Ένα ποντίκι ίσως κρατά το «κλειδί» της αναγέννησης του νωτιαίου μυελού: Τι ανακάλυψαν επιστήμονες

Ένα ποντίκι ίσως κρατά το «κλειδί» της αναγέννησης του νωτιαίου μυελού: Τι ανακάλυψαν επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Πολύ λίγα θηλαστικά έχουν την ικανότητα αναγέννησης των νεύρων στο νωτιαίο μυελό, τα οποία έχουν καταστραφεί έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό. Ωστόσο, ένα μικρό ποντίκι που απαντάται στην Αφρική θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για μία επανάσταση στην Ιατρική.

Η Monica Sousa, μία έμπειρη επιστήμονας, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της. Πάνω στον πάγκο του εργαστηρίου βρισκόταν ένα ποντίκι, μέρος του οποίου έχει παραλύσει πριν από λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σέρνει τα πόδια του. Σήμερα, μπορεί να περπατήσει κανονικά, κάνοντας μάλιστα «ακροβατικά», παρά το γεγονός ότι δεν έχει λάβει καμία θεραπεία, αναφέρει το BBC. Ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο. Τα θηλαστικά, από μικροσκοπικά τρωκτικά έως ανθρώπους, δεν αναρρώνουν συνήθως από σοβαρούς τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού ή άλλους τραυματισμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Εκτός, όπως φαίνεται, από το αφρικανικό αυτό είδος του ποντικιού.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό το ποντίκι αυτό, που συναντάται σε άνυδρους βιότοπους σε αφρικανικές χώρες, όπως η Κένυα, η Σομαλία και η Τανζανία, έχει ένα εξαιρετικό χάρισμα.  Μπορεί να αναρρώσει από καταστροφικούς τραυματισμούς στο δέρμα, την καρδιά, τα νεφρά και τον νωτιαίο μυελό.

«Όλοι μας μείναμε έκπληκτοι», λέει η Sousa, ειδικός στην αναγέννηση νεύρων στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο, στην Πορτογαλία, αναφερόμενη στην αξιοσημείωτη ικανότητα του ποντικιού να επιδιορθώνει τον νωτιαίο μυελό του, την οποία κατέγραψαν η ίδια και οι συνεργάτες της σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος. Τα ποντίκια ανάρρωσαν από παράλυση μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Sousa και οι συνεργάτες της έκαναν κάποιες τομές στις σπονδυλικές στήλες περίπου 10 ποντικιών. Όλα, εκτός από τρία, ανέκτησαν πλήρη κινητικότητα ακόμη και όταν οι επιστήμονες έκοψαν τον νωτιαίο μυελό τους στα δύο για δεύτερη φορά. Όταν η ομάδα επέστρεψε αργότερα για να τα ελέγξει, δυσκολεύτηκε να καταλάβει ποια ποντίκια είχαν τραυματιστεί, καθώς οι ιστοί τους είχαν αναγεννηθεί πλήρως.

Η αναγέννηση είναι μία ειδική μορφή επούλωσης τραυμάτων που αντικαθιστά τους χαμένους ιστούς, αποφεύγοντας τις υπερβολικές ουλές, έτσι ώστε το εν λόγω μέρος του σώματος να μπορεί να λειτουργήσει όπως και πριν. Οι νεοεκκολαπτόμενοι αλιγάτορες μπορούν να αναγεννήσουν αποκομμένες ουρές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020. Αλλά κανένα από αυτά τα ζώα δεν είναι τόσο στενά συγγενικό με εμάς, από γενετικής άποψης, όσο το αφρικανικό αγκαθωτό ποντίκι.

Το τι ακριβώς το επιτρέπει αυτό παραμένει ασαφές, αν και οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα μακροφάγα παίζουν κάποιο ρόλο. Πρόκειται για κύτταρα που απορροφούν τα βακτήρια στο σώμα και βοηθούν στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης στους κατεστραμμένους ιστούς.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM