Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδες κίνησης σε παράλυτα άτομα

Εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη δίνει ελπίδες κίνησης σε παράλυτα άτομα Facebook Twitter
Το εμφύτευμα, εφαρμόζεται απευθείας στον νωτιαίο μυελό χωρίς να προκαλεί παρενέργειες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολυτεχνείου της Λωζάννης
0

Ένα από τα μεγαλύτερα 'στοιχήματα' της ιατρικής για πολλά χρόνια είναι η αποκατάσταση της κίνησης και του βαδίσματος σε άτομα που πάσχουν από παράλυση. Όμως, οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, με τη χρήση δύσκαμπτων ή ασύμβατων με τον οργανισμό μηχανημάτων δεν είχαν κάποιο θεαματικό αποτέλεσμα αφού όχι μόνο δεν επανέφεραν την κίνηση αλλά ήταν επιζήμιες για τον νωτιαίο μυελό του ασθενή, προκαλώντας μολύνσεις κι ερεθισμούς.

Όμως, ένα νέο, εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη που αποτελείται από εύκαμπτα ηλεκτρόδια πυριτίου και μικροσφαιρίδια πλατίνας, ονόματι e-dura που ανακάλυψαν Ελβετοί ερευνητές, επαναφέρει την ελπίδα ότι η επιστήμη βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την αποκατάσταση της κίνησης σε παράλυτα άτομα, αναφέρει η Telegraph.

Το e-dura ενεργοποιεί τον νωτιαίο μυελό εκπέμποντας ηλεκτρικά ερεθίσματα και απελευθερώνοντας χημικές ουσίες προκειμένου να επαναφέρουν την κίνηση στον ασθενή, χωρίς όμως να τραυματίζουν ή να μολύνουν τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή του σώματος.

Το εμφύτευμα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια, τα οποία κατάφεραν να ανακτήσουν την κίνησή τους και να περπατήσουν, σε διάστημα δύο μηνών από την εφαρμογή του στην σπονδυλική τους στήλη, χωρίς καμία παρενέργεια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια, και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει όχι μόνο στην αποκατάσταση τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης αλλά και σε άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα όπως το πάρκινσον και η επιληψία. Μέλη της επιστημονικής κοινότητας πάντως, έξέφρασαν εγκωμιαστικά σχόλια για την νέα επιστημονική ανακάλυψη που μπορεί να μην αποτελεί θεραπεία, αλλά υπόσχεται σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με αναπηρίες. 

Παρακολουθήστε το βίντεο παρουσίασης του πολλά υποσχόμενου επιτεύγματος, από τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου της Λωζάννης:

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM