Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε

Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σοκολάτα- βγαίνει σε κάθε σχήμα, μέγεθος, ακόμη και χρώμα κι εκατομμύρια από εμάς την απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν γιατί η σοκολάτα δεν είναι απλώς τόσο νόστιμη, αλλά έχει επίσης τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρως.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds εξέτασαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση της σοκολάτας και επικεντρώθηκαν στην υφή και όχι στη γεύση.

Αυτό που ισχυρίζονται είναι πως το πού βρίσκεται το λίπος μέσα στη σοκολάτα, είναι εκείνο που συμβάλλει στη δημιουργία μιας «απαλής» και απολαυστικής εμπειρίας.

Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα, απελευθερώνει ένα λιπαρό φιλμ που καλύπτει τη γλώσσα και άλλες επιφάνειες στο στόμα δίνοντάς της αυτή την απαλή γεύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες, που εργάστηκαν για τη μελέτη, πιστεύουν ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αίσθηση όταν τη δοκιμάζουμε.

Η ελπίδα είναι ότι οι κατασκευαστές μπορούν να τροποποιήσουν τη σοκολάτα, μειώνοντας την περιεκτικότητά της σε λιπαρά, ώστε να την κάνουν πιο υγιεινή.

Η Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Leeds, δήλωσε: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να σχεδιάσει τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία. Είτε μια σοκολάτα έχει 5% ή 50% λιπαρά, εξακολουθεί να σχηματίζει σταγονίδια στο στόμα και αυτό μας δίνει την αίσθηση της σοκολάτας».

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάστούν τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία.

Η ομάδα του πανεπιστημίου χρησιμοποίησε μια τεχνητή «επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα» για την έρευνά της και ελπίζει ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή καθώς τα τρώμε - όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του πνεύμονα: Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές εμβολίου σε επτά χώρες

Τech & Science / Καρκίνος του πνεύμονα: Ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές εμβολίου σε επτά χώρες

Το νέο εμβόλιο, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA, όπως τα εμβόλια για τον Covid-19, σχεδιάστηκε για να δίνει εντολές στο σώμα να εντοπίζει και να εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ αποτρέπει την επανεμφάνισή τους
LIFO NEWSROOM
Δύο φέτες από αυτό το αλλαντικό μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά 15%

Τech & Science / Δύο φέτες από αυτό το αλλαντικό μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά 15%

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών
LIFO NEWSROOM
Αντιδράσεις για δηλώσεις του πρώην CEO της Google- Τι είπε για την τεχνητή νοημοσύνη και το περιεχόμενό της

Τech & Science / Αντιδράσεις για δηλώσεις του πρώην CEO της Google- Τι είπε για την τεχνητή νοημοσύνη και το περιεχόμενό της

Οι δηλώσεις του Σμιτ αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη κουλτούρα της Silicon Valley, όπου η χρήση δημοσίων δεδομένων για την ανάπτυξη μοντέλων AI είναι διαδεδομένη
LIFO NEWSROOM
Ο μεγάλιθος του Στόουνχεντζ προήλθε από τη Σκωτία, 750 χλμ μακριά, διαπιστώνει «καταπληκτική» μελέτη

Τech & Science / Πώς μεταφέρθηκε σε απόσταση 750 χιλιομέτρων ο μεγάλιθος του Στόουνχεντζ από τη Σκωτία, αναζητά η έρευνα

Ο μεγαλύτερος «γαλάζιος λίθος» του μνημείου μετακινήθηκε πάνω από 750 χλμ – μια ανακάλυψη που λένε οι ερευνητές ότι ξαναγράφει τις σχέσεις μεταξύ των νεολιθικών πληθυσμών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM