Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε

Επιστήμονες βρήκαν γιατί η σοκολάτα έχει τόσο «απαλή» αίσθηση όταν την τρώμε Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σοκολάτα- βγαίνει σε κάθε σχήμα, μέγεθος, ακόμη και χρώμα κι εκατομμύρια από εμάς την απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του χρόνου.

Και τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν γιατί η σοκολάτα δεν είναι απλώς τόσο νόστιμη, αλλά έχει επίσης τόσο ωραία αίσθηση όταν την τρως.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds εξέτασαν τη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κατά την κατανάλωση της σοκολάτας και επικεντρώθηκαν στην υφή και όχι στη γεύση.

Αυτό που ισχυρίζονται είναι πως το πού βρίσκεται το λίπος μέσα στη σοκολάτα, είναι εκείνο που συμβάλλει στη δημιουργία μιας «απαλής» και απολαυστικής εμπειρίας.

Όταν η σοκολάτα έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα, απελευθερώνει ένα λιπαρό φιλμ που καλύπτει τη γλώσσα και άλλες επιφάνειες στο στόμα δίνοντάς της αυτή την απαλή γεύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες, που εργάστηκαν για τη μελέτη, πιστεύουν ότι το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα μέσα σε ένα κομμάτι σοκολάτας δεν παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αίσθηση όταν τη δοκιμάζουμε.

Η ελπίδα είναι ότι οι κατασκευαστές μπορούν να τροποποιήσουν τη σοκολάτα, μειώνοντας την περιεκτικότητά της σε λιπαρά, ώστε να την κάνουν πιο υγιεινή.

Η Anwesha Sarkar, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Leeds, δήλωσε: «Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να σχεδιάσει τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία. Είτε μια σοκολάτα έχει 5% ή 50% λιπαρά, εξακολουθεί να σχηματίζει σταγονίδια στο στόμα και αυτό μας δίνει την αίσθηση της σοκολάτας».

Σύμφωνα με την ίδια, η συγκεκριμένη γνώση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάστούν τρόφιμα με καλύτερη γεύση, υφή ή οφέλη για την υγεία.

Η ομάδα του πανεπιστημίου χρησιμοποίησε μια τεχνητή «επιφάνεια που μοιάζει με γλώσσα» για την έρευνά της και ελπίζει ότι ο ίδιος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση άλλων τροφίμων που αλλάζουν υφή καθώς τα τρώμε - όπως το παγωτό, η μαργαρίνη και το τυρί.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM