Έλληνας νομπελίστας οικονομολόγος: «Το ChatGPT μπορεί να οδηγήσει σε 4ημερη εργασία»

Έλληνας νομπελίστας οικονομολόγος: Το ChatGPT μπορεί να οδηγήσει σε 4ημερη εργασία Facebook Twitter
Φωτ.: Χριστόφορος Πισσαρίδης /Sooc
0

Η τεχνολογική επανάσταση του ChatGPT ανοίγει την πόρτα για μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών, σύμφωνα με Έλληνα νομπελίστα οικονομολόγο.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics, προέβλεψε πως με το ChatGPT «θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να μεταβούμε εύκολα σε μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών».

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στα chatbots, που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Η παρατήρησή του περιορίζει τις ανησυχίες ότι η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας θα μπορούσε να επιφέρει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα», δήλωσε σε συνέντευξή του σε συνέδριο στη Γλασκώβη, αναφέρει το Bloomberg. «Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την ευημερία μας γενικά όσον αφορά στην εργασία και θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε επίσης να μεταβούμε εύκολα σε μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών», τόνισε.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 2010 με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, μαζί με τους Ντέιλ Τ. Μόρτενσεν και Πίτερ Ντάιαμοντ, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών και στη μακροοικονομία.

Χριστόφορος Πισσαρίδης για ChatGPT: Μεγάλη διαφορά στην παραγωγικότητα αν χρησιμοποιηθεί σωστά

Τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google, έχουν χαιρετιστεί ως μια δυνητικά μετασχηματιστική τεχνολογία που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη της παραγωγικότητας, αλλά και να εκθέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να λάβει και επικίνδυνη τροπή, όπως να χρησιμοποιηθεί για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να κάνει «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

«Τέτοια chatbots θα μπορούσαν να αφαιρέσουν πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά μας, και στη συνέχεια να αφήσουν μόνο τα ενδιαφέροντα για τους ανθρώπους», είπε. «Η μετάβαση για τους εργαζόμενους θα γίνει λιγότερο επώδυνη λόγω της βραδύτερης υιοθέτησης από τις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία "κινείται γρήγορα"», πρόσθεσε.

«Απλώς δεν υπάρχει όριο στο πόση δουλειά θα μπορούσε να παράγει η ανθρωπότητα, αν θέλει πραγματικά να δουλέψει», δήλωσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχει πραγματικό αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν. Αυτό που χρειάζεστε σε αυτή την προσαρμογή είναι βασικά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας» συμβούλεψε ο οικονομολόγος. 

Οι παρατηρήσεις του ακολουθούν μια έκθεση της Goldman Sachs που εκτιμά ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι εκτεθειμένες παγκοσμίως στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM
Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM