Είναι το ανθρακούχο νερό εξίσου υγιεινό με το νερό της βρύσης;

Είναι το ανθρακούχο νερό εξίσου υγιεινό με το νερό της βρύσης; Facebook Twitter
0

Αμέτρητοι άνθρωποι προτιμούν να πίνουν ανθρακούχο νερό μέσα στην ημέρα τους, αντί για το συνηθισμένο νερό βρύσης. Έχει όμως τα ίδια οφέλη για την υγεία η κατανάλωσή του και ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα; 

Αφρώδες και γαργαλιστικό, το ανθρακούχο νερό έχει γίνει καθημερινή ιεροτελεστία για πολλούς, με ετήσιες πωλήσεις δισεκατομμυρίων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. 

Για όσους το προτιμούν, το ανθρακούχο νερό προσφέρει μια αισθητηριακή εμπειρία που το απλό νερό δεν μπορεί να προσφέρει: Ο χαρακτηριστικός ήχος όταν ξεβιδώνετε για πρώτη φορά το καπάκι του μπουκαλιού, οι φυσαλίδες που χτυπούν στη γλώσσα σας, μια «ιδέα» φυσικής γεύσης. 

Το νερό της βρύσης είναι εξαιρετικό για την ενυδάτωση, «αλλά θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των ανθρώπων που δεν τους αρέσει η γεύση και δεν είναι πρόθυμοι να το πιουν», δήλωνε παλιότερα η διαιτολόγος Anne Linge στους New York Times, με την γνώση και την εμπειρία που της εξασφάλιζε η δουλειά της στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σιάτλ. «Η προσθήκη ανθρακικού μπορεί να κάνει το νερό πιο αποδεκτό».

«Πιο αποδεκτό, ίσως, αλλά είναι και εξίσου υγιεινό;» αναρωτιούνται οι NYT επιχειρώντας να δώσουν μια τελεσίδικη απάντηση. 

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το ανθρακούχο νερό (μια κατηγορία που περιλαμβάνει τόσο το τεχνητά ανθρακούχο, όσο και το φυσικό ανθρακούχο νερό) είναι εξίσου καλό για την ενυδάτωση με το κανονικό νερό, ωστόσο το νερό της βρύσης έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του φθορίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας.

Είναι το ανθρακούχο νερό εξίσου υγιεινό με το νερό της βρύσης; Facebook Twitter

«Εάν χρησιμοποιείτε φθοριούχο νερό για το βούρτσισμα των δοντιών σας, το μαγείρεμα και μέρος της ενυδάτωσής σας, μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε το ανθρακούχο νερό στη διατροφή σας», δήλωσε η κ. Linge. Και αν χρησιμοποιείτε νερό της βρύσης για να φτιάξετε το δικό σας ανθρακούχο νερό στο σπίτι, τότε το ανθρακούχο νερό σας έχει και φθόριο.

Έχετε όμως κατά νου ότι το ανθρακούχο νερό είναι πιο όξινο στο στόμα μας από το σκέτο νερό.

Το ανθρακούχο νερό περιέχει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ όταν αναμειγνύεται με το σάλιο, μειώνοντας το επίπεδο pH του στόματός σας.

Η κλίμακα pH δείχνει αν ένα διάλυμα είναι πιο όξινο (χαμηλότερο pH) ή αλκαλικό (υψηλότερο pH). Τα ροφήματα με χαμηλότερο pH μπορεί να είναι διαβρωτικά για τα δόντια, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε κοιλότητες- ωστόσο, το ανθρακούχο νερό χωρίς ζάχαρη δεν είναι σε καμία περίπτωση εφάμιλλα διαβρωτικό με τη σόδα ή τον φρουτοχυμό, σύμφωνα με μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dental Association.

Ορισμένα brands ανθρακούχου νερού περιλαμβάνουν συστατικά όπως το κιτρικό οξύ για γεύση, το οποίο μπορεί να αυξήσει το επίπεδο οξύτητας. Αν προσθέσετε φέτες λεμονιού ή λάιμ θα είχε παρόμοιο αποτέλεσμα. Και επειδή ο κατάλογος των συστατικών συχνά αναφέρει «φυσική γεύση», είναι δύσκολο να γνωρίζετε ακριβώς τι έχει προστεθεί.

Οι έρευνες σχετικά με το ανθρακούχο νερό και την επίδρασή του στα δόντια είναι λιγοστές. Αλλά σύμφωνα με τη Δρ. Brittany Seymour, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και εκπρόσωπο της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, «θα χρειαζόταν αρκετά μεγάλη κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ημέρας για να έχουμε βλαβερές συνέπειες παρόμοιες με αυτές που θα βλέπαμε από τους χυμούς φρούτων ή τη σόδα».

Το συμπέρασμα: Επειδή το ανθρακούχο νερό παραμένει δυνητικά διαβρωτικό, απολαύστε το μια φορά την ημέρα απόλαυση και βασίζεστε σε αυτό το είδος ως κύρια πηγή νερού, εξηγεί η Δρ. Seymour.

«Αν θέλετε να πίνετε δύο ή τρία ανθρακούχα νερά την ημέρα, ίσως να τα συνδυάζετε με ένα γεύμα», προσθέτει. Όταν τρώτε, το στόμα σας παράγει επιπλέον σάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στην επιφάνεια των δοντιών σας.

Αν προτιμάτε να το πίνετε σκέτο, εκτός γευμάτων, χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι ώστε κάποια από την ποσότητα να μην έρθει σε επαφή με τα δόντια σας. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να μην το πίνετε «σπαστά» για περισσότερο από μία ώρα. Η κατανάλωση ανθρακούχου νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατείνει το χρονικό διάστημα που τα δόντια σας εκτίθενται στην οξύτητα.

Αν αγαπάτε το ανθρακούχο νερό και σας αρέσει να το πίνετε πολλές φορές την ημέρα, πέρα από τα γεύματα, δοκιμάστε να βουρτσίσετε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα μετά για να αποτρέψετε την τερηδόνα. Απλώς φροντίστε να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το τελευταίο σας ποτήρι, εξηγεί η Δρ. Seymour.

Είναι το ανθρακούχο νερό εξίσου υγιεινό με το νερό της βρύσης; Facebook Twitter

Για ποιον λόγο πρέπει να το κάνετε αυτό; Η οξύτητα του ανθρακούχου νερού μαλακώνει το σμάλτο των δοντιών σας. Κάνοντας ένα διάλειμμα, δίνετε στο σμάλτο σας την ευκαιρία να επανέλθει στην κανονική του, πιο σκληρή κατάσταση, που εξασφαλίζει την ιδανική επιφάνεια για βούρτσισμα, καθώς μπορεί να ανεχθεί καλύτερα τα βουρτσάκια, πρόσθεσε.

Εάν έχετε παιδιά που επίσης απολαμβάνουν το αφρώδες νερό, «θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές είναι μια χαρά», δήλωσε η Δρ Seymour, αλλά πρόσθεσε ότι θα φρόντιζε να μη γίνει καθημερινή συνήθεια για την κόρη της. Ιδανικά, οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν νερό βρύσης για να προφυλάσσονται από την τερηδόνα, είπε, και να κρατούν το ανθρακούχο νερό για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν επίσης να συμβάλουν στα αέρια και την αίσθηση φουσκώματος, αλλά η ένταση ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

«Όταν πίνετε το ανθρακικό πρέπει από κάπου να βγει, οπότε είτε το ρεύεστε, είτε περνάει μέσω του μετεωρισμού», δήλωσε η Courtney Schuchmann, διαιτολόγος στο University of Chicago Medicine που ειδικεύεται στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. «Αν είστε κάποιος που έχει ήδη προβλήματα με αέρια και φούσκωμα, μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερα συμπτώματα».

Το ανθρακικό μπορεί επίσης να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να προκαλεί ένα αίσθημα φουσκώματος, το οποίο μπορεί να μειώσει την όρεξή σας, πιέζοντας στην κοιλιά.

Ανεξάρτητα από το είδος του νερού που προτιμά ο καθένας, η Schuchmann επισημαίνει πως μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα υγρά και με τον καφέ, το τσάι και το νερό στα φρούτα και τα λαχανικά. Αλλά δεν υπάρχει κανένας αυστηρός κανόνας για το πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα, λέει η ίδια, επειδή αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος σας, το επίπεδο δραστηριότητας, το περιβάλλον, την κατάσταση της υγείας σας κ.ο.κ.

Κάτι άλλο που πρέπει να έχετε κατά νου: Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η σόδα και το ανθρακούχο νερό είναι «παρόμοια πράγματα» και μπορούν να εναλλάσουν το ένα με το άλλο. Ωστόσο η σόδα περιέχει συνήθως νάτριο.

«Για κάποιον που προσέχει την αρτηριακή του πίεση, αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη του», δήλωσε η κ. Schuchmann. «Εξαρτάται από το πώς είναι η υπόλοιπη διατροφή σας και πόσο νάτριο προέρχεται από άλλες πηγές».

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM