Επιστήμονες επανέφεραν «ιό ζόμπι» ηλικίας 48.500 ετών θαμμένο στους πάγους της Σιβηρίας

Επιστήμονες επανέφεραν «ιό ζόμπι» ηλικίας 48.500 ετών θαμμένο στους πάγους της Σιβηρίας Facebook Twitter
0

Το λιώσιμο του αρχαίου πέρμαφροστ (μόνιμα παγωμένο έδαφος) λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει νέα απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με ερευνητές που επανάφεραν στη ζωή σχεδόν δύο ντουζίνες ιούς – συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε παγώσει κάτω από μια λίμνη πριν από 48.500 χρόνια.

Ευρωπαίοι ερευνητές εξέτασαν αρχαία δείγματα που συλλέχθηκαν από το πέρμαφροστ στην περιοχή της Σιβηρίας στη Ρωσία.

Από το δείγμα οι επιστήμονες επανέφεραν και χαρακτήρισαν 13 νέα παθογόνα, τους λεγόμενους «ιούς ζόμπι», και διαπίστωσαν ότι παρέμειναν μολυσματικοί παρά το γεγονός ότι πέρασαν πολλές χιλιετίες παγιδευμένοι στο παγωμένο έδαφος.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η απόψυξη του μόνιμου πάγου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, καθώς θα απελευθερώσει αέρια του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο, που είχαν προηγουμένως παγιδευτεί. Όμως η επίδρασή της στα αδρανή παθογόνα είναι λιγότερο κατανοητή.

Η ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία δήλωσε ότι ο βιολογικός κίνδυνος από την επαναφορά των ιών που μελέτησαν ήταν «εντελώς αμελητέος» λόγω των στελεχών που στόχευαν, κυρίως εκείνων που είναι ικανά να μολύνουν μικρόβια αμοιβάδας.

Η πιθανή αναβίωση ενός ιού που θα μπορούσε να μολύνει ζώα ή ανθρώπους είναι πολύ πιο προβληματική, είπαν, προειδοποιώντας ότι η εργασία τους μπορεί να προεκταθεί και να δείξει ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

«Είναι επομένως πιθανό πως το αρχαίο πέρμαφροστ θα απελευθερώσει αυτούς τους άγνωστους ιούς κατά το λιώσιμο», έγραψαν σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

«Πόσο καιρό αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν να παραμείνουν μολυσματικοί μόλις εκτεθούν σε εξωτερικές συνθήκες και πόσο πιθανό είναι να συναντήσουν και να μολύνουν έναν κατάλληλο ξενιστή στο διάστημα αυτό, είναι ακόμη αδύνατο να εκτιμηθεί», πρόσθεσαν.

«Αλλά ο κίνδυνος είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όταν το λιώσιμο του μόνιμου στρώματος πάγου επιταχυνθεί και περισσότεροι άνθρωποι κατοικήσουν την Αρκτική στον απόηχο των βιομηχανικών εγχειρημάτων», κατέληξαν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM