Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη

Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Άρης, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένας πλανήτης πολύ διαφορετικός από τον σημερινό, ικανός να φιλοξενήσει σύνθετες μορφές ζωής.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο της ιστορίας του, ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του, τα νερά του πάγωσαν και κάθε πιθανή ζωή εξαλείφθηκε, αφήνοντας πίσω της έναν παγωμένο και αφιλόξενο κόσμο, σύμφωνα με το BBC.

Μια νέα ανακάλυψη όμως αλλάζει τα δεδομένα, καθώς εντοπίστηκαν θύλακες υγρού νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύνατο.Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, επιστήμονες ανακάλυψαν υγρό νερό βαθιά μέσα στον βραχώδη φλοιό του Άρη.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε νέα ανάλυση δεδομένων από το Mars Insight Lander της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2018. Το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με σεισμόμετρο, που κατέγραψε δονήσεις για 4 χρόνια στα βάθη του πλανήτη. Η ανάλυση αυτών των σεισμικών δεδομένων αποκάλυψε «σημάδια» που υποδεικνύουν την παρουσία υγρού νερού, μια ανακάλυψη που αναιρεί την προηγούμενη πεποίθηση ότι το νερό στον Άρη υπήρχε μόνο σε παγωμένη μορφή.

Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε υγρό νερό στον Άρη. Όσο για το πώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νερό, η επιστημονική μέθοδος είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη Γη για την ανίχνευση υδάτινων πόρων ή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο σεισμογράφος της NASA κατέγραψε πάνω από 1.319 σεισμούς, και αναλύοντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν από ποιο υλικό προέρχονται τα κύματα αυτά. Η ανάλυση έδειξε την ύπαρξη υδάτινων κοιτασμάτων σε βάθη 10 έως 20 χιλιομέτρων μέσα στον φλοιό του Άρη.

«Πού κατέληξε το νερό του Άρη;»

Ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το νερό είναι «το πιο καθοριστικό μόριο για την εξέλιξη ενός πλανήτη». Αυτό το εύρημα απαντά στο μεγάλο ερώτημα: «Πού κατέληξε το νερό του Άρη;».

Αν και το Insight Lander εξερεύνησε μόνο ένα μικρό τμήμα του φλοιού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοια υδάτινα αποθέματα θα υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Αν αυτή η υπόθεση επαληθευτεί, εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετό υγρό νερό στον Άρη για να σχηματίσει ένα στρώμα βάθους μεγαλύτερου από μισό μίλι σε όλη την επιφάνειά του.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM