Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε

Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σοκολάτα- βγαίνει σε κάθε σχήμα, μέγεθος, ακόμη και χρώμα κι εκατομμύρια από εμάς την απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν γιατί η σοκολάτα δεν είναι απλώς τόσο νόστιμη, αλλά έχει επίσης τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρως.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds εξέτασαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση της σοκολάτας και επικεντρώθηκαν στην υφή και όχι στη γεύση.

Αυτό που ισχυρίζονται είναι πως το πού βρίσκεται το λίπος μέσα στη σοκολάτα, είναι εκείνο που συμβάλλει στη δημιουργία μιας «απαλής» και απολαυστικής εμπειρίας.

Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα, απελευθερώνει ένα λιπαρό φιλμ που καλύπτει τη γλώσσα και άλλες επιφάνειες στο στόμα δίνοντάς της αυτή την απαλή γεύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες, που εργάστηκαν για τη μελέτη, πιστεύουν ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αίσθηση όταν τη δοκιμάζουμε.

Η ελπίδα είναι ότι οι κατασκευαστές μπορούν να τροποποιήσουν τη σοκολάτα, μειώνοντας την περιεκτικότητά της σε λιπαρά, ώστε να την κάνουν πιο υγιεινή.

Η Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Leeds, δήλωσε: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να σχεδιάσει τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία. Είτε μια σοκολάτα έχει 5% ή 50% λιπαρά, εξακολουθεί να σχηματίζει σταγονίδια στο στόμα και αυτό μας δίνει την αίσθηση της σοκολάτας».

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάστούν τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία.

Η ομάδα του πανεπιστημίου χρησιμοποίησε μια τεχνητή «επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα» για την έρευνά της και ελπίζει ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή καθώς τα τρώμε - όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM