Με το προφυλακτικό να εξαρτάται αποκλειστικά απ’ τη διάθεση του φορέα του (βλ. stealthing) και την αγγειεκτομή να είναι δύσκολα αντιστρέψιμη, η ευθύνη για την αντισύλληψη έχει μετακυλιστεί ολότελα στις γυναίκες.
Ένα νέο τζελ που βρίσκεται στην τελική ευθεία κλινικών δοκιμών τοποθετείται καθημερινά στον ώμο του χρήστη και βοηθά στην αντισύλληψη, επηρεάζοντας κυρίως δύο ορμόνες: τη νεστορόνη και την τεστοστερόνη. Ο σκοπός είναι να περιοριστεί η παραγωγή σπέρματος τόσο όσο είναι απαραίτητο ώστε να μην είναι εφικτό η εκσπερμάτιση να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Η τελευταία δοκιμή έγινε σε 222 άντρες, ηλικίας 18-50. Με καθημερινή χρήση, μετά από 12 εβδομάδες, το 86% πέτυχε μείωση της ποσότητας του σπέρματος αρκετά ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει εγκυμοσύνη. Ο επόμενος γύρος δοκιμών συμβαίνει τώρα.
Η συζήτηση για την ανδρική αντισύλληψη δεν είναι καινούργια
Εδώ και κάποιες δεκαετίες συνεχώς έρχονται στη δημοσιότητα ειδήσεις που αναφέρονται σε κλινικές δοκιμές, σε ερευνητικές ομάδες που επιχειρούν να βρουν μια φόρμουλα ασφαλή και αποτελεσματική, σε προϊόντα που «δοκιμάζονται».
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το προτεινόμενο προϊόν είναι κοντά σε έγκριση απ’ τον FDA, τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
Η δρ. Christina Wang είναι ανδρολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια για την ανδρική αντισύλληψη στο LA Biomedical Research Institute. «Mέχρι τώρα, η ευθύνη για την αντισύλληψη ανήκε στις γυναίκες. Με αυτές τις νέες μεθόδους, η ευθύνη θα μοιραστεί. Αυτό το τζελ έχει φανταστικές δυνατότητες και ελάχιστες παρενέργειες», δηλώνει.
Οι συνέπειες της πιθανής κυκλοφορίας του τζελ δεν θα είναι αμιγώς ιατρικής φύσης. Το σπέρμα και η «ισχύς» του είναι ντυμένα με συμβολισμούς. Η καθημερινή χρήση του τζελ ώστε να είναι αποτελεσματικό μεταφέρει πραγματικά την ευθύνη για την αντισύλληψη στους άνδρες, σε μια κουλτούρα που αποδίδει την ευθύνη της εγκυμοσύνης στην «απρόσεκτη» γυναίκα.
Η δημιουργία ενός τέτοιου προϊόντος θα μπορούσε να φέρει κοινωνικές αλλαγές αντίστοιχες με εκείνες που έφερε το «χάπι». Σημείο αναφοράς καιρό μετά την κυκλοφορία του, το «χάπι» έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της αναπαραγωγικής τους υγείας και να αποσυνδέσουν το σεξ απ’ την εγκυμοσύνη.
Η κανονικοποίηση της χρήσης μιας μεθόδου ανδρικής αντισύλληψης, και δη καθημερινής, θα μπορούσε να έχει αντίστοιχες συνέπειες στο πώς βλέπουν οι άντρες τη συμβολή τους στην εγκυμοσύνη, στο πώς σχετίζονται οι ίδιοι με το σώμα τους ή ακόμη και να αλλάξει την αφήγηση της γυναίκας που χρησιμοποιεί τη διακοπή της αντισύλληψής της για να κάνει παιδί.
Με στοιχεία από CNN και Guardian.