Μία νέα τύπου εντομοαπωθητική συσκευή, για προστασία από τα κουνούπια, η οποία μπορεί να φορεθεί, ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Μάρτιν Λούθερ στη Γερμανία, χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτή.
Με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης, το ενεργό συστατικό αρχικά εισήχθη σε πολυμερές και στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο επιθυμητό σχήμα- όπως εκείνο ενός δαχτυλιδιού- το οποίο μπορεί να φορέσει κάποιος. Το αντικείμενο αυτό στη συνέχεια απελευθερώνει ουσία που είναι σχεδιασμένη ώστε να απωθεί τα κουνούπια, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τα πρωτότυπα χρησιμοποιώντας το «IR3535», ένα εντομοαπωθητικό που ανέπτυξε η MERCK. «Τα σπρέι κουνουπιών που περιέχουν IR3535 είναι πολύ ήπια με το δέρμα και χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Για αυτό χρησιμοποιήσαμε αυτό τον παράγοντα στα πειράματά μας», δήλωσε ο καθηγητής Ρενέ Άντρος.
Συνήθως η ουσία αυτή εφαρμόζεται ως σπρέι ή λοσιόν και προσφέρει αρκετές ώρες προστασίας. Όμως, ο Άντρος και η ομάδα του αναζήτησαν τρόπους ώστε η ουσία να απελευθερώνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα εισάγοντας το σε ένα δαχτυλίδι ή βραχιόλι, που φοριέται.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδική τεχνική τρισδιάστατης εκτύπωσης για να εισαγάγουν το εντομοαπωθητικό σε ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές και για να διαμορφώσουν το μείγμα των ουσιών με διάφορους τρόπους. «Η βασική ιδέα είναι πως το εντομοαπωθητικό εξατμίζεται διαρκώς και σχηματίζει ένα φράγμα για τα έντομα», εξήγησε η Φανφάν Ντου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Ο ρυθμός με τον οποίο εξατμίζεται το εντομοαπωθητικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η συγκέντρωση και η δομή του πολυμερούς που χρησιμοποιήθηκε. Αφού έκαναν διάφορα πειράματα και προσομοιώσεις, οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι το εντομοαπωθητικό χρειάζεται πάνω από μία εβδομάδα για να εξατμιστεί πλήρως σε θερμοκρασία σώματος 37 βαθμών Κελσίου.
Αν και οι ερευνητές απέδειξαν ότι είναι απολύτως δυνατό να αναπτυχθεί ένα wearable εντομοαπωθητικό, τα δαχτυλίδια και οι άλλες μορφές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης αποτελούν μόνο πρωτότυπα. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργούν τα δαχτυλίδια υπό πραγματικές συνθήκες, επεσήμανε ο Άντρος.
Με πληροφορίες από phys.org