Επιστήμονες έμαθαν σε παπαγάλους να κάνουν κλήσεις σε άλλα πουλιά μέσω Facebook Messenger στο πλαίσιο έρευνας. Μετά το τέλος της, όμως, διατήρησαν τη συνήθεια.
Η μελέτη έδειξε ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι παπαγάλοι μπορούν να δημιουργήσουν «ισχυρές κοινωνικές σχέσεις» που ωφελούν την υγεία τους.
Τα ευρήματα προέκυψαν ύστερα από περισσότερες από 1.000 ώρες βιντεοσκοπημένων στιγμών 18 παπαγάλων που μένουν σε σπίτια ως κατοικίδια.
Η μελέτη μεταξύ ερευνητών από το πανεπιστήμιο Northeastern, το ΜΙΤ και το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, είχε στόχο να μάθουν οι παπαγάλοι, που είναι συνήθως ευφυή και ιδιαίτερα κοινωνικά πτηνά, νέες δεξιότητες, σε μία περίοδο τριών μηνών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έμαθαν να κάνουν μόνοι τους βιντεοκλήσεις, ακόμα και να πετούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πτηνά επωφελήθηκαν από την αλληλεπίδραση με άλλους παπαγάλους μέσω του διαδικτύου.
Στη φύση, οι παπαγάλοι ζουν με μεγάλα σμήνη, αλλά στην αιχμαλωσία τείνουν να είναι μόνοι τους σε κλουβιά ή με μερικά ακόμη πουλιά. Είναι, επίσης, επιρρεπείς σε ανίατες ασθένειες που είναι μεταδοτικές και άρα είναι δύσκολη η κοινωνικοποίησή τους
Η απομόνωση και η πλήξη μπορεί να προκαλέσουν στα πτηνά ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία σωματοποιούνται με τη μορφή υπερβολικής κινητικότητας αλλά και αυτοτραυματισμού.
«Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις δεσμούς μεταξύ των ζώων, όταν δεν είναι δυνατόν να βρεθούν» δήλωσε ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι παπαγάλοι έμαθαν να κάνουν βιντεοκλήσεις χτυπώντας ένα κουδούνι και επιλέγοντας το πουλί που ήθελαν να καλέσουν. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο μηνών, έκαναν 147 σκόπιμες κλήσεις, με τη βοήθεια των φροντιστών τους.
«Η συμπεριφορά τους συχνά αντανακλούσε αυτό που θα περιμέναμε από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των ειδών πουλιών στην πραγματική ζωή. Είδαμε πουλιά να μαθαίνουν να αναζητούν τροφή για πρώτη φορά, και ένας φροντιστής ανέφερε ότι το πουλί του πέταξε για πρώτη φορά μετά από μία κλήση» είπε άλλη ερευνήτρια.
Με πληροφορίες από Metro