 

Οι ερευνητές ωστόσο προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν το δηλητήριο θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Είναι πολύ πρώιμο ακόμα», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Alex Swarbrick, από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Garvan στο Σίδνεϊ.

«Πολλές ενώσεις μπορούν να σκοτώσουν ένα καρκίνο του μαστού σε ένα τρυβλίο Πέτρι ή σε ένα ποντίκι. Αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος έως ότου οι ανακαλύψεις αυτές γίνουν κάτι που μπορεί να αλλάξει την κλινική πρακτική», υποστήριξε με δηλώσεις του στο BBC.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM