Έλληνας επιστήμονας τιμήθηκε με το βραβείο "Wolfson Research Merit"

Έλληνας επιστήμονας τιμήθηκε με το βραβείο "Wolfson Research Merit" Facebook Twitter
0

Για το έργο του τιμήθηκε ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς, με μια σημαντική διεθνή διάκριση.

Ο Δημήτρης Νικολόπουλος, καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρονικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ, είναι ανάμεσα στους 15 επιστήμονες που, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρεία επιστημών της Βρετανίας, τιμάται με το βραβείο "Wolfson Research Merit".


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το βραβείο συγχρηματοδοτείται από τη Βασιλική Εταιρεία και το κοινωφελές Ίδρυμα Wolfson, που ιδρύθηκε το 1955. Συνοδεύεται από χρηματική ενίσχυση των επιστημόνων επί πέντε έτη και απονέμεται -σε αναγνώριση του ερευνητικού έργου τους- σε πανεπιστημιακούς που είτε είναι Βρετανοί, είτε είναι αλλοδαποί που εργάζονται στη Βρετανία, όπως ο έλληνας επιστήμων, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να παραμείνουν στη χώρα.


Ο Δ.Νικολόπουλος γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1973 και αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, από όπου πήρε και το διδακτορικό του το 2000. Διετέλεσε αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech των ΗΠΑ, καθώς επίσης αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης (2009-2012) και ερευνητής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (2008-2012).


Από το 2012, είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου είναι επικεφαλής του τομέα υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης και ισχύος, ένα πεδίο όπου εστιάζει η έρευνά του. Εκτός από το βραβείο Wolfson, έχει τιμηθεί με πολλά άλλα βραβεία, έχει κάνει πάνω από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει προσελκύσει σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για τις έρευνές του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM