Πολλοί είναι αυτοί που θα παραπονεθούν ότι έχουν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
Σύμφωνα με τον Morris Levin, καθηγητή νευρολογίας και διευθυντή του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο, πιθανώς εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τέτοιου είδους πονοκεφάλους.
Πράγματι, διάφορες έρευνες υποστηρίζουν μέσω ανεπίσημων ενδείξεων ότι το αλκοόλ φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση των δεδομένων, το κρασί φαίνεται να είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος ένοχος, με το λευκό κρασί, την μπύρα και την σαμπάνια να το ακολουθούν.
Η σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και εμφάνισης πονοκέφαλου είναι ακόμη εντονότερη στα άτομα που πάσχουν από διαταραχές κεφαλαλγίας, όπως η ημικρανία, δηλώνει ο Chia-Chun Chiang, ειδικός σε θέματα πονοκεφάλου και επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Mayo Clinic.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις τανίνες των σταφυλιών, στις ισταμίνες ή στα θειώδη που παράγονται κατά τη ζύμωση ακόμη και στα πρόσθετα θειώδη που προστίθενται για τη συντήρηση του κρασιού.
Σύμφωνα με μια μελέτη που συμμετείχαν σχεδόν 2.200 πάσχοντες από ημικρανίες, περίπου 1 στους 3 ανέφερε ότι το αλκοόλ πυροδοτεί τις κρίσεις. Μάλιστα, ένα ποσοστό που άγγιζε περίπου το 78% δήλωσε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού οδήγησε στην κρίση.
Παρόλου που υπάρχουν κάποιες βάσιμες υποθέσεις για τους λόγους που το κόκκινο κρασί συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, η ακριβής αιτία δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητή.
Ο Aaron White, ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό, αναφέρει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς το αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους και γιατί μόνο μερικοί άνθρωποι τους βιώνουν.
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις τανίνες των σταφυλιών, στις ισταμίνες ή στα θειώδη που παράγονται κατά τη ζύμωση ακόμη και στα πρόσθετα θειώδη που προστίθενται για τη συντήρηση του κρασιού.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα σταφύλια, μπορεί να είναι υπεύθυνη.
Τα ηπατικά ένζυμα μετατρέπουν το αλκοόλ ή την αιθανόλη σε ακεταλδεΰδη, μια τοξική ουσία, και στη συνέχεια σε οξικό άλας, ένα αβλαβές μόριο που εξυπηρετεί τον οργανισμό με διάφορους τρόπους.
Όταν η ακεταλδεΰδη δεν διασπάται σωστά, μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα και να προκαλέσει αντίδραση έκλυσης αλκοόλ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές διατύπωσαν τη θεωρία ότι η ακεταλδεΰδη μπορεί επίσης να προκαλεί πονοκεφάλους από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού.
Για όλους όσους θέλουν να καταναλώνουν κόκκινο κρασί περιστασιακά χωρίς τον φόβο του πονοκεφάλου, υπάρχουν μερικά tips.
Αρχικά, η κατανάλωση φθηνότερων κρασιών είναι μια πιθανή λύση, καθώς τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους δέχονται λιγότερο ηλιακό φως και πιθανώς περιέχουν λιγότερη κερκετίνη. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαφρύτερα κόκκινα κρασιά όπως το pinot noir.
Έπειτα, η κατανάλωση φαγητού βοηθά στην αργή απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό και στον περιορισμό των συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα. Εξίσου βοηθά και η απαραίτητη ενυδάτωση του οργανισμού με την κατανάλωση νερού.
Με στοιχεία από το The Washington Post.