Δηλητήριο από μέλισσες «σκοτώνει κύτταρα του καρκίνου του μαστού»

Δηλητήριο από μέλισσες «σκοτώνει κύτταρα του καρκίνου του μαστού» Facebook Twitter
EPA
0

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως το δηλητήριο από τις μέλισσες βρέθηκε να καταστρέφει επιθετικά κύτταρα του καρκίνου του μαστού σε εργαστηριακά πειράματα. 


Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, το δηλητήριο, και μια ένωση που ονομάζεται μελιτίνη, χρησιμοποιήθηκε κατά δύο τύπων καρκίνου που αντιμετωπίζονται δύσκολα: τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και τον HER2-εμπλουτισμένο καρκίνο του μαστού. Αν και η ανακάλυψη περιγράφεται ως «συναρπαστική» οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που πλήττει γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες χημικές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν λίγες που μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για τον άνθρωπο. Παλαιότερα, επιστήμονες είχαν ανακαλύψει πως το δηλητήριο της μέλισσας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες για άλλους τύπους καρκίνου, όπως το μελάνωμα. Η μελέτη του Harry Perkins Institute of Medical Research στη Δυτική Αυστραλία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Precision Oncology.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες; 

 

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές με δηλητήριο που προήλθε από μέλισσες και βομβίνους. Τα εκχυλίσματα των μελισσών βρέθηκαν να είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την Ciara Duffy, την 25χρονη διδακτορική φοιτήτρια η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας. Συγκεκριμένα, συγκέντρωση του δηλητηρίου της μέλισσας βρέθηκε να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα μέσα σε μία ώρα προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στα άλλα κύτταρα. Η τοξικότητα ωστόσο αυξήθηκε σε άλλα επίπεδα δοσολογίας.

Παράλληλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η μελιτίνη, ως ουσία από μόνη της, υπήρξε αποτελεσματική στο «κλείσιμο» ή τη διακοπή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να παραχθεί και συνθετικά. Παραδοσιακά, ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, ένας από τους πλέον επιθετικούς τύπους, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Αντιπροσωπεύει το 10-15% των καρκίνων του μαστού.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον; 

Την Τετάρτη, ο Peter Klinken, ερευνητής, ακαδημαϊκός και Επικεφαλής Επιστήμονας της Δυτικής Αυστραλίας, χαρακτήρισε την έρευνα ως «εξαιρετικά συναρπαστική» αναφέροντας πως καταδεικνύει ότι η μελιτίνη μειώνει την αναπαραγωγή των κυττάρων και «παρέχει ένα άλλο υπέροχο παράδειγμα για το πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικές ενώσεις για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών». 

Οι ερευνητές ωστόσο προειδοποιούν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν το δηλητήριο θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου. «Είναι πολύ πρώιμο ακόμα», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Alex Swarbrick, από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Garvan στο Σίδνεϊ.

«Πολλές ενώσεις μπορούν να σκοτώσουν ένα καρκίνο του μαστού σε ένα τρυβλίο Πέτρι ή σε ένα ποντίκι. Αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος έως ότου οι ανακαλύψεις αυτές γίνουν κάτι που μπορεί να αλλάξει την κλινική πρακτική», υποστήριξε με δηλώσεις του στο BBC.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM