Στην εκπομπή «Newsroom», ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος του τμήματος Επείγουσας Γενικής Νευρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο, Δήμος Μητσικώστας, μαζί με την πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας, Έλενα Μπαρμπαγιάννη, συζήτησαν για ένα μεγάλο και αόρατο πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως: τον πονοκέφαλο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας, που εορτάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μητσικώστας τόνισε ότι «η κεφαλαλγία δεν απειλεί τη ζωή μας, αλλά μας κλέβει πολύτιμες στιγμές». Εξήγησε ότι ένας καθημερινός πονοκέφαλος μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που δεν την επηρεάζουν με τον ίδιο τρόπο.
Αναφερόμενη στους παράγοντες που προκαλούν ημικρανίες, η κ. Μπαρμπαγιάννη σημείωσε ότι η ημικρανία επηρεάζει τη λειτουργικότητα των ανθρώπων, καθώς «όταν έχεις ημικρανία, δεν είσαι λειτουργικό άτομο. Μένεις στο σπίτι, απομονώνεσαι και δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις επαγγελματικές και προσωπικές σου υποχρεώσεις». Παράγοντες όπως οι ορμόνες, ο καιρός, ο ύπνος και η διατροφή, καθώς και η κληρονομικότητα, παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών.
Η καθημερινή χρήση αναλγητικών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση
Ο κ. Μητσικώστας υπογράμμισε ότι η καθημερινή χρήση αναλγητικών μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να αυξήσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των πονοκεφάλων. «Η χρήση αναλγητικών σε καθημερινή βάση αυξάνει την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια των πονοκεφάλων. Βρίσκεστε σε έναν φαύλο κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι περίπου 70.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια ημικρανία λόγω υπερβολικής χρήσης φαρμάκων, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.
Νέες Θεραπευτικές Επιλογές και Ημικρανία
Η αναζήτηση βοήθειας από ειδικά κέντρα κεφαλαλγίας είναι κρίσιμη, καθώς πλέον υπάρχουν νέες θεραπευτικές επιλογές. Ο κ. Μητσικώστας δήλωσε ότι «η ημικρανία παραμένει υποτιμημένη, ακόμη και από τους ίδιους τους ασθενείς», προσθέτοντας ότι η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπισή της. Η κ. Μπαρμπαγιάννη ανέφερε πως η ζωή της άλλαξε ριζικά με τη λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων τα τελευταία έξι χρόνια, δηλώνοντας ότι «η πρόληψη της ημικρανίας είναι πλέον εφικτή και η ποιότητα ζωής βελτιώνεται αισθητά».
Μια «Γυναικεία Υπόθεση»
Ο κ. Μητσικώστας τόνισε επίσης ότι η ημικρανία επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν σαφείς λόγοι για αυτό. «Η ημικρανία είναι μια γυναικεία υπόθεση», σχολίασε χαμογελώντας, προσθέτοντας ότι παράγοντες όπως το γονιδίωμα και το περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της.
Με τις νέες θεραπευτικές επιλογές και τη συνεχή έρευνα, οι ειδικοί ελπίζουν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από αυτή την εκφυλιστική πάθηση, προσφέροντάς τους ανακούφιση και δυνατότητα επανένταξης στην καθημερινότητά τους.